Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΡΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ !...


Στους Σοσιαλδημοκράτες έκανε την πρώτη «κρούση» η Μέρκελ αναζητώντας εταίρο για την τρίτη θητεία στην καγκελαρία και η αντίστοιχη απάντηση-«κρούση» ήρθε από τον Μάρτιν Σουλτς. Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος το Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι η καγκελάριος πρέπει να λάβει υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη.
 
«Κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες» ξεκαθάρισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ερμηνεύονται ως συγκεκριμένος όρος προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου το SPD να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
 
Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει ότι «αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να την συνεχίσει η Μέρκελ».
 
Το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει με την συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του SPD την Παρασκευή.
 
Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής του CSU -αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία- έκλεισε την πόρτα στους Πράσινους, αφήνοντας ουσιαστικά μόνη επιλογή το Μεγάλο Συνασπισμό.
 
Η Μέρκελ είχε τις πρώτες επαφές της με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκράτων (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες, εξαρτά όμως την πορεία τους από το περιεχόμενο.
 
Επιβεβαιώνοντας ότι συνομίλησε με τον Γκάμπριελ, η Μέρκελ σημείωσε ότι «αυτό δεν αποκλείει τη συνεργασία με άλλα κόμματα» -δείχνοντας ουσιαστικά τους Πράσινους. Η κάλπη «μας έδωσε σαφή εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, και η Γερμανία χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση». Το μόνο ενδεχόμενο που πρέπει στην παρούσα φάση να θεωρείται απίθανο είναι η Μέρκελ να επιλέξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας -το είχε αποκλείσει ήδη τις πρώτες ώρες μετά τις εκλογές, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές εάν θα είχε αυτοδυναμία μίας ή δύο εδρών στην Μπούντεσταγκ (αυτό σημαίνει η παραπάνω αναφορά για «σταθερή κυβέρνηση»).
 
Παράλληλα όμως, τη συζήτηση με τους Πράσινους απέκλεισε ο Χορστ Ζίχοφερ -πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ- μιλώντας την Τρίτη στο Spiegel. «Εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να κάνω συζητήσεις μαζί τους» είπε ο Ζίχοφερ.
 
Το CSU εκλέγει βουλευτές μόνο στη Βαυαρία, όπου το CDU δεν υπάρχει -στο Μπούντεσταγκ, οι βουλευτές λειτουργούν ως ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Το CDU δεν έχει σχηματίσει ποτέ κυβέρνηση χωρίς το CSU, και τα δύο κόμματα συγκροτούν ουσιαστικά το πεδίο των Χριστιανοδημοκρατών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμεις οι Ελληνες ελπιζουμε οι Γερμανοι Σοσιαλδημοκρατες να μην αποδειχθουν το ιδιο φαφλαταδες σαν τον ενεκδιηγητο Ολαντ που μας επριξε με την αναπτυξη και τωρα κανει τον σερβιτορο της Μερκελ.