Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ !...

Προσέξτε τι είπε ο πρωθυπουργός, στο πρόσφατο debate, ειρωνευόμενος, μάλιστα, όσους μιλούσαν για το δανεισμό και τις δυσκολίες του.



"...Τα καταφέραμε...", ανέκραξε, με θριαμβευτικό ύφος...

Τι κατάφερε ; Διαβάστε στη συνέχεια, από τα ΝΕΑ :

Ετήσιο καπέλο 150 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους θα πληρώνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της βιασύνης που επέδειξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έσπευσε να καλύψει σχεδόν το σύνολο του δανειακού προγράμματος του 2009 στις αρχές του έτους, δηλαδή σε μια περίοδο που οι αγορές λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης έκαιγαν όποιον τις ακουμπούσε ζητώντας δανεικά, επιβάλλοντάς του πανάκριβους όρους δανεισμού.

Με μια πιο συνετή στάση, όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, δηλαδή με χρονική διασπορά του δανειακού προγράμματος, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε πετύχει καλύτερους όρους δανεισμού μειώνοντας σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς με την πάροδο του χρόνου και τις μεγάλες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο η σχετική ομαλοποίηση των αγορών και η συνακόλουθη υποχώρηση των επιτοκίων ήταν πολύ πιθανή, όπως και έγινε.

Τελικά το Δημόσιο λόγω της επιλογής του αυτής δανείστηκε με επιτόκιο έως και 1,5% υψηλότερο σε σχέση με τα τρέχοντα επιτόκια, τα οποία έχουν τώρα υποχωρήσει λόγω της εξομάλυνσης στις διεθνείς αγορές χρήματος και της αισιοδοξίας που αρχίζει να καλλιεργείται για απαρχή της εξόδου από την κρίση τους επόμενους μήνες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Χαλεπόν απειρία κακείσε μάλλον, ένθα κύμα θαλάσσης τυρανεί σκάφος".[Αρχ.Ελλην.Γραμ/τεία]
-(μεταφρ)Η απειρία είναι καταστροφική, προπάντων όταν η τρικυμία ταλαιπωρεί το σκάφος.