Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Ανατρέχοντας στα χειροπιαστά νούμερα και τα στοιχεία, θα περίμενε κανείς, να βρεθεί μπροστά στην δικαιολόγηση του θορύβου, που προκλήθηκε, εξ αιτίας της ανακοίνωσης, από τον πρωθυπουργό, των δύο σκληρών, αντιλαϊκών κα αντεργατικών μέτρων : το πάγωμα των μισθών και την αύξηση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση.
Κι όμως, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί, που μοιάζουν ασήμαντοι, μπροστά στο πρόβλημα και οι ωφέλειες τόσο λίγες, που φαντάζουν μηδαμινές, μπροστά στις ανάγκες.

Ο υφυπουργός Σαχινίδης, προσδιόρισε το ποσόν, που θα εξοικονομήσει το δημόσιο από το καθεαυτό πάγωμα των μισθών, στα 150 με 200 εκατομμύρια €. Αν ληφθεί υπ΄ όψη, πως το πρόγραμμα προβλέπει και στοχεύει, για φέτος, στην εξοικονόμηση 12 δισεκατομμυρίων €, περίπου, γίνεται αντιληπτή η …τεράστια συμβολή αυτού του σκληρού μέτρου, στη μείωση του ελλείμματος !
Από την άλλη, η εφαρμογή του άλλου μέτρου και η αύξηση του γενικού ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που έχουν γίνει, κατ΄ επανάληψη, δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα παράταση ζωής, για ένα τρομερό χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει, ακόμα και τους …7 μήνες !!! Δηλαδή, αν η κατάρρευση του συστήματος πρόκειται να επέλθει, π.χ. τον Μάρτη του 2020, το πολυθρύλητο αυτό μέτρο, θα την παρατείνει, μέχρι τον …Οκτώβρη του ίδιου έτους !...

Φαίνονται για πράγματα τρελά, όλ΄ αυτά ; Μα, είναι ! Είναι φως φανάρι, πως τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνονται για το εύρος τους και την αποτελεσματικότητά τους και η ζημιά που προκαλούν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν αντισταθμίζεται, ούτε κατά διάνοια, από την όποια οικονομική ωφέλειά τους.
Τότε γιατί λαμβάνονται ;
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Παρ΄ όλο, που μπορεί ν΄ αναφερθούν πάρα πολλές ερμηνείες του φαινομένου, σε οικονομικό επίπεδο, η κύρια και ουσιαστικότερη, νομίζουμε, προσέγγιση, δεν είναι δυνατόν, παρά να είναι ιδεολογικοπολιτική : η λιτότητα και τα μέτρα που συνεπάγονται οι εφαρμογές της, είναι το σήμα κατατεθέν της πολιτικής, η οποία κατ΄ εξοχήν και προνομιακά στοχεύει στη διάσωση και τη συντήρηση του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι άλλη από τον νεοφιλελευθερισμό.
Ακόμα και το, εκ πρώτης όψεως, ανώφελο πλήγμα, κατά της εργατικής τάξης και των άλλων οικονομικά δυσπραγούντων τάξεων, είναι απαραίτητο και κυρίαρχο στοιχείο της, ως άνω, πολιτικής, ως ένδειξη κυριαρχίας και αποφασιστικότητας.

Η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε κάθετη και ανυποχώρητη στην εφαρμογή του δόγματος και στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (!), προκειμένου να δώσει το μήνυμα, πως άλλοι δρόμοι κι άλλες πολιτικές, δεν είναι ανεκτές, ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον από κυβερνήσεις και ηγέτες χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, έρμαια των διεθνών πιστωτών – τοκογλύφων !...

3 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

....Σκορπούν,βαρβάτα,στις εκλογές,οι θεατρίνοι των μπαλκονιών γιούργια ελπίδες….,
επιταγές χωρίς αντίκρυσμα….,…..τραλαλά,τραλαλά….!

Κι εγώ….,στην άκρη….,βλέπω που ΄΄έχουν φάβα στο λάκκο΄΄…..και καμαρώνω τους ψωραλέους….,
που,μένουν,πάντα,στον πάτο….,οικτροί και γυμνοί….,…..τραλαλά,τραλαλά….!.....

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ αυτά που λέει τα πιστεύει. Όποιος δεν το έχει ακόμα κατανοήσει έχει πρόβλημα.
Το θέμα είναι ότι η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Ε.Ε. δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσει (και δεν τον άφησε) σε χλωρό κλαρί.
Υπήρχε περίπτωση, όπως σωστά αναφέρεις, να επιτρέψουν στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να "κάνει παιχνίδι" και να τους χαλάσει τη (νεοφιλελεύθερη) σούπα;
Υπήρχε περίπτωση να δεχθούν άλλη πρόταση εξόδου από την κρίση, από τη γνωστή πεπατημένη "φορολογείστε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στεγνώστε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κλείστε επιχειρήσεις για να μειωθεί ο ανταγωνισμός, επιβάλλετε απολύσεις και ανεργία, παγώστε μισθούς και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα ανεβάστε τις τιμές των καταναλωτικών ειδών;
Παρεπιπτόντως, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νουδού μας κατάντησε σε αυτό το χάλι. Αλλά αυτό φαίνεται για τους φωστήρες της Ε.Ε δεν έχει σημασία.
Όλοι αυτοί οι πληρωμένοι από το κεφάλαιο υπάλληλοι της Ε.Ε, είναι της άποψης "το αντίδοτο από το δάγκωμα του φιδιού, το έχει το φίδι στο αίμα του"

Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς και εδώ φαίνεται ποσο σημαντική είναι η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη . Κάτι πρεπει να γίνει , ο κόσμος να αφυπνιστεί , τα σοσιαλιστικά κόμματα να δουν την κοινωνία και τα προβλήματα της και να προτείνουν προοδευτικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Η μάσκα της δεξιάς , η δήθεν 'λαική' δεξια δεν υφίσταται . Η δεξιά ουδέπωτε υπήρξε λαική . Πάντα εξυπηρετούσε τους λίγους και ισχυρούς παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια . Και μην ξεχνάτε οτι η δεξιά φέρει πανευρωπαικά μεγάλη ευθύνη για την κρίση . Τσουτσέκια των πολυεθνικών . Ουστ ...
Αγγελος Κ.