Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες και αναλυτές παρευρέθησαν στο κλειστό δείπνο που διοργάνωσε για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του Ινστιτούτου Brookings, Μπιλ Ανθόλις.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις σκέψεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, τις προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές, τις ιδέες του για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης εντός της Ε.Ε. και για μία πιο αποτελεσματική διεθνή διακυβέρνηση, όπως επίσης και τις εκτιμήσεις του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Σε μία ένδειξη ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, η ελληνική κρίση δεν μονοπώλησε τη συζήτηση. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί και ότι τα διεθνή κεφάλαια είναι έτοιμα να επενδύσουν στη χώρα, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε κλάδους αιχμής όπως η νέα τεχνολογία.
Ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε την ελληνική κρίση, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τις εντάσεις εντός της Ευρωζώνης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και τη Ρωσία.
Είχε μάλιστα την ευκαιρία να ανατρέξει στην εμπειρία που είχε ως υπουργός Εξωτερικών κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία για να αναλύσει τη στάση της Ρωσίας στην Κριμαία. Εκανε επίσης μνεία στη διπλωματική προσέγγιση που είχε επιχειρήσει με την Τουρκία, τις θετικές επιπτώσεις της οποίας εκτιμά ότι εξακολουθεί να καρπώνεται η Ελλάδα παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στη γείτονα.
Μεταξύ των 25 παρευρισκομένων ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ και πρώην στελέχη του διεθνούς οργανισμού, οι πρώην Αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Μαρκ Γκρόσμαν, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην παγωμένη Ουάσιγκτον, ο κ. Παπανδρέου άκουσε θερμά λόγια για τις «δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ως πρωθυπουργός» από τους συνομιλητές του, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η συνεισφορά του θα αναγνωρισθεί στο μέλλον και στην Ελλάδα.
1 σχόλιο:
Καμμια αναφορα απο ΜΜΕ γιαυτο αν ηταν κατι που θα μπορουσαν να το χλευασουν ολα τα καναλια θα το εχαν πρωτο θεμα δυστυχως ο ΓΑΠ ειτε το θελουν ειτε οχι ανηκει στην ελιτ του κοσμου ,και γιατο ΕλλαΔΙΣΤΑΝ αξιζει ηΣαμαροβενιζελοτσιπρακουβεληκαμμενο σαβουροπαρεα....χ.κ.
Δημοσίευση σχολίου