Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ !...

 
Συμφωνία επί της αρχής για παράταση και κοινό ανακοινωθέν επιτεύχθηκε εντός του Eurogroup, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που παρίστατο στη συνεδρίαση. Μάλιστα, υπήρξε και συμφωνία, με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, για το όνομα του νέου σχήματος επιτήρησης: EU institutions.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή «έσπασε», οδηγώντας σε αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, όταν, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, παρουσιάστηκε το κείμενο, στο οποίο υπήρξε η λέξη «παράταση» (extension) χωρίς «αντιπαροχές» που ζητούσε η ελληνική πλευρά. «Ήταν αδύνατο να συμφωνήσουμε σε αυτό», λένε οι ελληνικές πηγές.

Τα τεχνικά ραντεβού

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι είχαν προγραμματίσει μάλιστα ραντεβού για την Πέμπτη και την Παρασκευή με τα EU Institutions, με στόχο να συγκλίνουν στην τελική συμφωνία που εγγράφως επρόκειτο να κατατεθεί την Δευτέρα στο Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία παράτασης του προγράμματος με τελικό στόχο την υπογραφή και των συμβάσεων στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, μετά την ανατροπή και την αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, αναζητούνται τα βήματα σύγκλισης με επόμενο επίσημο σταθμό το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Ελληνικές πηγές δεν αποκλείουν ωστόσο νέες ζυμώσεις σήμερα, προκειμένου, παρά την αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, να συνεχιστούν.

Οι λέξεις κλειδιά
Αρμόδιες πηγές, κάνουν λόγο για τρεις (από την ελληνική πλευρά) συν μία (από την πλευρά των εταίρων) λέξεις-κλειδιά: extend (παράταση) από την πλευρά των πιστωτών -amend (τροποποίηση)– conclude (ολοκλήρωση)– bridge (γέφυρα) από την ελληνική πλευρά, στα σχέδια κοινού ανακοινωθέντος που διαδεχόταν το ένα το άλλο καθώς υπήρχαν διαφωνίες είτε από την ελληνική είτε από την κοινοτική πλευρά.

«Έδιναν έμφαση  στη διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και όχι σε μετάβαση σε ένα καινούριο» ανέφεραν αρμόδια στελέχη για τη θέση του Eurogroup.

Η τεχνική διαπραγμάτευση μετέωρη
Ωστόσο, η πρώτη παρενέργεια, για την οποία αναζητείται πλέον σήμερα λύση, είναι η «τεχνική εργασία» που επίσης είχε ατύπως συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος που δεν… ήρθε. Πληροφορίες έκαναν λόγο για σχέδιο καθόδου κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά ο Dijsselbloem χθες – μετά το θρίλερ- στις δηλώσεις του έθεσε ως επόμενο σταθμό την προσεχή Δευτέρα…

Η ελληνική οικονομική αποστολή πλέον, από τις Βρυξέλλες στις οποίες παραμένει, αναζητεί σήμερα λύση στο περιθώριο των επαφών - διμερών και πολυμερών - του Πρωθυπουργού.

Το θρίλερ των ανακοινωθέντων
Η διαπραγμάτευση των Dijsselbloem, Γ. Δραγασάκη  και Γ. Βαρουφάκη, διήρκεσε πέραν των δύο ωρών, διεξήχθη μετά το τέλος του Eurogroup και σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούσαν εντός της αιθούσης τα τεκταινόμενα, επιχειρούσαν να βρουν λύση σε διαφορετικά «σενάρια» ανακοινωθέντος με τον ΥΠΟΙΚ να είναι πολύ ώρα στο τηλέφωνο ενημερώνοντας – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – τον Πρωθυπουργό.

Όσο για τις λέξεις κλειδιά, extend (παράταση) – amend (τροποποίηση) – conclude (ολοκλήρωση) – bridge (γέφυρα), στο... επικρατέστερο κείμενο υπήρχαν... απουσίες.

Σε ντοκουμέντο των FT 
ο όρος extend (παράταση) και conclude (ολοκλήρωση) συνδεόταν σαφέστατα με το «υφιστάμενο πρόγραμμα» κάτι που εξώθησε την ελληνική πλευρά στην άρνηση υπογραφής.

Στο ίδιο κείμενο δεν υπάρχει όμως και μία λέξη κλειδί που ζητούσε η Αθήνα και για την οποία φέρεται να υπήρξαν ενστάσεις, κυρίως από τη γερμανική πλευρά: amend (τροποποίηση). Επίσης, η λέξη κλειδί για bridge (γέφυρα) δεν είχε την σημασία που ήθελε η Αθήνα αλλά αναφερόταν σε «γεφύρωση του χρόνου» ώστε οι αρχές να εργασθούν από κοινού για πιθανές νέες συμφωνίες.

Δηλώσεις  Γ. Σακελλαρίδη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ από τις Βρυξέλλες, έκανε σαφές ότι ο Γ. Δραγασάκης (μετείχε επισήμως με τον Γ. Βαρουφάκη στη συνεδρίαση) δεν συνυπόγραψε κανένα σχέδιο ανακοινωθέντος. Είπε ότι ενημέρωσαν οι δύο εκπρόσωποι τον πρωθυπουργό και ήταν πολύ σκεπτικοί - αρνητικοί σε σχέση με τις διατυπώσεις. Αυτές οι αντιρρήσεις – είπε - διατυπώθηκαν και από τον Πρωθυπουργό.

Έθεσε ως βασικό πρόβλημα ότι μιλούσε για συνέχιση - ολοκλήρωση και ότι έπρεπε η Ελλάδα να ζητήσει αυτή την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Ανέφερε, επίσης, ότι «υπήρξε σχέδιο, δεν πήγαμε για τουρισμό στο Eurogroup». Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί και στις επαφές που προηγήθηκαν και από τον Πρωθυπουργό, είπε αναφερόμενος σε ένα σχέδιο γέφυρα. Καλύφθηκε χώρος ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά διαφωνία υπήρχε, πρόσθεσε «είναι σαφές, όλες οι πλευρές είχαν τη διάθεση για διάλογο».

Είπε ότι και σήμερα στη Σύνοδο και στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου «θα καλυφθεί και ο υπόλοιπος χώρος διαφωνίας για αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: