Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ "SUCCESS STORY" !...


Μια φράση που έχουμε ακούσει δεκάδες φορές τους τελευταίους δύο μήνες είναι το περίφημο «success story» που σε κάθε ομιλία του περιλαμβάνει ο πρωθυπουργός. Αυτή η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας που ακόμη δεν την είδαμε και τη βάλαμε στο λεξιλόγιό μας. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι αναμφισβήτητα εμφανή. Υπάρχει φως στο τούνελ και ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση η σημερινή κατάσταση με αυτή προ ενός έτους. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά για να υπάρξει πραγματικό success story.
 
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα πίσω από τον μύθο της επιτυχημένης Ελλάδας; Και πόσο η επικοινωνιακή διαχείριση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μπορεί να κάνει τους Ελληνες ευτυχισμένους και επιτυχημένους; Είτε το θέλουν τα επικοινωνιακά ιερατεία της κυβέρνησης είτε όχι, το ελληνικό «success story» περιλαμβάνει ύφεση στο 5%, παρά τις προβλέψεις για χαμηλότερο ποσοστό.
 
Εχει επίσης ανεργία κοντά στο 27%, με το ποσοστό στους νέους έως 25 ετών να αγγίζει το 60%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση κατά 2,6% στις εξαγωγές, την έλλειψη επενδύσεων, την υπερφορολόγηση και την αύξηση της αδυναμίας καταβολής των οφειλών από τους πολίτες. Κι έχει επίσης, ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια να μην εξυπηρετούνται, με τη δαμόκλειο σπάθη της άρσης του «παγώματος» των πλειστηριασμών να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των ιδιοκτητών.
 
Το «success story» του κ. Σαμαρά θα πρέπει επίσης να μας εξηγήσει πώς θα πληρώσουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων πέντε φόρους μέχρι την άνοιξη του 2014. Δηλαδή τον ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ που θα αρχίσει να αποστέλλεται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται.
 
Πώς, λοιπόν, θα βρουν όλα αυτά τα χρήματα εκατομμύρια πολίτες προκειμένου να πληρώσουν, την ίδια στιγμή που όλοι λίγο - πολύ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση επειδή ακριβώς δεν έχουν να πληρώσουν; Άλλος κάνει επιμήκυνση του δανείου του, άλλος περιμένει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα κι άλλος απλά σταματά να πληρώνει και περιμένει να πάει φυλακή. Αν αυτό, επομένως, είναι επιτυχημένη ιστορία μιας χώρας που οι πολίτες της βρίσκονται σε απόγνωση, τότε έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις. Προφανώς δεν πρέπει να μηδενίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει. Η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ίσως το 2014 να μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από τα χρόνια της ύφεσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι ξαφνικά οι πολίτες θα επιστρέψουν στα χρόνια της ευημερίας.
 
Ασφαλώς και είναι κατανοητή η ανάγκη της κυβέρνησης -μέσω επικοινωνιακών τρικ- να δώσει τόνο αισιοδοξίας στους απογοητευμένους και στα όρια της κατάθλιψης πολίτες. Είναι ακατανόητο, όμως, να μην έχει γίνει αντιληπτή από τους πολιτικούς, ούτε και τώρα, η πραγματική κατάσταση στην κοινωνία.
 
Η αντίληψη της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για να γραφτεί η ιστορία επιτυχίας. Η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για success story όταν γίνουν εμφανή τα σημάδια υποχώρησης της ανεργίας, ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.
 
Η επικοινωνιακή διαχείριση των χρόνιων προβλημάτων και η αδυναμία επαφής με την πραγματικότητα των κυβερνώντων είναι αυτά που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Αν, λοιπόν, δεν θέλουν κι εδώ στην Ελλάδα να ζήσουν εικόνες Τουρκίας, ας δουν τον Ερντογάν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Το τουρκικό «success story» οδήγησε στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί όπου πίσω από την ανάπτυξη του 8% υπάρχουν και 23 εκατ. άποροι και φτωχοί. Μόνο με δουλειά, σωστή διαχείριση και ικανότητα στη διαπραγμάτευση θα έλθει πραγματικό «success story». Μέχρι τότε ας είναι στην κυβέρνηση πιο ταπεινοί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει περάσει ένας χρόνος!Έχετε δει ανάπτυξει?

Ανώνυμος είπε...

Θα ρωτησουμε για την αναπτυξη φιλε 11.28 τα συνεταιρακια του που μας εχουν ζαλισει με τις δηθεν επιτυχιες της κυβερνησης που στηριζουν με τοση θερμη.

Ανώνυμος είπε...

Ασε μας ρε κανελλη με το ψιλογλυψιμο κι εσυ . Εχουμε δηλ. λιγο κι οχι πολυ success story !!! Τι αλλο θα ακουσουμε . Φαινεται ο αντωνακης με το ενα ματι το End of the story το περασε για success story !!!!!