Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !...


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης σχετικά με το θέμα που ανέκυψε από τις δηλώσεις Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Σκάι είπε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα.
 
Όπως είπε «Το ένα ζήτημα, είναι το ζήτημα της ουσίας της δήλωσης και το άλλο η πρόθεση που υπήρχε πίσω από τη δήλωση αυτή. Ας ξεκινήσω με την πρόθεση.
 
Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του κ. Βορίδη ήταν άκρως προσβλητική για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, για όλους αυτούς που εν πάση περιπτώσει έχουν κάνει μια θετική αποτίμηση – και δεν αναφέρομαι μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – γιατί η θετική αποτίμηση στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου ξεφεύγει πολύ από τα όρια του ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται, άλλωστε, από μια σειρά δημοσκοπήσεων που καταγράφει τη συνεισφορά του κάθε Έλληνα πολιτικού στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένας από τους πολιτικούς που καταγράφεται με θετικό πρόσημο και μάλιστα πάρα πολύ ψηλά σε σχέση με άλλους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας. Επομένως η προσπάθεια του κ. Βορίδη να συσπειρώσει τον πιο σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. και των δεξιών ψηφοφόρων είναι μια προσπάθεια που έχει να κάνει με τα εσωτερικά της Ν.Δ. και ενδεχομένως με τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
 
Πάμε τώρα και στην ουσία. Είπε ο κ. Βορίδης ότι τοποθετήθηκε με αυτό τον τρόπο για να επισημάνει τις ιδεολογικές διαφορές. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιά είναι η ιδεολογία που υποκρύπτεται πίσω από αυτή την αξιολόγηση, ότι δηλαδή υπεύθυνος για ότι συμβαίνει σήμερα στη χώρα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γιατί από ότι ξέρω, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας έλαβε χώρα μεταξύ του 2007 και του 2009 όταν δεν ήταν εν ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Ξέρω επίσης, ότι το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, είναι ένα χαρακτηριστικό της περιόδου από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και μετά, δηλαδή από το 2001 και μετά η χώρα μας αρχίζει και χάνει έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Και πάλι δεν είναι εν ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Επομένως, το ερώτημα είναι : τι ακριβώς επιδιώκουν και τι επιθυμούν;» αναρωτιέται ο κ. Σαχινίδης και συνεχίζει :
 
«Άκουσα και με ιδιαίτερη προσοχή αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Σαμαράς, ότι δικαιώνεται ο κ. Καραμανλής. Σε τι ακριβώς δικαιώνεται; Στις επιλογές που έκανε τις δημοσιονομικές; Στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας;
 
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αν έχουμε σήμερα μια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου, αν υπάρχει τρόπος και ανάγκη να καταδείξουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές σαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ας καθίσουμε να συζητήσουμε πάνω σε πρακτικές προτάσεις. Επειδή άκουσα ότι αυτή η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της αναζήτησης ιδεολογικών διαφορών. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κάποια προβλήματα συγκεκριμένα, πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε ένα πρόβλημα από το γεγονός ότι είμαστε για έκτο χρόνο σε ύφεση, έχουμε ένα πρόβλημα από την τεράστια ανεργία.
 
Εάν, λοιπόν, υπάρχουν ιδεολογικά ζητήματα τα οποία πρέπει να αναδείξουμε, ας καθίσει η Ν.Δ., ας καθίσει το ΠΑΣΟΚ από τη δική του την μεριά, ας βάλουν κάτω ποιες είναι οι ιδεολογικές αφετηρίες των προτάσεών τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, τα οποία είναι πώς θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πώς θα δώσουμε απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, για να καταγράψουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους μας να κατανοήσουν πού διαφέρουμε και πού συγκλίνουμε.
 
Διότι, συμφωνώ με αυτό που είπε η κ. Ασημακοπούλου, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα. Αν δεν δώσουμε ουσιαστική και ειλικρινή απάντηση πάνω σε αυτά τα προβλήματα και μεταθέτουμε τη συζήτηση σε ζητήματα που μάλλον είναι αρμοδιότητας των ιστορικών, δηλαδή στο τι έγινε στη χώρα μας το 1980, που και πάλι αν θέλετε για το δημόσιο διάλογο είναι χρήσιμο να κάνουμε αποτιμήσεις για τη συνεισφορά του κάθε πολιτικού, τότε πολύ φοβούμαι ότι οι πολίτες κάποια στιγμή θα μας στρέψουν την πλάτη και ας μην παραξενευόμαστε από το γεγονός ότι τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες επιλογές και τέτοιες αναφορές, οδηγούν τους ψηφοφόρους να στρέφονται προς αντισυστημικές επιλογές…
 
 Έχω την εντύπωση ότι τελικά έχουμε πολύ κοντή μνήμη. Πριν από δέκα ημέρες, ο μεγάλος κίνδυνος ήταν εάν η χώρα θα συνεχίσει να έχει Κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και τελικά, μόλις ξεφύγαμε λιγάκι από τη μεγάλη αγωνία και τη μεγάλη αβεβαιότητα, αντί να ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα, με το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, αρχίζουμε και συζητούμε για το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά τον κύριο Βορίδη κατέστρεψε τη χώρα ή όχι.
 
Θα ήθελα να ξέρω εκείνη την εποχή ο κύριος Βορίδης τι υπερασπιζόταν, την εποχή δηλαδή που ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εν ζωή και κυβερνούσε τη χώρα. Γι’ αυτό και λέω, ότι αυτή τη στιγμή, γίνεται μία προσπάθεια που ξεκινάει από προσωπικές φιλοδοξίες, γίνεται μία προσπάθεια που έχει να κάνει με τα εσωτερικά της Ν.Δ» καταλήγει ο κ.Σαχινίδης.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και αυτος ο ανθρωπος ειναι στην απεξω .ηταν και αυτος κηπουρος κατα τον συντροφο φλωριδη.απο την επιχειρηματολογια του αναδεικνυεται το μεστο μυαλο του.ευτυχης συγκυρια που κατα την κρισιμη παπανδρεικη περιοδο ηταν υπευθυνος των οικονομικων.

Ανώνυμος είπε...

κ.Σαχινιδη, ελπιζω να παραμεινετε ετσι οπως ειστε και να μην μπερδεψετε με κανενα τροπο με το σημερινο χαλι του Πασοκ γιατι για εμας τους προδομενους ψηφοφορους ησαστε χρυση εφεδρεια για να περισωσετε οτι σωζεται πλεον απο αυτο το απο-Κομμα.

Ανώνυμος είπε...

10.24, Τωρα παλι τι ηθελες να αναφερεις το ονομα Φλωριδης?? Που ειναι αυτη η ψυχη και δεν μιλαει?? Ολα καλα τωρα με κυβερνηση ΝΔ και στην πυρα ο ΓΑΠ?? Α ρε Πασοκια γελαντζι πως μας την φερατε και δεν σας πηραμε χαμπαρι πιο πριν. Τελος παντων καλλιο αργα παρα ποτε, οσο ζουμε θα ψηφιζουμε αρα οι ευκαιριες μας ειναι πολλες για να διορθωσουμε το λαθος, καλα να ειμαστε.

Ευάγγελος είπε...

Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι κατά τη γνώμη μου το φωτεινό παρελθόν, το λαμπρό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον της κεντροαριστεράς, όποιες επιλογές κι αν κάνει.

Και μια γνώμη
για τα άλλα.