Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !...


Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι το «χάσμα» μεταξύ των αισιόδοξων οικονομικών προβλέψεων και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία μεγαλώνει! Ακόμα και τη στιγμή της «βελτίωσης» κάποιων «δεικτών», καθώς η απόδοσή τους για να φτάσει στο επίπεδο της κοινωνίας αργεί πολύ... Αυτό προκύπτει και από την κοινωνική αναταραχή αλλά και από τις αντιδράσεις στους κόλπους των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ...

Εξ ου και ο κ. Σαμαράς, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, έσπευσε στη Θεσσαλονίκη να διατυπώσει ένα νέο «αισιόδοξο πολιτικό αφήγημα» με βάση το «πρωτογενές πλεόνασμα». Το οποίο και υπάρχει και δεν... υπάρχει, καθώς εξαρτάται από τη σκοπιά που το βλέπει κανείς (εθνικολογιστική ή ταμειακή). μας συμφέρει βέβαια να «υπάρχει» και να το αξιοποιήσουμε ως επιχείρημα, εφόσον το δέχονται και οι δανειστές μας. Και εν πάση περιπτώσει, έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ υπό «ομαλές συνθήκες», με τεράστιο βέβαια οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Το θέμα είναι άλλο, πέρα από τις «οικονομικές τρύπες» του ίδιου του νέου αφηγήματος για έξοδο από την κρίση, το «πλεόνασμα», η «μείωση της ύφεσης» κ.λπ., επειδή δεν έχουν άμεση αλλά μακροπρόθεσμη επίπτωση, δεν είναι ικανά να επηρεάσουν θετικά το αρνητικό κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας.

Το πρόβλημα του «νέου αφηγήματος» είναι ότι δεν «ακουμπάει» την κοινωνία, παρά τη «διαπραγματευτική» και «επικοινωνιακή» αξία του. Ορισμένοι «αριθμοί-δείκτες» τείνουν να βελτιώνονται (έστω και με συζητήσιμη διατηρησιμότητα), αλλά η ζωή ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας εξακολουθεί να χειροτερεύει. Παρότι εξαγγέλλεται λ.χ. ότι δεν θα υπάρξουν «νέα μέτρα», ήδη πολλά είναι «φυτευμένα» από πριν, για να ενεργοποιηθούν στην πορεία. Εχουμε επίσης μια αναμενόμενη «ασφαλιστική κατολίσθηση», ενώ η ανεργία διευρύνεται. Από την άλλη, η χρηματοδότηση της οικονομίας εξακολουθεί να είναι μείζον πρόβλημα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και κατάστασης των τραπεζών.

Λέει ο πρωθυπουργός «οι θυσίες πιάνουν τόπο» μόνο που ο πολίτης προς το παρόν δεν το βλέπει... Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: