Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ !...


Στη διάσημη δημοσιογράφο Christiane Amanpour του CNN, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου για την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που έχουν λυγίσει τον ελληνικό λαό.

«Ήσαστε πρωθυπουργός της χώρας, το ίδιο και ο πατέρας σας, το ίδιο και ο παππούς σας. Πώς νιώθετε όταν βλέπετε το λαό να πονάει ;". Ήταν το ερώτημα της δημοσιογράφου, για να λάβει την απάντηση : «Κι εγώ πονάω. Έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, γιατί αντιμετωπίζαμε τη χρεωκοπία και φυσικά θέλαμε να την αποφύγουμε. Και έπρεπε να πάρουμε επώδυνα μέτρα και ο πόνος είναι ακόμα εκεί. Πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς ! Την ίδια ώρα, όμως, περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία από το ευρωπαϊκό σύστημα».
 
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που εμμένουν στην ίδια πολιτική και παρέθεσε δήλωση του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά την επανένωση της χώρας του, σύμφωνα με την οποία «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολο να προχωρήσουν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν παράλληλα εφαρμόζεται σκληρή λιτότητα».
 
 «Στην Ελλάδα…», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «κάναμε το χρέος μας, αλλά η Ευρώπη απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών της. Η διαρκής λιτότητα δεν είναι λύση, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις… κάτι που τόνιζα από την αρχή !».
 
Η βάση των προβλημάτων δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας για τη λήψη μέτρων, όπως για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Είναι λάθος να γίνεται «ελληνοποίηση» όλων των προβλημάτων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος… Ενώ λαμβάνονται μέτρα σε εθνικό επίπεδο, όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα με την άρση, για παράδειγμα, του τραπεζικού απορρήτου, την ίδια στιγμή βλέπουμε τεράστια κεφάλαια να διακινούνται μέσω τραπεζών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους».
 
Για την Ευρώπη, τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία για να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: