Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ !...


Ναι, μεν, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά μόνο όταν πρόκειται για καλό. Για κάθε κακό προηγούμενο, έχουμε replay, κάτι χαρακτηριστικό του συστήματος και της κοινωνίας μας, μάλλον, όμως, και τη φυλής μας !

΄Ολοι γνωρίζουμε το ιστορικό της υπόθεσης με τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων από τη δεκαετία του 50 και μετά. Τα χρήματα αυτά το ελληνικό κράτος τα αποθεματοποιούσε, άτοκα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια, μέσω του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος τα διοχέτευε στην επιχειρηματική τάξη, είτε ως δάνεια, είτε ως επιδοτήσεις, για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

΄Όταν στη δεκαετία του 1980 ήρθε η ώρα των πληρωμών στις πρώτες γενιές των συνταξιούχων, αποκαλύφτηκε η ελλειμματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού τα αποθεματικά του παρέμειναν, αναξιοποίητα, χωρίς καμιά απόδοση.

Για πρώτη φορά ο Α. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τον εκτοκισμό των κατατεθειμένων αποθεματικών των ταμείων, ενώ αργότερα η πολιτεία, αναγνωρίζοντας το προηγηθέν αλισβερίσι και την αφαίμαξη των πόρων, καθιέρωσε την πάγια συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης, (κράτος, εργοδότες εργαζόμενοι).

Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η ιστορία της άγριας εκμετάλλευσης του ιδρώτα του έλληνα εργαζόμενου και η υπονόμευση του δικαιώματός του σε μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Κι ιδού, τώρα, η επανάληψη της κάκιστης αυτής λειτουργίας και συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, στη νεότερη εποχή του 2000 και μετά, με την εκ νέου αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων και τον εξανδραποδισμό των απόμαχων της εργασίας.

Αφού η υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων, στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζεται, νομοθετείται το 1997 και η υποχρεωτική τοποθέτηση αυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, διαδικασία που μετατρέπει τα ταμεία και κατ΄ επέκταση τους έλληνες εργαζόμενους, σε δανειστές του κράτους. ; ΄Ολ΄ αυτά καλά, μέχρι τη στιγμή, όμως, που σκάει η φούσκα του ελληνικού δημόσιου χρέους και αρχίζει το ψάξιμο της «σανίδας» σωτηρίας.

Δέκα τέσσερα, ολόκληρα, δισεκατομμύρια Ευρώ, αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κατατεθειμένα στην Τ.Ε. και επενδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μπαίνουν στην πρέσα του PSI+ και πετσοκόβονται κατά 53%, προς δόξαν του ελληνικού κράτους και των διαχειριστών του και σε τιμωρία των ελλήνων εργαζομένων, που για μια ακόμα φορά βλέπουν και ζουν τη λεηλασία των εισφορών τους και την κατακρεούργηση του δικαιώματός τους σε μια αξιοπρεπή και δίκαιη σύνταξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια: