Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ ?...



Τις τελευταίες ημέρες ένα θέμα που συζητείται σε ελληνικούς και κοινοτικούς διαδρόμους είναι αυτό των ελληνικών εκλογών. Όχι όμως το πότε θα γίνουν, αλλά το εάν θα γίνουν στο ορατό μέλλον.

Παρουσιάσαμε, προ ημερών, πληροφορίες για ανάλογες, ανεπίσημες, συζητήσεις που γίνονται στα ευρωπαϊκά «κέντρα». Επισημαίνοντας ότι ο προβληματισμός αφορά την επίτευξη «πολιτικής σταθερότητας» στην Ελλάδα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν και θα ληφθούν στις επόμενες ημέρες.

«Αναβολή εκλογών υπό δύο προϋποθέσεις»

Ως φαίνεται, αυτός ο προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο συλλογισμός κοινοτικών παραγόντων που παρακολουθούν πολύ στενά τις ελληνικές εξελίξεις είναι ο εξής:

«Η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο σχηματίσθηκε για να ‘κλείσει’ επιτυχώς η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Επομένως, η επέκταση του βίου της είναι πέραν των ορίων αυτής της εντολής. Νέο κυβερνητικό σχήμα, με τον ίδιον πρωθυπουργό και άνευ εκλογών, θα μπορούσε να υπάρξει υπό δύο προϋποθέσεις: Να συμφωνήσουν τα κόμματα που τον στήριξαν στο μέχρι τώρα έργο του. Και να σχηματισθεί ‘κανονική’ κυβέρνηση (αντί μεταβατικής) στα ιταλικά πρότυπα».

Από την πολύ προσεκτική διατύπωση των συνομιλητών μας προκύπτει σαφώς πως οι όποιοι σχεδιασμοί θα πρέπει να τύχουν της σύμφωνης γνώμης (και) του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει για τους εταίρους-δανειστές είναι η «πολιτική σταθερότητα» για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διάγγελμα σε δύο ακροατήρια

Ο αρχηγός της ΝΔ έδειξε χθες, με το διάγγελμά του, να είναι γνώστης αυτού του προβληματισμού.

Πρώτον, υπερασπίσθηκε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. Δεύτερον, δεν επανέλαβε δεσμεύσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» με τους δανειστές ή για «τροποποίηση» αποφάσεων, αλλά υπερτόνισε την προτεραιότητα που δίνει και θα δώσει σε πολιτικές «ανάκαμψης, κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης» για την έξοδο από την κρίση.

>>>Διαβάστε τη συνέχεια...
Τρίτον, ζήτησε εκλογές αλλά σε πολύ χαμηλούς-ήπιους συναισθη-ματικούς τόνους: «Θα επιτύχουμε όλοι μαζί, ως υπερήφανοι άνθρωποι, όχι ως μόνιμοι επαίτες. Με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει νωπή και ισχυρή εντολή. Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές, απ΄ ό,τι τις έχει σήμερα», ήταν η φράση. (Αν και δεν αποκλείεται να ανεβάσει τους τόνους σήμερα εξαιτίας της δήλωσης Βενιζέλου τη νύχτα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές...).

Η ερμηνεία ; Ότι ο κ. Σαμαράς απευθύνεται και στα δύο ακρατήρια (το εγχώριο και... των εταίρων) με την υπόσχεση ότι αφενός δεν θα κινηθεί «ανατρεπτικά», σεβόμενος αποφάσεις-δεσμεύσεις και, αφετέρου, ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του θα είναι «η ανάπτυξη» που θα μειώσει την ανεργία.

Οσο για το «κοινωνικό» προφίλ, αυτό (εκτιμά ότι) το κέρδισε δίνοντας «τη μάχη για τους χαμηλοσυνταξιούχους» - και ρισκάροντας τη σχέση του με άλλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι νέοι (σ.σ. μείωση 32% του κατώτατου μισθού τους).

«Πυγμή» στην ψηφοφορία


Στο επίπεδο της «πυγμής» θα δώσει εξετάσεις με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο. Κατά τις πληροφορίες θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και δεν θα διστάσει να διαγράψει όποιους ψηφίσουν αρνητικά.

Ήδη μετρά απώλειες στελεχών που τον στήριξαν στις εσωκομματικές αναμετρήσεις. Χθες παραιτήθηκε ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ (και ακραιφνής λαϊκοδεξός) Γιάννης Μανώλης, ενώ δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσουν κι άλλοι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές.

Εκτός κόμματος θα βρεθεί την Κυριακή και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται ήδη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας επειδή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μήνυμα από τις δημοσκοπήσεις

Τα... δικά του μηνύματα ο κ. Σαμαράς θα τα πάρει από τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν μία «μικρή πτώση» εξαιτίας του σοκ που προκάλεσαν στους πολίτες οι ανατροπές στα εργασιακά-μισθολογικά, ωστόσο εκτιμούν ότι θα είναι παροδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: