Τα παρακάτω δημοσιεύματα αναφέρονται σε «λεφτά». Σε λεφτά που υπάρχουν και, συνήθως, χάνονται ή κλέβονται. Ας τα διαβάσουμε προσεκτικά :
- Ποσό που ισούται με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ, χάνει ετησίως το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
Τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων τσιγάρων και καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (1,8 δισ.ευρώ) ή στη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά (1,7 δισ.ευρώ). Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τίμημα για τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό μέσω περικοπών στις αποδοχές και φορολογικές επιβαρύνσεις, ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.
Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου η ζημιά είναι διπλή. Κι αυτό γιατί, πέραν των τεραστίων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και από τη μη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" των λαθρεμπόρων. (ΕΘΝΟΣ 24-2-2014).
- Το κόστος της αδήλωτης εργασίας για τα Ταμεία, μας πληροφορεί το υπουργείο, ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο. (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 28-12-2010).
Εισφοροδιαφυγή. Το ποσοστό της «μαύρης εργασίας» έχει φτάσει το 30%, με τις απώλειες για τα Ταμεία να υπολογίζονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΓΑ, όπου η εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 40% με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων 750 εκατ. ευρώ.
Βεβαιωμένες οφειλές ιδιωτών στα Ταμεία. Συνολικά αγγίζουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων στο ΙΚΑ είναι έξι δισεκατομμύρια ευρώ (τα 550 εκατομμύρια ευρώ τα οφείλει η Ολυμπιακή), στον ΟΑΕΕ τέσσερα δισεκατομμύρια περίπου και στα υπόλοιπα Ταμεία ένα δισεκατομμύριο.(e-go 0-5-2011).
- Στα 28 δισ. ευρώ ανήλθαν τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία από τους αυτοαπασχολούμενους. «Πρωταθλητές» στην απόκρυψη εισοδημάτων κλάδοι με υψηλή ποσοστιαία εκπροσώπηση στη Βουλή. Οργιο φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες αποκαλύπτει μελέτη από ερευνητές ξένων πανεπιστημίων, που δείχνει ότι τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία το 2009 ανήλθαν σε 28 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα, το Δημόσιο να χάσει 11,2 δισ. ευρώ από φόρους, ποσό που αντιστοιχεί στο νέο πακέτο με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Κατά μέσον όρο το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που εμφανίζουν στην Εφορία, με... πρωταθλητές στην απόκρυψη εισοδήματος τους εκπαιδευτικούς ελεύθερους επαγγελματίες, όπου το πραγματικό τους εισόδημα είναι 2,55 φορές υψηλότερο από το δηλωθέν και δεύτερους τους γιατρούς με 2,45. Σε απόλυτα ποσά οι γιατροί έκρυψαν από την Εφορία κατά μέσον όρο εισόδημα 29.944 ευρώ και έπονται οι μηχανικοί με 28.625 ευρώ και οι εκπαιδευτικοί και λογιστές με 24.742 ευρώ και 24.573 ευρώ αντίστοιχα.
Κατά κλάδο τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής καταγράφονται στις λογιστικές και οικονομικές υπηρεσίες με 78,92% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι νομικές υπηρεσίες με 78,79%. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λάβει τραπεζικό δάνειο καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δαπανούν έως και το 155% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την κ. Μαργαρίτα Τσούτσουρα, επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και τον κ. Νικόλαο Αρταβάνη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech, τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, π.χ. γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συνδέονται και με την υψηλή ποσοστιαία εκπροσώπησή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αναλυτικότερα, από τη μελέτη προκύπτει ότι τα μη δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα για το 2009 ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με φορολογικό συντελεστή 40%, τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στο 31% του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 (ή στο 48% του 2008), με τις εκτιμήσεις αυτές να είναι εξόχως συντηρητικές.
(ΕΘΝΟΣ 19-9-2012).
- Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατείχε την όγδοη θέση σε ποσοστό παραοικονομίας στους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ποσοστό 24,3% του ΑΕΠ, περίπου 45 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά μόλις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά το 2010-2012. Υπολογίζοντας το μέσο ποσοστό φορολόγησης σε 30%, η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει την παραοικονομία στον μέσο όρο της Ε.Ε., ήτοι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 5,6 δισ. ετησίως. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 50% του προβλεπόμενου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού (το οποίο θα μειωνόταν έτσι στο 3%) ή στο διπλάσιο της μείωσης των συντάξεων το 2012-2013. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-1-2014).
- Οι αλήτες της Διαπλοκής και της Δεξιάς, καθώς και οι λογής-λογής μυαλοφυγόδικοι-ψεκασμένοι, εξακολουθούν να πιπιλίζουν την καραμέλα του «λεφτά υπάρχουν», σαλιαρίζοντας κατά του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όταν μίλησε, το 2009,για «λεφτά» εννοούσε αυτά ακριβώς : που υπάρχουν, που χάνονται για το κράτος και που κάποιοι τα κλέβουν !...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου