Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ !...


Την ψήφο του μπορεί να τη δώσει ο καθένας όπου κρίνει σκόπιμο. Αυτό είναι και το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Η ελευθερία του να επιλέγεις, δίχως υπαγόρευση και δίχως καταναγκασμό.
 
Όμως, όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται εν όψει του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με αντικείμενο τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ευτελίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο.
 
Η Χρυσή Αυγή είναι ένα υπερεθνικιστικό, ακροδεξιό μόρφωμα, το οποίο ελάχιστο σεβασμό τρέφει στους δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι ένα κόμμα του οποίου η μισή ηγεσία είναι προφυλακισμένη και υπόδικη, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες από τον μισό ποινικό κώδικα. Έτσι, λοιπόν, όταν οποιοδήποτε κόμμα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, είτε, πρότινος, από τα υπόγεια του Μαξίμου, είτε, πλέον, από την Αριστερά, επιχειρεί να αλιεύσει τους ψηφοφόρους αυτού του ακραίου και βίαιου μορφώματος, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει στους δημοκρατικούς θεσμούς του τόπου. Το μόνο που καταφέρνει είναι να απενοχοποιεί την ψήφο που δόθηκε στη Χρυσή Αυγή κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ή σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση.
 
Συνιστά επιχείρημα ότι όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι απαραίτητα νεοναζιστές, και ότι πλέον μπορούμε να τους ζητήσουμε να διοχετεύσουν τις λεγόμενες «αντιμνημονιακές» τους διαθέσεις ή απόψεις μέσω ενός επίσης αντιμνημονιακού, πλην αριστερού σχήματος ; Συνιστά λόγο ικανό και αρκετό για ένα κόμμα που λυσσαλέα αντιστέκεται σε όσα πρεσβεύει η ακροδεξιά να επιχειρεί τη νομιμοποίηση της προσπάθειας αλίευσης ψήφων μέσω του τρόπου αυτού ; Προφανώς όχι.
 
Συνιστά όμως άκρατο κυνισμό και ψηφοθηρία του αίσχιστου είδους. Τόσο απλά. Είναι πολύ απλά αδιανόητο μια παράταξη που έχει τόσο υποφέρει από δεκαετίες διώξεων, φυλακίσεων και εκτοπίσεων να προσβλέπει σήμερα, ή τουλάχιστον να εμφανίζεται ότι προσβλέπει, στην ακροδεξιά ψήφο…
 
Τι θα γίνει αυτή η ψήφος ; Ας κάνει ό,τι θέλει και ας γίνει ό,τι θέλει. Τούτο όφειλε να μην είναι καν θέμα για ένα αριστερό κόμμα ή για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα. Στη Δημοκρατία ο καθένας ρίχνει την ψήφο του και μετά αντιμετωπίζει τα επίχειρα των επιλογών του. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά με το συγκεκριμένο πολίτευμα και εκεί έγκειται η αξία του. Δεν υπάρχουν «παραπλανημένοι ψηφοφόροι». Ουδείς δικαιούται σήμερα να υποστηρίξει ότι «δεν γνώριζε» ή ότι «παραπλανήθηκε»…
 
Δεν αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να αλιεύσουν την ακροδεξιά ψήφο ότι έτσι επικροτούν και νομιμοποιούν πολιτικά τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούν ένα κακό, ένα κάκιστο, προηγούμενο για τα πολιτικά πράγματα του τόπου ;
 
Ας μην γελιόμαστε. Όσο μένος ή μίσος κι αν τρέφει κανείς κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε σε αυτόν τον τόπο στη διάρκεια των ετών του μνημονίου, δεν δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ενισχύει την πορεία, τις μεθόδους και την ιδεολογία μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή.
 
Τις απόψεις αυτές τις έζησε ο τόπος μας και του κόστισαν ακριβά. Τις έζησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κατοχή από τους ναζιστές και τις ξανάζησε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στερήθηκε την ελευθερία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και θρήνησε χιλιάδες θύματα.
 
Μπορεί ένα τμήμα της Αριστεράς να προσδοκά σήμερα την αναρρίχησή του στην εξουσία, όμως είναι αδιανόητο στην προσπάθειά του αυτή να ποδοπατήσει ιερά και όσια. Έλεος πια, κι ας κάνουν, όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, ό,τι τους φωτίσει η κούτρα τους…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: