Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ !...


Λίγες μέρες πριν από την έλευση της τρόικας ξαναστήνεται μεθοδικά το ίδιο σκηνικό "αντιπαράθεσης', με τους τροϊκανούς να "απαιτούν" και την κυβέρνηση να "αγωνίζεται να διασώσει" ό,τι μπορεί περισσότερο. Αυτή τη φορά το επίμαχο θέμα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες και η ΛΑΡΚΟ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν να κλείσουν τάχιστα οι ζημιογόνες κρατικές εταιρίες, η κυβέρνηση "αντιστέκεται σθεναρά". Απορρίπτοντας τις υποδείξεις, επιμένει στο μοντέλο της εκκαθάρισης εν λειτουργία για ΕΛΒΟ-ΕΑΣ και στην διατήρηση εν ζωή της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να πουληθεί εν συνεχεία.
 
Θα προσπαθήσει να πείσει τους τροϊκανούς ότι η λύση αυτή είναι δημοσιονομικά επωφελέστερη σε βάθος πενταετίας, απ' ότι το «λουκέτο». Εν τέλει θα συμφωνηθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα, που θα περιλαμβάνει "θυσία" μερικών εκατοντάδων εργαζομένων και κάποιες παραχωρήσεις σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους τροϊκανούς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει συρρίκνωση εργασιών και δραστική μείωση προσωπικού της ΕΛΒΟ, κλείσιμο μονάδων των ΕΑΣ (εργοστασίων Κύμης και Ηπείρου), διατήρηση των εργοστασίων σε Λαύριο και Υμηττό και σταδιακή συγχώνευση των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα με τις εγκαταστάσεις σε Λαύριο και Υμηττό. Για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπεται συνέχιση λειτουργίας και προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση των μεταλλείων και του εργοστασίου - "πακέτο" ή χωριστά.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας έχουν ήδη ενημερωθεί για τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα-αύριο θα λάβουν και επίσημη απάντηση στο mail τους, με το οποίο ζητούσαν να κλείσουν αμέσως οι αμυντικές βιομηχανίες, χωρίς μάλιστα να δοθούν αποζημιώσεις στο προσωπικό τους.
 
Θα ακολουθήσει πληρέστερη ενημέρωση με οικονομικά στοιχεία και εκτιμήσεις ως προς το τί θα κοστίσει η προτεινόμενη από ελληνικής πλευράς λύση και ποιά θα είναι τα οικονομικά-δημοσιονομικά οφέλη για το Δημόσιο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για εκπόνηση μελετών, με ανάλυση του κόστους των δύο λύσεων σε βάθος χρόνου. Ο υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του θα συζητήσουν το θέμα και σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, πριν έλθουν στην Αθήνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οχι αυτον βεβαια της φωτογραφιας αλλα τον αλλο τον μεγαλο ΓΑΠ.
-----------
Δεν ήταν λίγες οι φορές που διεκόπη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, καταχειροκροτούμενος ακόμα και για πράγματα για τα οποία έχει λοιδωρηθεί στο παρελθόν, όπως η πρότασή του για το δημοψήφισμα, ή η παρεξηγημένη φράση του «λεφτά υπάρχουν». Όσο για το πέρας της ομιλίας του, βρήκε τους παρευρισκόμενους όρθιους να χειροκροτούν παρατεταμένα, θυμίζοντας άλλες εποχές, ξεχασμένες πια για το ΠΑΣΟΚ.
-