Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ !...


Ούτε να το είχαν σχεδιάσει : Στον Σεπτέμβριο «ποντάρουν» στο υπουργείο Οικονομικών για να καλύψουν την «τρύπα» από τα έσοδα στους άμεσους φόρους… Και από αυτό το μήνα και μετά τα ειδοποιητήρια αρχίζουν να πέφτουν «βροχή». Κάτι σαν τα πρωτοβρόχια.
 
Και το στοίχημα που βάζουν είναι πράγματι ριψοκίνδυνο. Δεν φτάνει η καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που θα αναγκάσει αρκετούς που τα είχαν υπολογίσει διαφορετικά να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 2 δόσεις ή και ακόμη εφάπαξ… Δεν αρκεί που την ίδια περίοδο έφτασαν τα ραβασάκια για τον ΦΑΠ του 2011- 2012, με το «χαράτσι» βεβαίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να μην λείπει από το «πάρτι».
 
Το φθινόπωρο θα είναι «βαρύ» : Χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαστεί να βρουν και επιπλέον χρήματα για να εξοφλήσουν και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που τους αναλογεί για το 2013. Στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των Ε9 θα ξεκινήσει η εκτύπωση των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ ‘13. Συνολικά αναμένεται να σταλούν περίπου 500.000 ειδοποιητήρια, από τα οποία θα εισπραχθούν 550 εκατ. ευρώ.
 
Άλλο ένα πλήγμα θα δεχτεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς : “Βαρύ” χαράτσι και μάλιστα εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
 
 Βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος πολυτελείας που επιβλήθηκε σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, θα αποσταλεί στους υπόχρεους «πακέτο» με τα τέλη κυκλοφορίας το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ; Ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους, όσοι είναι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1928 κ.εκ. θα πρέπει πληρώσουν συνολικά υπέρογκα ποσά, αφού η «λυπητερή» που τους περιμένει θα ξεκινά από 947 και φτάνει έως και τα 5.140 ευρώ !
 
Βάλτε τα τώρα κάτω και υπολογίστε: Πόσα μπορεί να αντέξει ένα νοικοκυριό; Ακόμη και εκείνοι που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αξιοπρεπείς μισθούς εν μέσω κρίσης είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα λυγίσουν. Και μέσα σε όλα έχεις την τρόικα να πιέζει για είσπραξη των φόρων. Από πού ; Πιο πολύ (φόρος) πεθαίνεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: