Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΜΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ !...


Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους στην προσπάθειά της να επιτύχει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-14, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις», είπε δεύτερος αξιωματούχος που επίσης θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς. Εντούτοις, το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς, καθώς ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά διαφωνούν με το μέτρο, αναφέροντας ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος (στην εργασιακή εφεδρεία)», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη. «Αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο».



Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. 

Τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι, κυρίως λόγο συνταξιοδότησης και λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν στο μέτρο της εφεδρείας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι θα εξετάσει κάθε πρόταση που θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες περικοπές, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί με τον τρόπο που έγινε την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών της σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. ευρώ γιατί χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει νέα δόση», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας θα κάμψει κάθε αντίσταση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μοιραιοι κι αβουλοι ανταμα.
Προκειμενου να μην πειραχτει κανεις δημοσιος υπαλληλος θα μας οδηγησουν στην εξαθλιωση.
Απογοητευση και οργη χωρις ελπιδα.
Ελλαδα 2012....
William