Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !...


Αυτή η κεντροαριστερά θα βγάλει το λάδι όσων προσβλέπουν και ελπίζουν ότι θα αποκτήσει κάποιο σχήμα. Η εμπειρία από το παρελθόν, δηλαδή από τη δεκαετία του 1950, λέει ότι χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταφέρουν οι αρχηγοί και οι αρχηγίσκοι διαφόρων κομμάτων και κομματιδίων του κεντρώου και του κεντροαριστερού χώρου να συμφωνήσουν στη δημιουργία της βραχύβιας Ένωσης Κέντρου, ενώ το παρόν δεν δημιουργεί προσδοκίες ότι κάτι ανάλογο μπορεί να επιτευχθεί σε συντομότερο χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ, που ηγεμόνευε τόσα χρόνια, τρέφει με οπαδούς και στελέχη άλλες κινήσεις και κόμματα, αλλά δεν δείχνει ικανό να διαχειριστεί την κρίση που το συρρικνώνει μέχρις εξαφάνισης. Οι λόγοι πολλοί και ξεκινούν από τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι οι Πασόκοι και φτάνουν στο ξέσκισμα που έχει υποστεί δικαίως και κυρίως αδίκως, από τους πάντες λόγω της κρίσης.

Όπως έχουν τα πράγματα και με το "Ποτάμι" στο πολιτικό σκηνικό πλέον, οι οιωνοί για το ΠΑΣΟΚ, για την "Ελιά" και για τη ΔΗ.ΜΑΡ. δεν είναι καλοί, ειδικά με την αναταραχή που επικρατεί. Οι "58" σκορπίζουν, στο ΠΑΣΟΚ αλληλοτρώγονται, ο Βενιζέλος δεν τραβάει, η Κεντροαριστερά αντιμετωπίζει αντικειμενικά προβλήματα γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις αρχές της μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από την κυβέρνηση, όποιος και να είναι ο αρχηγός, εφόσον είναι προσανατολισμένο -και σωστά- στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
 
Είναι σχεδόν καταδικασμένο να στηρίζει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν του επιτρέπει διαφοροποίηση. Με λίγα λόγια, θα συνεχίσει να κουβαλάει τον σταυρό του, μέσα στο περιβάλλον του άκρατου λαϊκισμού και του παραλόγου που έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα.

Για να έχει πιθανότητες να διασωθεί ο Βενιζέλος, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάρει τουλάχιστον ένα 7% στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Με ένα 4%, που είναι πιθανότερο, δεν διασώζεται και θα αρχίσουν άλλες ζυμώσεις και εξελίξεις. Κάτι ανάλογο όμως φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί και στη ΔΗ.ΜΑΡ., που σύμφωνα πάλι με τις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει ικανή να πάρει πάνω από 3%.
 
Σε αυτή την περίπτωση θα έχει και ο Κουβέλης πρόβλημα, οπότε θα δούμε τι μπορεί να συμβεί. Ένα ενδεχόμενο είναι να περάσει το ΠΑΣΟΚ, ή ό,τι απομείνει σε αυτό στα χέρια Παπανδρεϊκών, που αφήνουν να διαφανεί ότι στόχος τους είναι να το διατηρήσουν ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες που μπορεί να έλθουν, αν υποτεθεί ότι το όνομα "Παπανδρέου" ασκεί ακόμη έλξη σε έναν αριθμό πολιτών, μεγαλύτερο από το ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές.
 
Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι να περάσει στα χέρια άλλων, όπως της Γεννηματά και των περί αυτήν, που όμως πάλι δεν θα λύσουν το πρόβλημά του κατά πάσα πιθανότητα. Τρίτο ενδεχόμενο είναι η αποτυχία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λειτουργήσει σαν καταλύτης και αναγκασθούν να τα βρουν κάτω από μία κοινή στέγη, της Ελιάς ή κάποια άλλοι παρόμοια. Και τελευταίο ενδεχόμενο είναι να σκορπίσουν πολύ γρήγορα τα απομεινάρια προς όφελος του "Ποταμιού", αν περάσει με καλό βαθμό από τις ευρωεκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι δημοσκοπήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας του δίνουν μέχρι και διψήφιο ποσοστό, αλλά να δούμε... Πάντως, παρ' όλο που το πολιτικό στίγμα του είναι αόριστο και έτσι θα παραμείνει μέχρι τις ευρωεκλογές, ίσως και μετά, ψαρεύει σε σοσιαλδημοκρατικά νερά και κόβει κάτι και από ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 
Βεβαίως, αν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί στις ευρωεκλογές, θα δημιουργηθεί άλλο ζήτημα, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν πάει καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αναμένεται, η δεν έλθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ή και αν έλθει, αλλά δίχως αισθητή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το εσωτερικό του πρόβλημα, κατευθύνοντας πάλι τα πυρά του κατά της κυβέρνησης με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να σταθεί γιατί ο ένας εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, θα έχει στραπατσαριστεί. Αυτό θα είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να βρει πειστικά επιχειρήματα για να το ξεπεράσει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά πάντως, δεν είναι και τόσο πρόθυμη η κοινωνία για εθνικές εκλογές στο άμεσο μέλλον... Ακόμη περισσότερο, δεν είναι έτοιμη η οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: