Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ...ΓΑΛΑΤΕΣ !...


Είναι και αυτό ένα ελληνικό παράδοξο. Στις ΗΠΑ, η έγκριση για την επίθεση στη Συρία περνά μέσα από μια κρίσιμη συζήτηση στη Γερουσία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο Κάμερον για εμπλοκή σε έναν απροσδιόριστο πόλεμο.
 
Υπάρχει όμως ένα μικρό «γαλατικό χωριό» στη γωνιά της Ευρώπης, που αντιστέκεται. Στην Ελλάδα, η συζήτηση του προβλήματος στη Βουλή αποτελεί περιττή πολυτέλεια. Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Πέρα από τη συνάντηση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, μια δήλωση του πρωθυπουργού και άλλη μια του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αίτημα για συζήτηση των δραματικών εξελίξεων στη Συρία στην Ολομέλεια της Βουλής άφησε ασυγκίνητους τους κυβερνητικούς εταίρους.
 
Η εικόνα της ελληνικής Βουλής είναι αξιοθρήνητη. Δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες με τα κενά έδρανα που το πιστοποιούν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε προ ημερών ότι «βγαίνει ο λογαριασμός» και διάβαζε τσιτάτα του Λένιν ερήμην των βουλευτών του δικομματικού κυβερνητισμού αλλά και της αντιπολίτευσης – μόνο για το χατίρι της τηλεοπτικής εικόνας.
 
Οι υπουργοί πλέον απαξιώνουν να ασχολούνται με τις ερωτήσεις των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – υπολογίζεται ότι προσέρχονται στη Βουλή για να απαντήσουν μόνο στο 30% των ερωτήσεων που κατατίθενται. Και γιατί να το κάνουν, αφού το παράδειγμα δίνει πρώτος ο πρωθυπουργός με την απουσία του;
 
Μ’ αυτά και τα άλλα οι «αντισυστημικοί» τρίβουν τα χέρια τους, αφού ο ευτελισμός του κοινοβουλίου συντελείται αργά και βασανιστικά από τους υποτιθέμενους υπερασπιστές του. Από αυτούς, που σε λίγες εβδομάδες θα μας παρουσιάζουν προτάσεις αναβάθμισης του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης. Στο «γαλατικό χωριό» ο εχθρός δεν βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ήδη μέσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: