Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ !...



Στα τέλη του 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε στο νοσοκομείο, ορίζοντας ως αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Στα μέσα Ιανουαρίου του 1996, η υγεία του ανάγκασε τον Ανδρέα να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε για να εκλέξει νέο πρόεδρο του κόμματος, που θα γινόταν αυτομάτως και πρωθυπουργός. Ισοψήφησαν ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Κώστα Σημίτη, ενώ έμεινε πίσω ο Γεράσιμος Αρσένης και πολύ πίσω ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων, ο Αρσένης εξέφρασε υποστήριξη στον Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα, προτάθηκε από τον δεύτερο σενάριο δυαρχίας, με τον Αρσένη πρωθυπουργό και τον ίδιο πρόεδρο του κόμματος. Ο Σημίτης, που επέμεινε στην ανάγκη καθαρών λύσεων, κέρδισε με μικρή διαφορά τη νέα ψηφοφορία κι έγινε πρωθυπουργός.
Η επικράτηση του Σημίτη ήταν έκπληξη, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν ώς τότε κυρίως αυτό που εξέφραζε ο Τσοχατζόπουλος: το μόρφωμα που συχνά αναφέρεται ως «βαθύ ΠΑΣΟΚ», δηλαδή ένα κόμμα βασισμένο στους ισχυρούς εσωτερικούς μηχανισμούς, στους επαγγελματίες κομματικούς, στον έλεγχο κλαδικών και συντεχνιακών οργανώσεων και τη διαπλοκή τους με τα δίκτυα πελατειακών σχέσεων που χτίστηκαν από το 1981 σε υπουργεία και οργανισμούς, μέσω εγκάθετων κομματικών κομισάριων -των λεγόμενων «πρασινοφρουρών», τα δίκτυα εξουσίας που ουσιαστικά υποκατέστησαν την επίσημη γραφειοκρατική ιεραρχία του κράτους, επιβάλλοντας ένα νέου τύπου παρακράτος.

Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Σημίτη αναδείχθηκε για πρώτη φορά, μέσα από κάποια καινούργια πρόσωπα και κυβερνητικές πράξεις η νέα, τότε, «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Ομως η άλλη, των «τσοχατζοπουλικών» δεν εξαφανίστηκε. Τουναντίον. Αν και έχασε τη συμβολική ταύτισή της με τον ηγέτη του κόμματος, λειτούργησε ουσιαστικά ως αυτόνομη ομάδα σε κυβερνητικό επίπεδο, ελέγχοντας καίρια υπουργεία, με τον αρχηγό της, Ακη Τσοχατζόπουλο, πανίσχυρο υπουργό, αρχικά Αμυνας και μετά Ανάπτυξης. (Την πολιτεία του ως υπουργού τη μάθαμε πρόσφατα.) Και βέβαια, το βαθύ ΠΑΣΟΚ παρέμεινε πανίσχυρο στο μέσο και το κατώτερο οργανωτικό επίπεδο του κόμματος.
Με κάποια πολύ ουσιαστική έννοια, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη παρέμεινε εν πολλοίς το βαθύ, «τσοχατζοπουλικό» κόμμα, ενώ οι εκσυγχρονιστές έμειναν ξένο σώμα, τόσο που ύστερα από δεκαπέντε χρόνια, το 2009, ήταν ακόμη για τα περισσότερα στελέχη «αυτοί», οι άλλοι, οι μη-καθαροί και μη-γνήσιοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε στηρίξει από την αρχή τον Σημίτη, και όταν παρέλαβε από αυτόν το κόμμα, το 2004, προσπάθησε να το μεταλλάξει σε αμιγώς εκσυγχρονιστικό. Αν και απέτυχε, έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους του βαθέος ΠΑΣΟΚ να ερμηνεύσουν την αναποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνησή του, που έφερε και την εκλογική συντριβή, ως ήττα του μετεξελιγμένου, εκσυγχρονιστικού κόμματος. Τα απομεινάρια αυτού του κόμματος είναι το βαθιά τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ του σήμερα, ένα κόμμα-σκιά του εαυτού του, που δηλώνει έντρομο ότι θα κυβερνήσει και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον εκ διαμέτρου αντίθετο ΣΥΡΙΖΑ. Που αντί, δηλαδή, να ηγείται στην κοινωνία, ακολουθεί, ζητώντας ελεημοσύνη από όποιον τη δώσει.

Θα μπορέσει άραγε ποτέ αυτό το ΠΑΣΟΚ να ξαναποκτήσει τη θέση πρωταγωνιστικού κόμματος στην πολιτική σκηνή; Και αν ναι, με ποια ταυτότητα; Και ποιον αρχηγό; Αυτά θα τα απαντήσει το μέλλον. Αυτό που έχει σημασία να σημειώσουμε τώρα είναι ότι το άλλο ΠΑΣΟΚ, το βαθύ, επιζεί. Απλώς έχει μετακομίσει: από την Ιπποκράτους στην Κουμουνδούρου. Αυτό άρχισε να συμβαίνει τον χειμώνα, με την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προερχόμενων από αυτή την τάση, αλλά και -εξίσου σημαντικό- με τη μεταγραφή σημαντικών κομματικών στελεχών, αρκετών από το προσωπικό επιτελείο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν καθοριστικά στον επιτελικό σχεδιασμό και την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, και ήταν πίσω από το σύνθημα το «νέο ΠΑΣΟΚ».

Αυτή ακριβώς η μετάγγιση ήταν που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχωρίσει από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και να τετραπλασιάσει το ποσοστό του 2009, αφού, όπως δείχνουν οι έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων του ψήφιζαν ώς τότε ΠΑΣΟΚ. Από τις 6 Μαΐου και μετά συνεχίζονται οι μετακομίσεις στελεχών και συνδικαλιστών του βαθέος ΠΑΣΟΚ, ατομικά και ομαδικά, για να προσελκυστούν περισσότεροι ψηφοφόροι. Ως συμβολική ευλογία αυτής της κίνησης, μάλιστα, ήρθε η πρόταση από τον κ. Τσίπρα, του κ. Αρσένη ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού. (Ετσι, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο δεύτερος Ελληνας πολιτικός, μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη για πρωθυπουργό.)

Είναι τόσο πολλά τα στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μια ακόμη συνιστώσα του. Αυτή, η δέκατη τρίτη συνιστώσα, μπορεί να είναι μεν άτυπη, αλλά είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δώδεκα μαζί, κι αποτελείται από στελέχη εμπειρότατα στον κομματικό έλεγχο του κράτους. Αναρωτιέμαι σε τι βαθμό το συνειδητοποιούν αυτό οι νέοι ψηφοφόροι, οι ιδεαλιστές και καλόπιστοι άνθρωποι που επιλέγουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα πρόταση, μια ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής. Αναρωτιέμαι: ξέρουν ότι στην καρδιά του κόμματος που ψηφίζουν είναι οι παλιοί «τσοχατζοπουλικοί»; Και αν το ξέρουν, τους αρέσει ; Το εγκρίνουν ;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Δοξιαδη την καλως ηλθατε στην Ελλαδα ! εμενα η συνταξη μου εχει μειωθει κατα 50% ενω η ΔΕΗ εχει αυξηση 100% και δεν εχω να πληρωσω για να μου την επανασηνδεσουν ...βρηκες εφημεριδα και γραφεις 'επι χρημασι' και εκ του ασφαλους αυτες τις εκθεσεις ιδεων...αν νοιζεις οτι ειναι 'σοφα' αυτα που γραφεις γβγες σε μια πλατεια να τα πεις στους ελληνες ...αναλαμβανω εγω να σου καθαρισω οσο γιαουρτι θα φας !!!

Ανώνυμος είπε...

6/6/12, 11:18
Καλέ μου φίλε, ευχήσου να βγει ο Δοξιάδης στην πλατεία πριν από την εκλογή του Τσίριζα. Μετά όχι γιαούρτι, ούτε χαρούπι δε θα βρίσκουν να του ρίξουν και θα τη γλιτώσει ο παλιάνθρωπος. Άσε που πια ο κόσμος θα έχει στρώσει άλλους στο κυνήγι...

Ανώνυμος είπε...

Να ενας απο αυτους που περιγραφει ο κ.Δοξιαδης εσκασε μυτη.
κανονικα 11.18 επρεπε να κυνηγας αυτους ακριβως που περιγραφει ο κ.Δοξιαδης που εξαιτιας τους κοπικε η συνταξη σου 50% και να ευχεσε να μην την χασεις τελειως απο την νεα σου επιλογη. Εσυ και εγω μπορει να χασαμε πχ το 50% αλλα καποιοι αλλοι απο τον ιδιωτικο τομεα εχασαν τελειως την δουλεια τους εξαιτιας των ιδιων ανθρωπων που με κομματικο μεσο μπηκαν απο παραθυρα και φεγγυτες και πλημηρισαν τον δημοσιο τομεα.
1,000,000 ειναι και μπορει να παει 1,5 εκατ κυρις 11.18 και αν δεν εχεις εσυ μυαλο να πας πισω αρκετα και να καταλαβεις ποιοι και γιατι σε φερανε εδω δεν σου εφταιξε η διακυβερνηση του ΓΑΠ των δυο ετων. Μια δυναμωμενη οικονομια του Καταλληλοτερου δεν δημιουργει 1 εκατ ανεργους και χιλιαδες κλειστα μαγιαζια σε 2 χρονια οσο και κακη διαχειρηση να κανει καποια κυβερνηση. Ειναι τα συσωρευμενα ελλειμματα και τα τεραστια χρεη απο τα αλογιστα δανεικα τοσων ετων. Το μονο κακο που μπορεσε να σου κανει ο ΓΑΠ ητανε αυτη η κατασταση που οντως ζεις και ζουμε γαι να αποφευχθει ο αιφνιδιος θανατος που πηγαιναμε στα συγουρα.
Ειναι ομως πραγματα βλακας που ανελαβε και δεν παρεδειδε αμεσως την εξουσια και να παει σε εκλογες με ανοιχτα χαρτια και μαλιστα να επειδιωξει να τις χασει. τα συμπερασματα δικα σου και εκ των υστερων δικαιουσε φυσικα να τσιριζεις, καλα να παθει ο ΓΑΠ δεν του φταει κανεις.Μην βιαστεις δεν ειμαι ΓΑΠικος και αλλες σαχλαμαρες που ακουγονται αλλα ετσι τα βλεπω τα πραγματα ψυχρα και απο αλλη γωνια και εξω απο κομματικα κπλ γραφεια καμια σχεση.

Ανώνυμος είπε...

O k. Δοξιάδης και οι φίλοι του καλά θα κάνουν να μαζευτούν μιας και είναι σκορπισμένοι και να μπουν στη θέση τους μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Οι φίλοι του με το που καβάλησαν το όχημα ΠΑΣΟΚ και εφήρμοσαν τις εκσυγχρονιστικές τους μεθόδους απογύμνωσαν ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ,να μη συζητήσουμε για τις συμπεριφορές στον ΑΝΤΡΕΑ , και του άφησαν μόνο την κυβερνησιμότητα.
Με την προηγούμενη διετία όταν άλλα εξαγγέλεις για να εκλεγείς και άλλα πράττεις γιατί δεν τα πιστεύεις ,χάνεις και την κυβερνησιμότητα και μένεις στον άσσο,ασχέτως αν έχεις δίκιο ή όχι αφού δεν έχεις την εγκριση της βάσης που σε στήριξε.
ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ.Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ.ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΑ ΤΗΣ (βλπ.ΑΝΤΡΕΑΣ)
Ο Τσυριζα προσπαθεί να καλύψει συγκυριακά το χώρο λόγω συνθηκών αλλά επί ματαίω.

Ανώνυμος είπε...

Βενιζέλε, δεν σε θέλει ο λαός πάρε την Τώνια και μπρος!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το παραμυθάκι σας αγαπητέ, όμως όπως αποδείχτηκε ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν παρά νεοφιλελευθερισμός ο οποίος νεοφιλελευθερισμός μου κατέβασε τελικά το μηνιάτικο στα 700 ευρώ τα οποία δεν φτάνουν ούτε για να πώ γειά σου.
Για εσάς λοιπόν μπορεί ο Σαμαράς η Μέρκελ και το μνημόνιο να είναι μιά χαρά, για κάποιους άλλους όμως είναι ζήτημα επιβίωσης το να ξεκουμπηστούνε κι ας έχει ο Σύριζα όσες συνιστώσες θέλει.