Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ !...


Ενα νέο απλούστερο σύστημα... αμερικανικού τύπου για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το σύστημα «έσοδα, μείον έξοδα», σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες με εξαίρεση όσες αφορούν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Το καθαρό ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Νέο σύστημα
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013 οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Παράλληλα και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική... παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Πιο αναλυτικά επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.


Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10% όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.

Περιουσιακά στοιχεία
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας, και εισιτηρίων.

Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φθάνει στο 45%.

Κι αν υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μαζική συλλογή αποδείξεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο, ο αντίλογος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως στον αντίποδα όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πράξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος σ' αυτές ΦΠΑ. Όπως εξηγούν, με το νέο σύστημα θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου από το φόρο εισοδήματος, καθώς η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η υλοποίηση συστήματος «έσοδα μείον έξοδα» να συνδυαστεί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.

Έτσι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων προς τους πολίτες για την πραγματοποίηση συναλλαγών με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και τη χρήση της κάρτας αποδείξεων. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή της επιστροφής ενός μικρού ποσοστού από την αξία των συναλλαγών που έγιναν με την χρησιμοποίηση καρτών..

Επιπρόσθετα θα προχωρήσει η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μετά από συναλλαγές με μετρητά να καταγράφονται και να αποστέλλονται αυτόματα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Επειδη στη χωρα που ζω, εφαρμοζεται αυτο το συστημα με πολυ ελαχιστες μικροδιαφορες, μπορω να πω οτι δουλευει και ο καθενας μας προσπαθει να εχει τις αποδειξεις που μπορει να δικαιολογησει οταν συμπληρωνει τη φορμα του για τα INCOME TAX καθε χρονο. Το προβλημα ομως που με βασανιζει ειναι αν αυτος που θα τολμησει να παρανομησει(Ελληναρας) θα εχει τις συνεπειες του νομου οπως εδω, (εννοω εφαρμογη). Πραγμα που με κανει να αμφιβαλλω.Εαν πιαστεις οτι παρανομησες,τιμωρησαι μεν αλλα μπορουν να πανε πισω και 8 χρονια και να σε ελεγξουν.

Ανώνυμος είπε...

Επίσεις, 19:42 εδώ αν αυτά που δηλώνεις ως περιουσιακά ότι έχεις με τα λεφτά που επείσεις δηλώνεις απέχουν παρά σάγκας, σε ελέγχουν, επίσεις οι έμεσοι φόροι διαφέρουν ανα πολιτεία αλλα είναι τις τάξεως, πχ Βοστώνη 5%, φλοριντα 7% κλπ , επίσεις αφορολόγιτα είναι τα τρόφιμα,.και ότι άλλο θυμιθώ θα εποανέλθω. ααα ξεκινάνε πάντα από τους αστέρες (!) και τους πολιτικους και μπουζουριάζουν στη φυλάκα κι έπειτα τους πολίτες!και καταλαβαίνουμε το γιατί ε;