Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ !...


Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αυτή η κορυφαία και αυθεντική διαδικασία καταγραφής της λαϊκής βούλησης, θ΄ αποδειχθεί απολύτως μεταβατική. Το πρόωρο της διενέργειάς τους, σε συνδυασμό με τον επείγοντα και, εν πολλοίς, ευκαιριακό τρόπο, που τίθενται τα διακυβεύματα και τα διλήμματα, προσδίδουν στην ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, μια αναγκαστική προσωρινότητα.

Οι αντιθέσεις και οι αντινομίες, που ανέκυψαν και αναδείχθηκαν στο πολιτικό σκηνικό, ούτε μελετήθηκαν επαρκώς, ούτε ενσωματώθηκαν στα προγράμματα και τις πρακτικές των παραδοσιακών φορέων, ενώ στους, όποιους, νέους, η κρίσιμη αυτή διαδικασία, εξελίχθηκε στο πόδι, παράγοντας αποτελέσματα φτωχά και επιφανειακά.

Σχεδόν κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς που εκτίθενται στην κυριακάτικη αναμέτρηση, δεν έχει πείσει, πως αποτελεί κάτι το πραγματικά νέο και πρεσβεύει κάτι το αληθινά καινούργιο. Κανένας δεν ανέλαβε, ουσιαστικά, τις ευθύνες του, για τη «συμβολή» του στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, είτε από τη θέση των κυβερνώντων, είτε από τη θέση των αντιπολιτευόμενων.

Οι μεν, πρώτοι, την όποια αυτοκριτική την περιορίζουν στο ελάχιστο, αποδίδοντάς την, κυρίως σε πρόσωπα κι όχι σε ιδεολογικοπολιτικές επιλογές, οι δε, δεύτεροι, περιορίζονται και βαυκαλίζονται με την βεβαιότητα, πως «εμείς δεν κυβερνήσαμε και δεν δοκιμαστήκαμε…».

Κι όμως το πολιτικό γίγνεσθαι, το διαμορφώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πολιτικό «παιχνίδι», οι εξελίξεις στην Ελλάδα, κι όχι μόνο, διαχρονικά καθορίζονται από την κοινή συνισταμένη, που προκύπτει από την δράση και την αντίδραση όλου του πολιτικού προσωπικού και των φορέων του.

Στο σημείο που φτάσανε τα πράγματα, τα όποια φτιασιδώματα, οι όποιες ανακαινίσεις των ιστορικών κομματικών σχηματισμών είναι, νομοτελειακά, καταδικασμένες σε αποτυχία, μιας και η φθορά των «υλικών» από τα οποία συντίθενται, είναι ανεπανόρθωτη !

Η διαπίστωση αυτή ισχύει, για όλα, σχεδόν, τα παραδοσιακά κόμματα και της Δεξιάς και του Κέντρου και της Αριστεράς, καθώς, η απόπειρα επίτευξης νέων συνθέσεων, (με δεδομένες τις αντιθέσεις, που δημιουργήθηκαν και υπάρχουν…), αποδεικνύεται ατελέσφορη και σαν τέτοια θα σφραγιστεί και από τη λαϊκή ετυμηγορία της ερχόμενης Κυριακής.
Σαφώς και θα υπάρξουν νέες συνθέσεις, αυτές, όμως, θα είναι με νέα υλικά και με νέα σχήματα, ιδεολογικοπολιτικά και κομματικά !

Αν κάτι φαίνεται να προκαλεί, με σχετική βεβαιότητα, η 6η Μαϊου 2012 είναι το ξεκίνημα των διεργασιών, για τη ριζική αναδιάρθρωση και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία νέων, πραγματικά νέων, πολιτικών φορέων και σχηματισμών.

Εκείνο που αποτελεί το κυρίαρχο, κομβικής σημασίας, στοιχείο, είναι το αν οι νομοτελειακές αυτές διεργασίες θα ελεγχθούν και θα εξελιχθούν με πρωτοβουλία του λαϊκού παράγοντα ή θα ελεγχθούν από τα ανασυντασσόμενα ολιγαρχικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα !...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφου ολα τα δειγματα των δημοσκοπησεων εδω και ενα χρονο δειχνουν αυτοδυναμια Γιοκ και ειδικα για το πρωτο κομμα που ειναι η ΝΔ. Με τα μεχρις στιγμης δεδομενα, οχι μονο αυτοδυναμια δεν θα υπαρξει αλλα αντιθετα θα βγουν τελειως αποδυναμωμενα τα δυο μεγαλα κομματα, με αλλα 8 στην βουλη με αποτελεσμα να γινει της Κορεας στην Ελληνικη Βουλη με πιθανα τραγικα αποτελεσματα για την οικονομια. Το ερωτημα λοιπον προς την ΝΔ, γιατι ζητουσε και επεβαλε εκλογες αφου γνωριζε τι θα συμβει? και κυριως τι θα πει στον Ελληνικο λαο γιαυτο που προκαλεσε εν μεσω μιας τοσο μεγλης κρισης που πχ η Ισπανια δανειζεται με 6 και 7% και μας δανειζει με 4.5%???? Δεν τιθεται τιποτα σε κινδυνο?? θα ειναι ολα ροδινα στις 7 Μαιου?? Οι ΕΕ θα μας χειροκροτισει?? Εαν δηλωνεις κατηγοριματικα οτι δεν θα συνεργαστεις με το Πασοκ και ετοιμαζεις ειδικα Δικαστηρια τι θα πεις εαν αναγκαστεις και συνεργαστεις κατω απο την πιεση της ΕΕ??? Και αλλη κωλοτουμπα???

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπανδρεου ,με ολα τα λαθη του ,καταφερε να μας βγαλει ολους στη σεντρα,πολιτικους και πολιτες ,μας εβαλε ολους απεναντι στα προβληματα και τις ευθυνες μας.
Εξι μηνες μετα φαινεται να εχουμε γυρισει το ρολοι της χωρας τρια χονια πισω και ολοι οι πολιτικοι αλλα και οι πολιτες μες στη τρελη χαρα λεμε τα ιδια που λεγαμε πριν απο 20-30 χρονια. Υπαρχουν κυκλοι στην ΕΕ που περιμενουν πως και πως να τους δωσουμε την δικαιολογια της ακυβερνησιας και της μη θελησης να παραμεινουμε στην ΕΕ και στο EURO .Ακους στα καναλια τους πολιτικους ολων των κομματων και σου 'ρχεται να πηδηξεις απ' το μπαλκονι αγκαλια με την τηλεοραση.
Ελεος πια ,εστω και τωρα πεντε μερες πριν τις εκλογες ας ακουστει και λιγο η ουσια.Οχι τι καναμε μεχρι τωρα αλλα η ουσια .Τι θα κανουμε απο τις επτα του μηνα και μετα.
Δυστυχως ,ολα τριγυρω αλλαζουνε κι ολα τα ιδια μενουν.
ΒΑΣΙΛΗΣ