Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙ ΔΕΞΙΑ !...


Χώρες με γερές βάσεις στο πολιτικό τους σύστημα διαθέτουν έναν ισχυρό κεντρώο χώρο. Εδώ συντελούνται οι συγκλίσεις των κυβερνητικών κομμάτων τους. Το Κέντρο είναι το σημείο ισορροπίας για συναινέσεις, ακόμη περισσότερο σε ώρες κρίσεων. Στη χώρα μας έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ούτε καν προσπαθεί να ανοιχθεί στο Κέντρο. Ταυτόχρονα, είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις για δεξιά στροφή της ΝΔ.

Γιατί εκδηλώνεται η στροφή αυτή; Σε ένα επίπεδο είναι ανακλαστική. Η σημερινή ΝΔ είναι πιο δεξιά απ' ό,τι στο παρελθόν. Ως αξιωματική αντιπολίτευση απεδείχθη πολωτική, λαϊκίστικη και αντιμεταρρυθμιστική. Επίσης, η ΝΔ μετά την κατάρρευση της τρικομματικής προσπαθεί σπασμωδικά να κερδίσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή, καθώς νιώθει ανασφάλεια για τις αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης. Τέλος, η ΝΔ μοιάζει να πιστεύει πως «βρέξει χιονίσει», οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν έχουν άλλη επιλογή από την ίδια. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοκτονικά, κάνει αλλεπάλληλες ενέσεις ανασφάλειας στο εκλογικό σώμα (όπως λ.χ. με τα περί στάσης πληρωμών)!

Όμως, η ΝΔ ξεχνά πως όταν είσαι απλώς το «μη χείρον», τούτο το πλεονέκτημα είναι ιδιαιτέρως εύθραυστο. Ακριβώς όμως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παθογενής, κατά ένα παράδοξο τρόπο τροφοδοτεί τις παθογένειες της ΝΔ! Πιστεύοντας ότι ο νόμος της σύγκρισης (με τον ΣΥΡΙΖΑ) την καθιστά κυρίαρχη, η ΝΔ διολίσθησε σε αλαζονικές συμπεριφορές. Από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έως την ΕΡΤ, συμπεριφέρθηκε ως ταύρος εν υαλοπωλείο. Οδήγησε στην κατάρρευση της τριμερούς. Θεωρώντας τους κεντρώους ψηφοφόρους «σίγουρους» ανοίγεται άφοβα προς το χώρο της Χρυσής Αυγής.

Η ΝΔ δεν είναι αξιόπιστη ως πυλώνας του «φιλοευρωπαϊκού μετώπου», όταν φλερτάρει με τη Χ.Α. Όταν ιδιόρρυθμος υπερδεξιός βουλευτής της, πρώτα μίλησε για συνεργασία με τη Χ.Α. και μετά περιέγραψε τους νεοναζιστές ως μη απειλή κατά της δημοκρατίας, η ΝΔ βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι: Μια κρυστάλλινα σκληρή στάση απέναντί του, θα έδειχνε πως κάθε άνοιγμα προς τη Χ.Α. τής είναι απεχθές. Αν σφύριζε αδιάφορα θα αποδείκνυε πως επιδιώκει να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές με την ακρότατη Δεξιά αξιοποιώντας έτσι όσα εξέφρασε ο βουλευτής. Μίλησε απλώς για «περίεργη» (!) στάση του βουλευτή της. Παράλληλα, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υποβάθμισε το θέμα αφήνοντας το μήνυμα «να σταλεί». Επίσης, η ΝΔ συνεχίζει να απορροφά δεξιούς λαϊκιστές. Ενώ στην πρώτη γραμμή της έχει αναδείξει βουλευτή, που στο παρελθόν ηγήθηκε ακροδεξιού κόμματος και συνεργάστηκε με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.
 
Αντί η ΝΔ να επενδύσει σε μη κομματικά στελέχη με διοικητικές ικανότητες για να επανδρώσει τις κυβερνήσεις της, χαϊδεύει παλαιοκομματικά το κάτω του μετρίου κομματικό δυναμικό της. Αν τολμούσε να υπερβεί τα κομματικά τείχη της χτίζοντας μια «άλλου τύπου» κυβέρνηση θα προσέλκυε μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους, που τώρα ή αποστασιοποιούνται στην κάλπη ή διαμαρτύρονται τυφλά ψηφίζοντας ακόμη και Χ.Α. Κάνοντας τη δεξιά στροφή της, η ΝΔ δεν θα κερδίσει ψηφοφόρους διαμαρτυρίας. Απλώς θα «νομιμοποιήσει» τη Χ. Α.
 
Με άρρωστο όλο το κομματικό σύστημα, το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος τώρα είναι τη δεξιά στροφή της ΝΔ. Τούτο αποτελεί πρόσθετο πλήγμα στη ζωτική ισορροπία που προσφέρει ο χώρος του Κέντρου. Επί του οποίου οι πάντες λειτουργούν ως οδοστρωτήρες ενισχύοντας τα άκρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: