Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ..."ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ" !...

Τα …ιστορικά γεγονότα : Οι κ.κ. Τσουπίδης και Μηλιάκος, ως Πρόεδροι των δύο κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων, (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα), τοποθετούν στη διετία 2005-2006, περί το 1,5 δις €, σε δομημένα ομόλογα, υψηλού, (υψηλότατου, όπως αποδείχτηκε), ρίσκου.

Α. Στο τέλος του 2007, ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Τσουπίδη στη διοίκηση του ΤΤ, καταγγέλλει πως οι τοποθετήσεις 690 εκατ. Ευρω, σε δομημένα ομόλογα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην Τράπεζα.
Ταυτόχρονα, με εξώδικο, στρέφεται κατά της Citigroup Global Market, κατηγορώντας τα στελέχη της εν λόγω εταιρείας, για εξαπάτηση των ανθρώπων του ΤΤ, κατά τη διαδικασία πώλησης αυτών των προϊόντων και απαιτώντας διευθέτηση της υπόθεσης.
Το παρακάτω απόσπασμα του εξώδικου του ΤΤ είναι το πιο χαρακτηριστικό : «…η Citi είχε ρητώς και κατηγορηματικώς δεσμευθεί ότι τα προϊόντα που διαφήμιζε και επρόκειτο να αγοράσει το ΤΤ εγγυώνται το 80% του επενδεδυμένου κεφαλαίου (…) Τελικώς επώλησε διαφορετικά (…) από τα προσυμφωνηθέντα CDOs, τα οποία δεν εγγυώνται το κεφάλαιο του επενδυτή σε ποσοστό 80%...»

Ο τότε Υπουργός Οικονομίας απαντώντας στην απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να τον μπλέξει στην υπόθεση, δηλώνει στα μέσα του Γενάρη του 2008 : «…το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι τράπεζα και έχει τη διοίκησή του. Το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Αν κάποιος επενδυτικός σύμβουλος παραπλάνησε τη διοίκηση, αυτό είναι ιδιωτικό θέμα μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, που θα το λύσουν όπου δει - και δεν είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών».
Επικεφαλής στην Citigroup Global Market στην Αθήνα, η οποία και δέχεται το εξώδικο του κ. Φιλιππίδη, είναι ο κ. Γ. Κοφινάκος…

Β. Διάγων παράλληλο (επιχειρηματικό) βίο, προς τον κ. Τσουπίδη, ο έτερος των …καππαδόκων (*), κ. Μηλιάκος, τοποθετεί κι αυτός στην κρίσιμη διετία 2005-2006, 750 εκατ. €, σε δομημένα και άλλα επενδυτικά προϊόντα…
Στα αποτελέσματα του 9μήνου του 2008, τα κεφάλαια της ATEbank, εμφανίζονται μειωμένα κατά 300 εκατ. €, ενώ επικρατεί η άποψη πως τα περισσότερα αφορούν ζημιές από τα δομημένα.
Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομίας, στις 16-10-2008, 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κα Κατσέλη, θεωρούν δεδομένο πως «…τα τριανταένα (31) χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχει η Τράπεζα (τα 5 ήδη με μηδενική απόδοση), και στα οποία επένδυσε ανεύθυνα η διοίκησή της, μέχρι τη λήξη τους, θα καταγράψουν απώλειες της τάξεως των 188.000.000 ευρώ!...».

Γ. Ο κ. Παναγιώτης Βαράγκης, Υποδιοικητής της ATEbank από το 2004, επιλογή του κ. Αλογοσκούφη και κατά κάποιες πληροφορίες και συγγενής του, ήταν αυτός που – κυρίως – κίνησε τα νήματα, στην υπόθεση των τοποθετήσεων στα δομημένα, τον «έδειξε», άλλωστε κι ο κ. Μηλιάκος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Τώρα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα, ο κ. Βαράγκης ν΄ αποχωρήσει, στα πλαίσια της …αποαλογοσκουφίασης και στη θέση του έρχεται ο κ. Κοφινάκος !

Δ. Ο πρώην επικεφαλής της Citigroup Global Market, στην Ελλάδα και καταγγελθείς από τον κ. Φιλιππίδη, ως εξαπατήσας το ΤΤ στην υπόθεση των δομημένων, έχει αποχωρήσει από την αμερικάνικη εταιρεία, από το περασμένο καλοκαίρι και έψαχνε για δουλειά…
Επειδή αυτή του η περιπέτεια θα δημιουργούσε συνειρμούς και αντιδράσεις, από κάποιο κέντρο της «Καππαδοκίας» (*), δόθηκε, μόλις προχθές, από «ειδική δημοσιογραφική οδό» (**), η πληροφορία πως τάχα, «…έληξε οριστικά η παλαιά εκκρεμότητα μεταξύ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Citigroup Global Market για το σύνθετο επενδυτικό προϊόν που είχε διαθέσει στο ΤΤ η Citigroup…».
Κάποιοι έχουν την αγωνία να μας πείσουν, πως ο κ. Κοφινάκος, είναι πλέον – καθαρός !...
Αλήθεια, οι ζημιές που υπέστησαν, τόσο το ΤΤ, όσο και η ΑΤΕ, έχουν καθαρίσει ;

---------------------------
  • (*) ΒΙΚΙΠΑΔΕΙΑ : …Οι Καππαδόκες φαίνεται πως είχαν στρατιωτική οργάνωση με ανώτατο άρχοντα και άλλους δευτερεύοντες ηγεμόνες. Μετά την εγκατάστασή τους δημιούργησαν πολλά μικρότερα κράτη με δυναστείες κληρονομικές, υπό του ανωτάτου άρχοντα πάντα, του Βασιλέως. Ένα σύστημα – κράτος φεουδαλικό στηριζόμενο στη στρατιωτική αριστοκρατία…
    (**) Δικτυακός τόπος που βρίθει από διαφημιστικές καταχωρήσεις της ATEbank και φιλοξενεί άρθρα του πλέον «ένθερμου» κλακαδόρου του κ. Μηλιάκου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: