Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ !

Aναβάλλεται - εαν δεν ακυρώνεται - το φιλόδοξο σχέδιο που καταρτίστηκε επί διακυβέρνησης Μπους για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκέφτηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει η πολυτέλεια ενός τόσο ακριβού επιστημονικού προγράμματος όπως αυτού της επιστροφής στο δορυφόρο της Γης.
Ετσι το πρόγραμμα Αστερισμός «κόβεται» από το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει άλλωστε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού για το έτος 2011 μεταφράζονται σε «τίτλους τέλους» για το μεγάλο σχέδιο της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη έως το 2020, βασισμένο στο φιλόδοξο όραμα του τεως Προέδρου Τζορτζ Μπους για ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Διαστήματος.Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί κατά το δημοσίευμα και την εγκατάλειψη του γιγάντιου πυραύλου Ares 1, τον οποίο είχε δρομολογήσει η NASA για διάδοχο των διαστημικών λεωφορείων.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έχει δαπανήσει δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του πυραύλου, ο οποίος απέχει πολλά έτη από την πρώτη προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή.Μένει να αποδειχθεί εάν το Κογκρέσο θα συναινέσει στην αλλαγή πορεία πλεύσης του Αμερικανού προέδρου.
Πηγές από τη διαστημική βιομηχανία αναμένουν σκληρή μάχη• ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την αλλαγή στρατηγικής, αναφέρει η Washington Post.
Δύο εφημερίδες της Φλόριντα γράφουν την ίδια στιγμή, επικαλούμενες αξιωματούχους της NASA υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι ο Λευκός Οίκος θα κατευθύνει τη Διαστημική Υπηρεσία να εστιάσει σε άλλα προγράμματα, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης υπηρεσιών για εμπορική εκμετάλλευση όπως τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Από τα ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: