Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΡΤ ...ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ !...


Η ΕΡΤ δεν έκλεισε, αλλά -μέσα από το «πειρατικό» της πρόγραμμα- άνοιξε τις πόρτες της σε όλη την κοινωνία και, φυσικά, στον πολιτισμό όσο ποτέ άλλοτε. Η απόφαση του πρωθυπουργού να την κλείσει για να την «εξυγιάνει» έφερε, ως ήταν φυσικό, το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Διότι «εξυγίανση» δεν συντελείται με κλειστή δημόσια ραδιοτηλεόραση - παγκόσια πρωτοτυπία και αυτό. Και διότι η ΕΡΤ δεν είναι οποιαδήποτε ΔΕΚΟ.
 
  Η ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι μαγαζί καμιάς κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Ελληνες. Η ΕΡΤ είναι η «Λιλιπούπολη», είναι η «Φρουτοπία», είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι ο «Κήπος με τα αγάλματα», είναι το «Μονόγραμμα», είναι το ψηφιακό της αρχείο. Είναι η ραδιοτηλεοπτική ιστορία της χώρας. Αυτή την ιστορία υπερασπίζονται οι πολίτες που αντιδρούν στο, με συνοπτικές διαδικασίες, κλείσιμό της.
 
Η ΕΡΤ -και όχι μόνο το εξαιρετικό ψηφιακό της αρχείο- είναι η κληρονομιά μας. Το σήμα της, ο «Τσοπανάκος», είναι στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης.
 
Η ΕΡΤ είναι όμως και όλος ο ελληνισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτει τρία τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και ένα παγκόσμιο δορυφορικό, έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων το Τρίτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας, που συνδέει τη χώρα με τους Ελληνες του εξωτερικού μέσω των βραχέων κυμάτων, δεκάδες περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και πομπούς και αναμεταδότες, όπου δεν φτάνει το σήμα κανενός άλλου καναλιού ή ραδιοφωνικού σταθμού.
 
Η ΕΡΤ της σπατάλης και των πελατειακών σχέσεων, για τα οποία ευθύνονται ασφαλώς οι κατά καιρούς κυβερνώντες και όχι οι εργαζόμενοι, σαφώς και πρέπει να αλλάξει. Οχι όμως με κλείσιμο, αλλά με διάλογο. Οχι με πολιτικές παρεμβάσεις που όλοι υποψιαζόμαστε πού μπορεί να καταλήξουν. Και φυσικά όχι με αυτές τις απολύσεις. Διότι δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά, επειδή η κυβέρνηση θέλει να υποδυθεί το καλό παιδί στην τρόικας. Επιτέλους, ας δείξει το καλό παιδί πρώτα στους Ελληνες πολίτες.
 
Η απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» την ΕΡΤ ένωσε τους Ελληνες και χάρισε στους τηλεθεατές εξαιρετικές εκπομπές, πολιτικές αλλά και πολιτιστικές. Οι συναυλίες αυτών των ημερών στο Ραδιομέγαρο αλλά και σε τοπικές ΕΡΑ, όπως στην ΕΡΑ Χανίων και στην ΕΡΑ Ηρακλείου, με το πλήθος κόσμου που τις παρακολούθησε, έστειλαν το μήνυμα ότι η ΕΡΤ είναι δική μας - δεν θα κλείσει.
 
Ωστόσο η αλληλεγγύη στην ΕΡΤ και στο αίτημα να μην κλείσει δεν μπορεί να περιλαμβάνει κλειστές εφημερίδες. Ετσι κι αλλιώς, ο αναγνώστης κρίνει και επιλέγει...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: