Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, καθώς οι επώδυνες αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις δεν "έσωσαν" τα Ταμεία. Πριν καν ο νόμος Πετραλιά συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, οι προτροπές για νέες παρεμβάσεις προκαλούν πανικό στους εργαζόμενους. Αρκεί να αναφερθούμε πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια αλλοπρόσαλλη πολιτική, το "κραχ" του συστήματος θα εκδηλωθεί το 2015 και όχι το 2030, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Ουσιαστικά το όφελος από τις επώδυνες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030. Ωστόσο το σύστημα θα μπορούσε να κερδίσει 18 φορές περισσότερα χρήματα -δηλαδή 235 δισεκατομμύρια- αν αντιμετωπιζόταν η εισφοροδιαφυγή, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες και η ασυνέπεια του κράτους.
ΤΑ "ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ" της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης (απορρύθμισης) της κυβέρνησης ενδεικτικά :
1. Η αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα αποφέρει στα Ταμεία 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής σε μόλις 500 επιχειρήσεις, που απασχολούν 500 άτομα.
2. Η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αποφέρει στα Ταμεία 130 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η ματαιότητα του εγχειρήματος αρκεί να αναφερθεί πως το ΙΚΑ έχει χάσει το διπλάσιο ποσό από την πτώση του Χρηματιστηρίου (λογιστικές απώλειες).
3. Η αύξηση των λεγόμενων ειδικών ορίων συνταξιοδότησης (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά, συνταξιοδότηση με 35ετία) αυξάνει τα ετήσια έσοδα του συστήματος κατά 100 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί σε έξι μήνες αν οι φαρμακευτικές εταιρίες επέστρεφαν(είναι υποχρεωμένες) το 4% της δαπάνης για φάρμακα.
4. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα αποφέρει στα Ταμεία 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις απώλειες που είχαν οι φορείς από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Η εισφοροδιαφυγή, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας αλλά και η ασυνέπεια του κράτους, που οι οφειλές του προς τα Ταμεία φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 307% την τελευταία πενταετία, είναι από τις βασικές αιτίες του προβλήματος.Κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη με 1,2 εκατομμύρια ανασφάλιστους εργαζόμενους, με τις δαπάνες στα φάρμακα να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 1,75 δισεκατομμύρια το 2003 (να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο αυτών των δαπανών είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων).Οι απώλειες των Ταμείων από την "μαύρη εργασία" θα φτάσουν φέτος τα 8 δισεκατομμύρια ευρώΤη βασική ευθύνη για το αδιέξοδο έχει η κυβέρνηση, που όχι μόνο επιβραβεύει τους κακοπληρωτές με διαδοχικές ρυθμίσεις χρεών, αλλά ταυτόχρονα δεν φροντίζει για την στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών. Αρκεί να αναφερθεί πως στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ένα ελεγκτής αντιστοιχεί σε 1,000 επιχειρήσεις!

Από το http://greekblock.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: