Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !...


Την κεντρική θέση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, προσδιόρισε, για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, στη σύσκεψη των σοσιαλιστικών ηγετών, που προηγήθηκε της προχθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σταθερός και συνεπής, στις θέσεις που από την αρχή και πρώτος απ΄ όλους υποστήριξε, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής :

«.."Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Σε όσους λένε ότι δεν θέλουν να συλλογικοποιήσουν το ρίσκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους απαντώ ότι ήδη το ρίσκο το έχουμε συλλογικά. Και αν δεν δουλέψουμε μαζί, διαμορφώνοντας θεσμούς, όπως το ευρωομόλογο, μια τραπεζική ένωση, που θα εγγυάται τις καταθέσεις όλων των πολιτών, μια οικονομική, δημοσιονομική ένωση και μια στρατηγική για την ανάπτυξη, θα δούμε ότι το ρίσκο, η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρώπη, θα μεγεθυνθεί, θα μεγαλώσει στις αγορές, διαμορφώνοντας ένα βαθύ χάσμα, ένα νέο "τείχος του Βερολίνου", μπορεί να πει κανείς, μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν υψηλό ρίσκο και εκείνων των χωρών που έχουν χαμηλό ρίσκο.

Αυτό θα υπονομεύσει όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Εμείς οι προοδευτικοί, εμείς οι σοσιαλιστές, ξέρουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παράγοντας καλού, παράγοντας θετικού έργου, όχι μόνο για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και παγκόσμια, σε όλη τη διεθνοποιημένη οικονομία. Όπως και ότι η κρίση θα επηρεάσει όλους παγκοσμίως.

Γι’ αυτό είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τώρα, όσο γίνεται πιο άμεσα. Για το καλό της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο να δημιουργείται η αίσθηση ενός εξιλαστήριου θύματος, ότι δηλαδή, φταίει η Ελλάδα για τα προβλήματα αυτά. Νομίζω, πια είναι πασιφανές, ότι η Ελλάδα έχει μεν τα προβλήματά της και αυτά είναι που λύνουμε, με δύσκολες αποφάσεις, αναγνωρίζοντας τις δικές μας ευθύνες, αναλαμβάνοντας τις δικές μας ευθύνες, αλλά πρέπει πια να αναλάβει και συλλογικά η Ευρώπη τις ευθύνες της. Να συμπληρώσει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί πια -θα ήταν εύκολο- να πει κανείς «η Ελλάδα φταίει», δεν είναι έτσι. Τώρα πια, έχει αποκαλυφθεί ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ως Ευρωπαίοι, από κοινού, συλλογικά, πρέπει να προχωρήσουμε…».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Γιώργο τα έλεγες ανέκαθεν αυτά, αλλά ποιος είχε μυαλό να σ' ακούσει????
Όλες οι βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, μόνο όσοι είχαν το όνομα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τις τόλμησαν!!!
Κουβαλάς όνομα βαρύ σαν ιστορία, είμαστε μαζί σου, αλλά φαίνεται ότι και εσύ έχεις τη μοίρα του παππού σου.
ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρε συνέχυσε να ασκείς πολιτική, γιατί δε βλέπω άλλον να το κάνει.

Ανώνυμος είπε...

πρόεδρε πες όλη την αλήθεια για το πραξικόπημα σε βάρος σου

Ανώνυμος είπε...

07.27# Δεν χρειαζεται να πει τιποτα φιλε, τωρα ολοι ξερουν και αυτοι που ειχαν αμφιβολιες τωρα πλεον εχουν πεισθει και μαλιστα γνωριζουν ονοματα και διευθυνσεις. Στις επομενες εκλογες (τον Οκτωβριο μαλλον) θα τους προσγειωσουμε ακομη περισσοτερο.

Ανώνυμος είπε...

Οταν οι αλλοι πηγαιναν αυτος ερχοτανε.
==================

Συναντήσεις με κορυφαίες προσωπικότητες, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, είχε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Λονδίνο, στο περιθώριο διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου της Deutsche Bank.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον τραπεζικών στελεχών και επενδυτών από όλο τον κόσμο για την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την υπερπροσπάθεια της Ελλάδας και τα βήματα προόδου που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια για τη μείωση του ελλείμματος και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο Τόνι Μπλερ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Γ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό για την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης, ενώ παρακάθισε και σε δείπνο που παρέθεσε το LSE, προς τιμή του Νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν, στο οποίο παρευρέθη και ο επίσης βραβευμένος με Νομπέλ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ανώνυμος είπε...

O Πρόεδρος ΓΑΠ, γιατί εγώ ακόμη αυτόν θεωρώ Πρόεδρο, δεν είναι σαν τον ΡΑΦΙΝΑΤΟ που μόλις αποχώρησε από πρωθ/ργός, έκανε πολύμηνες διακοπές, την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν,έχοντας πιει το αμίλητο νερό.