Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ !...


«Είναι η Ελλάδα, η χώρα που γονάτισε σχεδόν την Ευρώπη, σε θέση να αναλάβει την Ευρωπαϊκή Προεδρία;», διερωτάται σε άρθρο της (του Colin Freeman) η βρετανική Telegraph.
 
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από πέντε χρόνια που λειτούργησε ως πεδίο μάχης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των διαδηλωτών κατά της λιτότητας, η πλατεία στο Σύνταγμα επιδιορθώνεται. Η ανακαίνιση δεν σημαίνει το τέλος των χρόνων λιτότητας στην Ελλάδα –το αντίθετο μάλιστα- αλλά η αρχή αυτού που πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι ήταν μια πρωτοχρονιάτικη φάρσα από κάποιον μεθυσμένο στο τμήμα πρωτοκόλλου στις Βρυξέλλες. Πώς αλλιώς η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πέντε χρόνια στα οποία σχεδόν γονάτισε όλο το ευρωπαϊκό project».
 
Η απάντηση, που δίνει ο ίδιος ο αρθρογράφος, είναι ότι στις Βρυξέλλες, όλα έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία: η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκ περιτροπής, για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ ένα εξάμηνο. Αλλά ενώ τεχνικά ο κάτοχος της προεδρίας δεν κάνει και πολλά περισσότερα από το να φιλοξενεί τις συναντήσεις της ΕΕ, οι επόμενοι έξι μήνες θεωρούνται από πολλούς Έλληνες ως μια σημαντική ευκαιρία να κατευθύνουν την Ευρώπη σε μια φιλό-αναπτυξιακή ατζέντα, καθώς προσπαθεί να βγει από την κρίση.
 
Άλλοι ωστόσο, βλέπουν την ελληνική προεδρία σαν να έβαλαν ένα κακό αγόρι στο πίσω μέρος της τάξης του σχολείου, να το εποπτεύει. «Είναι ένα υπέροχο παράδοξο», σχολιάζει ο Daniel Hannan, ο βουλευτής των Συντηρητικών και κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής. «Η ΕΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να κυβερνήσει τον εαυτό της, και την έχει τοποθετήσει υπό την εποπτεία της τρόικας. Ωστόσο τώρα η Ελλάδα προεδρεύει της ΕΕ».
 
«Με τις εκλογές στο μυαλό και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, θα περίμενα επίσης η ελληνική κυβέρνηση να είναι λίγο περισσότερο δραστήρια, δηλώνει ο Charles Grant, διευθυντής του Centre for European Reform. «Νομίζω ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει απλώς να το αποδεχθούν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Άλλοι ωστόσο, εστιάζουν στο ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ακόμη κρυμμένους άσους.
 
 Εκτός από το ότι η προεδρία μπορεί να δώσει στην Αθήνα την ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ως ισότιμος εταίρος, η καλύτερη επιλογή της ίσως δεν είναι να φωνάζει πολύ, αλλά απλώς να βεβαιωθεί ότι οι συναντήσεις θα διεξάγονται ομαλά, σχολιάζει η Telegraph.
 
«Αυτό δεν πρόκειται να σημαίνει το τέλος της λιτότητας», δηλώνει ειδικός στην ευρωπαϊκή πολιτική στο Chatham House, ο Anand Merion. «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να αποκαταστήσουν τη φήμη τους προεδρεύοντας των συναντήσεων αποτελεσματικά και αποδοτικά, και αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διοικήσουν».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως είναι σε θέση ο λαός να σας πάρει πίσω το όνομα που σας χάρισε και να σας επιστρέψει το παλαιό Βαρβαριστάν!

Ανώνυμος είπε...

Από Εγγλέζες αδελφές έχουμε χορτάσει μπούρδες.Ας κοιτάξουν τα χάλια τους και ας μας αφήσουν ήσυχους.

Ανώνυμος είπε...

Φανταζεστε να ητανε προθυπουργος ο Παπανδρεου τι θα εγραφαν τορα τα διευθαρμενα ΜΜΕ??? και ειδικα τα συγκεκριμενα διαπλεκομενα ΜΜΕ??? Κατα τα λοιπα εγω επειδη ειμαι Ελληνας καταδικαζω τις μακακιες που γραφουν οι κρυοκωλοιπραγμα που δεν θα εκαναν πολλοι εαν κυβερνουσε ο Παπανδρεου, απλα το σημειωνω.