Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ?...

Στα χρόνια της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένα από τα βασικά ζητήματα που αναλύονταν, ήταν και ο άκρατος πλουτισμός μιας ολιγαρχίας κεφαλαιοκρατών, που εκτός από τις τεράστιες περιουσίες τους στο εσωτερικό, διέθεταν και μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία, όπως ήταν συνηθισμένο, τότε, να λέγεται.
Ποιος δεν θυμάται τον Ανδρέα Παπανδρέου να καταγγέλλει τους αδηφάγους μεγαλοβιομήχανους, που ρήμαξαν τις επιχειρήσεις τους, για να ενθυλακώσουν τους πόρους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, δημιουργώντας, έτσι, τη στρατιά των ονομασθέντων «προβληματικών επιχειρήσεων».
Και, βέβαια, δεν ξεχνιέται ο Ο.Α.Ε, (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων), ο οποίος ιδρύθηκε για να ενισχύσει αυτές τις επιχειρήσεις, διαθέτοντας μεγάλα κονδύλια, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, και να τις σώσει από το κλείσιμο.

Το φαινόμενο των «προβληματικών βιομηχανιών» ν΄ απορροφάνε δισεκατομμύρια δραχμών, (τότε), για να σωθούν και, παράλληλα, η εικόνα των βασικών μετόχων τους να γλεντοκοπούν με τους κλεμμένους, απ΄ αυτές. πόρους, ήταν αυτό που συνετέλεσε, η περίπτωση του περιβόητου ΟΑΕ, να γραφτεί στις μελανές σελίδες της ιστορίας…

΄Εντονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αναφέρουν, πως, κάπου τριάντα χρόνια μετά, η ιστορία πάει να επαναληφθεί, μέσω του νέου αναπτυξιακού Νόμου, που ετοίμασε και θα παρουσιάσει, σε λίγες ημέρες, ο κ. Χρυσοχοϊδης !
Σ΄ αυτό το νομοθέτημα θα προβλέπεται, λέει, η υπαγωγή των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας, σε μια διαδικασία ενίσχυσής τους, για την οποία θα διατεθούν, από τα …περισσεύματα της χώρας, κάμποσα δισεκατομμύρια, (Ευρώ, αυτή τη φορά κι όχι δραχμές…).
Το τραγελαφικό, όσο και εξοργιστικό, έγκειται στο γεγονός, πως στα στοιχεία που θα κατατίθενται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και στην Ε.Ε., προκειμένου ν΄ αποδειχθεί η προβληματικότητα της κάθε επιχείρησης, θα περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, όχι, όμως και τα αντίστοιχα δεδομένα των ιδιοκτητών και των μετόχων της !!!
Το …προσκλητήριο, λοιπόν, επαναλαμβάνεται και όσοι άπιστοι (δηλαδή ενεχόμενοι σε απιστία, περί την εταιρεία σας), προσέλθετε : υποβάλλετε τους φακέλους σας για τη χρεοκοπημένη επιχείρησή σας, δείξτε τα άδεια ταμεία της, δείξτε τα χρέη της προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες κλπ, πείσετε τους πολιτικούς, στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει και να μην απολύσει τους εργαζόμενους σ΄ αυτήν, κι ελάτε, σε σύντομο χρονικό διάστημα (fast track…) να πάρετε την ενίσχυσή σας !...

Προς Θεού ! Μην προβαίνετε σε περιττές και άσκοπες ενέργειες μεταφέροντας στο εξωτερικό ή μεταβιβάζοντας σε off shore, τα εκατομμύρια ή και τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων και των χρεογράφων σας, καθώς και τα πάμπολλα ακίνητα και άλλα περιουσιακά σας στοιχεία. Κανείς δεν πρόκειται να τα ελέγξει, σε τίποτα δεν θα επηρεαστούν και δεν θα επηρεάσουν την τύχη της προβληματικής επιχείρησής σας… Το απαγορεύει ο Νόμος του Καπιταλισμού, που, μάλλον, εμπνέει και το νομοθέτημα του κ. Χρυσοχοϊδη !...

Πόσο, είπαμε, «πρέπει» να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων ?...

4 σχόλια:

typhoon είπε...

Πότε θα το καταλάβουν? Οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται ούτε επιδοτήσεις, ούτε φορολόγηση. Δεν είναι μέλη της κοινωνικής συμφωνίας - αυτή έχει συναφθεί μεταξύ κράτους και πολιτών μόνο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι αυστηρός έλεγχος από όλους μας (κράτος και πολίτες) ότι οι επιχειρήσεις δεν παραβαίνουν το νόμο - φυσικά ο νόμος θα πρέπει να αποτρέπει δραστικά τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.
Δυστυχώς, στη χώρα μας γίνονται και τα δύο πρώτα (επιδότηση και φορολόγηση) σε υπερθετικό βαθμό και καθόλου το τρίτο.
Να υποθέσουμε ότι είναι ο καλύτερος και πιο εγγυημένος τρόπος διαπλοκής του πολιτικού συστήματος???

ακυβέρνητος είπε...

Ο περιβόητος Ο.Α.Ε., χρηματοδότησε με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές πάμπολλες ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις. Πάντα στα πλαίσια της «ανασυγκρότησης» της επιχείρησης, της αποφυγής του κλεισίματος, αλλά κύρια, της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας.
Το αν τις ανασυγκρότησε καλύτερα να μη το συζητήσουμε. Μια μεγάλη πλειοψηφία από αυτές, αφού τσέπωνε το ζεστό χρήμα από το ανόητο κράτος που δεν φρόντιζε να διασφαλίζει τα χρήματα που σκόρπαγε στα λαμόγια, μετά από λίγους μήνες βάραγε «κανόνι» και μετέφερε τις δραστηριότητες του στη Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και δε συμμαζεύεται. Χώρες με πολύ χαμηλά μεροκάματα, όπου τους έκαναν και υποκλίσεις για τις εκεί «επενδύσεις» και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούσαν.
Έτσι στη ψωροκώσταινα και οι θέσεις εργασίας χάνονταν οριστικά και τα λεφτά εξαφανίζονταν. Γιατί άμα «πτωχεύσεις» (με ή χωρίς εισαγωγικά), άσε τους άλλους να σε ψάχνουν και να κλαίνε τα λεφτά που σου εμπιστεύτηκαν. Ο Ο.Α.Ε., ελλείψει νομοθετικού πλαισίου και αυστηρών κανόνων, «κατόρθωνε» να πληρώνει χοντρά τις νέες θέσεις …ανεργίας. Δεν μας αρκούσε το λουκέτο, το πληρώναμε κιόλας!

Όλοι αυτοί που σήμερα οικτίρουν (όχι πάντα άδικα) το σπάταλο και αδηφάγο Δημόσιο, καλύτερα θα ήταν να σκεφτούν πόσα τρις. μας έχει στοιχήσει η «ιδιωτική πρωτοβουλία» (βλ. κεφάλαιο), με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Αν και ο νέος νόμος δεν περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και δεν προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες, τότε θα είναι μια από τα ίδια.
Και επειδή σήμερα δεν περισσεύει και το χρήμα, μάλλον θα είναι χειρότερα…

Ανώνυμος είπε...

Aπο τα λαθοι τους στην 10ετια του 80 θα πρεπει να εχουν μαθει.
Να δοθουν επιδοτησεις και καθε ειδους βοηθεια να μεινουν οι επιχειρησεις ανοιχτες για να εχουν δουλεια οι Ελληνες. Με τη διαφορα ομως να γινεται αυστηρος ελεγχος, αν αυτο γινεται στην πραγματικοτητα και οχι να περνουν τα λεφτα και να ανοιγουν επιχειρησεις σε αλλες χωρες.Πολλα ειναι τα παραδειγματα....

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να έχει δίκιο ο 21:20. Και εγώ πιστεύω να μην ξαναγίνουν τα εγκλήματα της 10ετίας του ΄90, που έχτιζαν με τα μισά λεφτά της επιδότησης εργοστάσιο, που δεν λειτουργούσαν καν και με τα υπόλοιπα ανοίγαν εργοστάσιο στη Βουλγαρία ή τα έβαζαν στην τσέπη τους. Αλλιώς όντως θα γίνει μία τρύπα στο νερό και δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.