Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο …ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ !...

Η ελληνική γλώσσα, πράγματι, είναι πάμπλουτη σε λέξεις και εκφράσεις και δίνει τη δυνατότητα στους …λογοπλόκους, με τους κατάλληλους και επιδέξιους χειρισμούς της, να κάνουν θαύματα. Ένα πράγμα, ένα γεγονός ή ένα σχεδιασμό, μπορείς να το πεις και να το γράψεις, μ΄ ένα σωρό τρόπους και διατυπώσεις.

Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό, όπως στη λογοτεχνία, την ποίηση, τη δημοσιογραφία κ.α., υπάρχει, όμως και μια περίπτωση, που η χρησιμοποίηση της ελληνικής γλώσσας για «μάσημα των λέξεων», για τη εκφορά μισόλογων ή για την παραπλανητική παρουσίαση προθέσεων, αποτελεί κατακριτέα και εν πολλοίς, απορριπτέα, συνήθεια και πρακτική : ο πολιτικός λόγος, δηλαδή, ο λόγος των πολιτικών και δη, των κυβερνώντων πολιτικών !

Ο Παπακωνσταντίνου αυταπατάται αν νομίζει, πως με το ήξεις αφίξεις, με εκφράσεις εκλεπτυσμένες, με μισόλογα ή «μάσημα των λέξεων», θα παραπλανήσει ή θα ξεγελάσει τους τηλεθεατές και γενικότερα την κοινή γνώμη και το λαό.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Τι πάει να πει «το Σύνταγμα επιτρέπει την κατάργηση θέσεων στο δημόσιο…» ?... Γιατί δεν λέτε καθαρά, πως σκοπεύετε να κάνετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να γλείψετε εκεί, που δεκαετίες ολόκληρες, ως κόμμα φτύναμε, διαβεβαιώνοντας για την αναγκαιότητα της ύπαρξη της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ; (μη σας γράψω εδώ, τι δήλωνε το ΠΑΣΟΚ, όταν οι νεοδημοκράτες άφηναν υπονοούμενα για κάτι τέτοιο…). ΄Ολοι εκείνοι οι …σημαντικοί λόγοι, εξέλειπαν ;

Ανεξάρτητα της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί, των αναγκαιοτήτων, που προκύπτουν και των μέτρων, που μπορεί να ληφθούν, (υπάρχουν πολλών ειδών και μορφών), το ζήτημα έχει να κάνει με δυο κυρίαρχες παραμέτρους : την αξιοπιστία του κομματικού λόγου, αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου, της σοβαρότητας του λόγου των πολιτικών, εν προκειμένου του κ. Παπακωνσταντίνου…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Λογοπλόκε,
Όταν μια πολιτική απόφαση προσκρούει στο Σύνταγμα, στη κοινή λογική, στις πάγιες θέσεις ενός λαοπρόβλητου Κινήματος, στις κατακτήσεις μέσα από αγώνες ενός ολόκληρου λαού και είναι πέρα ως πέρα αντιδημοκρατική και κυρίως αντικοινωνική, τότε τι κάνεις;;;; Πολύ απλά, αλλάζεις το Σύνταγμα και …είσαι εντάξει!!!
Αντιγράφω το σχετικό άρθρο του Συντάγματος: “Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν…” (Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 103 παρ. 4).
Παρόμοιες διατάξεις, «διορθώσεις» έχουν περάσει και ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που υποτίθεται λειτουργεί και νομοθετεί υπέρ του λαού και όχι εις βάρος του. Αντιγράφω άλλα δύο θεμελιώδη άρθρα του Πολιτεύματος: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» (άρθρο 1 παρ. 2) και «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα» (άρθρο 1 παρ. 3).
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, τα ήξεις - αφήξεις είναι «Συνταγματικά κατοχυρωμένα». Το δυστύχημα όμως είναι αλλού. Είναι σε αυτό που και εσύ αναφέρεις, την αξιοπιστία του κομματικού λόγου και τη σοβαρότητα του λόγου των πολιτικών. Με λύπη μου διαπιστώνω, όπως πιστεύω και η πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι η αξιοπιστία και η σοβαρότητα έχουν χαθεί.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται οτιδήποτε προσπαθούν να μας επιβάλλουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων, αδιαμαρτύρητα και χωρίς διαπραγμάτευση.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι καταντήσαμε βορά των Αγορών, του οποιουδήποτε τραπεζίτη, του κάθε οίκου αξιολόγησης, του εκάστοτε Καγκελάριου, Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών της αλλοδαπής.
Το μόνο που δεν άκουσα μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι η απαίτηση αυτών των ξένων κέντρων να μειωθούν ή και να καταργηθούν (γιατί όχι;) οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών. Αν ακουστεί κάτι τέτοιο τότε και μόνο τότε προβλέπεται να ξεσηκωθούν και οι 300 μισθοσυντήρητοι από τον Ελληνικό λαό.

Τότε όμως ο πόλεμος θα έχει ήδη τελειώσει…

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΛΟΓΟΠΛΟΚΕ ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ.ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΕΛΙΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.ΤΑ ΕΙΠΕ ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ (ΑΚΟΡΜΑΝ)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ.1944

Ανώνυμος είπε...

Λογοπλόκε,
Νομίζω ότι αδικείς τον Παπακωνσταντίνου. Δεν μάσησε τα λόγια του και δεν είπε τίποτε λιγότερο από ότι είχε πει ο Πάγκαλος προ ημερών. Συμπέρασμα: μάλλον θα γίνουν απολύσεις αν ζητηθούν.
Επί της ουσίας τώρα (για τις δυνητικές απολύσεις Δ.Υ.), ποιά είναι η γνώμη σου;

Kirki είπε...

Δύο πράγματα θα ήθελα να πώ.
Πρώτον,πώς μπορεί κάποιος που δηλώνει σοσιαλιστής(και δε μιλώ για τους πολιτικούς αυτή τη στιγμή αλλά για τους πολίτες)να μπορεί να μιλά ελαφρά τη καρδία για απολύσεις συνανθρώπων του.Ξέρετε τι σημαίνει απόλυση;Το πιο φρικτό που υπάρχει.Πανω κι απ την υγεία για μένα,όταν εκεί έξω δεν υπάρχουν δυνατότητες να βρεις δουλειά.Είναι ένας αργός θάνατος.Η και γρήγορος.
Κι εδώ έρχεται το δεύτερο που θα ήθελα να πώ:Ξέρετε πόσες αυτοκτονίες θα έχουμε;Οι δημόσιοι υπάλληλοι,ευτυχώς ή δυστυχώς,ξέροντας πώς έχουν δουλειά,ανοίχτηκαν,έκαναν παιδιά,πήραν δάνεια,πήραν σπίτια.Αν απολυθούν νομίζετε πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν;
Εγώ πάντως αν χάσω τη δουλειά μου δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.Δε νομίζω.Ηδη δε με βλέπω καθόλου καλά ψυχολογικα.
Θα δει φοβερά πράγματα η Ελλάδα.Κι όσοι τελικά καταφέρουν να επιβιώσουν της λαίλαπας.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

@Ανώνυμο16.28
Πέρα απ΄ το ό,τι συμφωνώ με την Kirki, να σημειώσω, πως το κάθε μέτρο που ακούγεται και πέφτει στο τραπέζι, αξιολογείται και προσεγγίζεται από πολλές πλευρές και μετριέται και ως προς τα συνκαι ως προς τα πλην. Ας κάνουν μετατάξεις, ας κάνουν εθελούσιες, ας κόψουν τις προσλήψεις...
Μαζικές απολύσεις η ελληνική κοινωνία κι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και δεν θ΄ ανεχτεί : θα γίνει επανάσταση !
Το θέμα δεν είναι νομικό, κ. Πάγκαλοι και Παπακωνσταντίνοι, είναι κοινωνικό και πολιτικό...