Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΠΙΑΣ΄ Τ΄ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΨ΄ ΤΟ !...

Η εικόνα από την ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ...

Εκτιμούν, λέει, πως η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία… Γι αυτό και δεν τη δανείζουν άλλο, όχι τελείως, αλλά με χαμηλά επιτόκια. Θέλουν, αντί 2%, 6 και 7% ! ΄Ετσι, μοιάζουν, να είναι …εξασφαλισμένοι !!! Δηλαδή, τη σπρώχνουν, μια ώρα αρχύτερα, στο γκρεμό, αυτοί, που της δίνουν, (εννοείται) τα λεφτά τους ! Κουλουβάχατα…

Η όλη κατάσταση με τα προβλήματα της χώρας μας, επηρεάζει, λέει και την πορεία του Ευρώ, που πέφτει σε σχέση με το δολάριο και το γιεν… Συναγερμός στα ευρωπαϊκά επιτελεία : κινδυνεύει το ισχυρό νόμισμα της ευρωζώνης ! Κι όμως όλοι, σχεδόν, Γερμανία, Γαλλία, ακόμα και η Ελλάδα, επιζητούν την πτώση, οι μεν γιατί αυξάνουν τις εξαγωγές τους, η δε, γιατί γεύεται κάποιες ωφέλειες απ΄ αυτό που ονομάζεται (υπό κανονικές συνθήκες) υποτίμηση νομίσματος. Κι όμως ο θρήνος, θρήνος !
Τρελοκομείο !...
Μια πληροφορία, αποδιδόμενη σε ανώνυμη ελληνική κυβερνητική πηγή, (μπούρδα, δηλαδή…), αναρτάται σε γερμανική ιστοσελίδα και ταχύτατα προκαλεί ρεκόρ στο spread των ελληνικών ομολόγων. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει αλλαγή στην απόφαση της Ε.Ε. για το μηχανισμό στήριξής της, προκειμένου να βγει έξω το ΔΝΤ…».
Ανώνυμος εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση, έχει απαντήσει πονηρά και διφορούμενα : «Ουδέν σχόλιον !...».
΄Ωρες μετά, Παπακωνσταντίνου και επώνυμος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τόρρες), διαψεύδουν κατηγορηματικά, την πληροφορία, το ρεκόρ, όμως έχει γίνει και οι επιδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν έχουμε δανεισμό για ένα μήνα…», λέει ο έλληνας υπουργός, (δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, σκασίλα μας…). Ναι αλλά το Ευρώ, κοντά στο 1,32, με το δολάριο !
Μύλος !...

Και μέσα σ΄ όλα και ο εκπρόσωπος της νέας Νέας Δημοκρατίας, (του 21%), ο Παναγιωτόπουλος, ν΄ απαιτεί : «…να βρει και να κατονομάσει ο κ. Παπανδρέου τον πληροφοριοδότη της γερμανικής ιστοσελίδας !...». Πιασ΄ τ΄ αυγό και κούρεψ΄ το !…

3 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

.........εμενα φιλε λιγο μ εδιαφερει οπως και ολους νομιζω ο δανεισμος της χωρας και ποσο αλλα οι αιτιες που την εφεραν ως εδω.........που χρησιμοποιουνται τα χρηματα που δανειζεται η χωρα ξερεις τοτε γραψε...ποσα χρησιμοποιηθηκαν για πληρωμες συνταξεων και μισθων ποσα για εργα ποσα για στρατο ποσα για εδω ποσα για εκει...δωσε αυτες τις πληροφοριες ..αν ξερεις..για να κρινουμε αν μπορει να γινει κατι καλυτερο............

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ 500 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΜΕ ΓΙΑ ΔΝΤ.

Ανώνυμος είπε...

Το σχέδιο είναι καλά στημένο. Οι απατεώνες κερδοσκόποι το εξυφαίνουν χρόνια τώρα, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την επίθεση. Όλα αυτά τα κοράκια με τα κοστούμια, τα υψηλότατα μπόνους και τις λιμουζίνες (τραπεζίτες τους λένε κάποιοι) αδυνατούν να δανείσουν την Ελλάδα, το 10ο μέλος της πρώην Ε.Ο.Κ, την χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, την χώρα με τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη ιστορία της «Γηραιάς Ηπείρου». Αδυνατούν να την δανείσουν με τα επιτόκια που την δάνειζαν μέχρι χτες, τα επιτόκια που δανείζουν σήμερα άλλες χώρες επίσης της Ε.Ε. που έχουν μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος, μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες, μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, περισσότερη ανεργία, μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δεν μπορούν να μας δανείσουν με επιτόκιο 1,5 - 2%, αλλά με 6 – 7% και ποιος ξέρει πόσο παραπάνω. Θεωρούν επισφαλή το δανεισμό της Ελλάδας με λογικό επιτόκιο. Πιστεύουν ότι μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Είναι λοιπόν υψηλό το ρίσκο και δεν το παίρνουν εύκολα.

Γιατί όμως δεν ισχύει αυτή η επισφάλεια με τα υψηλότατα επιτόκια; Όταν δανείζουν με υψηλότατα επιτόκια, κινδυνεύει λιγότερο η «επένδυσή» τους; Ή μήπως ισχύει το ακριβώς αντίθετο; Όταν δανείζουν πανάκριβο χρήμα με λογική αιμοσταγή τοκογλύφου, «καταφέρνουν» να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου. Άρα ποιο το όφελος; Η αισχροκέρδεια φυσικά! Η εκμετάλλευση της δύσκολης ώρας. Παριστάνουν το λύκο στην αναμπουμπούλα. Βλέπουν ότι «τους παίρνει» και κινούνται αναλόγως. Διαπιστώνουν ότι οι εταίρες (συγνώμη, οι εταίροι ήθελα να πω) της Ελλάδας δεν την στηρίζουν καθόλου, πουθενά και σε τίποτα και ορμούν ακάθεκτοι.

Ποιος να τους σταματήσει δηλαδή; Οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης; Τα απίστευτα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που πάρθηκαν; Τα πλέον δυσβάσταχτα που έρχονται; Οι θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός;
Όλα αυτά και ότι άλλο προκύψει παρακάτω δεν τους αρκούν. Και ο προφανής λόγος είναι ότι δεν την γουστάρουν καθόλου αυτή την κυβέρνηση κι αυτόν τον Πρωθυπουργό. Ουρανοκατέβατος προέκυψε και πρέπει να ξεκουμπιστεί για να επανέλθει η χώρα «εις την τάξιν».

Να γυρίσουμε αισίως λοιπόν στη δεξιά συμμορία και τις παραφυάδες της. Τους γνωστούς αρλουμπολόγους, αμπελοφιλόσοφους, απατεώνες, μιζαδόρους. Όταν ξαναρχίσει η μίζα να ρέει, να δεις για πότε Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι θα μας ξανααγαπήσουν.
Διότι από αυτούς οι ντόπιοι, αλλά κυρίως και οι ξένοι, κερδοσκόποι έχουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Με αυτούς στην εξουσία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιτύχουμε μείωση των spreads. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα έρθει η ευρωστήριξη άμεσα, την επομένη των εκλογών. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που βγήκαν τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές τράπεζες και κατέληξαν σε τράπεζες της Κύπρου και αλλού, θα επαναπατρισθούν. Η δεξιά συμμορία έχει τον τρόπο και τα φιλαράκια της που θα το πράξουν, φυσικά όχι χωρίς αντάλλαγμα. Και επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια θα δούμε και χρήμα από ξένους επενδυτές και άνοδο της τουριστικής κίνησης και χαμόγελα και και και...... Ότι τραβάει η ψυχή σου.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η μία, η ορατή, όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη διαθέτει πολύ χειρότερο σενάριο. Από υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου της χώρας έως πολλαπλασιασμό των γκρίζων ζωνών και την απώλεια εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας. Σενάρια που πριν από λίγα χρόνια προκαλούσαν μόνο γέλιο, τώρα δυστυχώς προκαλούν σκεπτικισμό.

Το δίλλημα είναι μεγάλο. Και το διακύβευμα μεγαλύτερο.

Πέτρος Κ.