Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ !...

 
Λένε ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις και -όπως αποδείχτηκε- πληρώνεις και όσα δηλώσεις! Μόνο που για το τι είμαστε, δηλώνουμε πολλά, ενώ για το τι πληρώνουμε, δηλώνουμε λίγα...

Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικός χώρος, πλήρωσε -και πληρώνει ακόμα και τώρα που οι κεντροαριστεροί γίνονται είδος... προς εξαφάνιση- την κατά δήλωση ένταξη. Στο εσωτερικό της σωρεύτηκαν άνθρωποι με τις πιο διαφορετικές προελεύσεις και κίνητρα, δημοκρατικοί και αντιδεξιοί, που ένιωθαν ότι ανήκουν γενικά σ’ αυτόν το χώρο, αλλά και πρόσωπα που μέσω της Κεντροαριστεράς γεύτηκαν επί χρόνια τα όποια πλεονεκτήματα της εξουσίας, αποκομίζοντας οφέλη και εκπληρώνοντας προσωπικές φιλοδοξίες... Από την άλλη, είτε γιατί δεν το επεδίωξε η ηγεσία της -πολυσυλλεκτικότητα, προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλαζονείες, δυσπιστία κ.λπ.- είτε γιατί όταν το επεδίωξε -περίοδος Σημίτη- δεν τα κατάφερε, η Κεντροαριστερά δεν συγκροτήθηκε ποτέ σε μια ενιαία ιδεολογικοπολιτική παράταξη, με συγκεκριμένους προσανατολισμούς και στοχεύσεις.

Στην περίοδο που διανύουμε, η συζήτηση για την κεντροαριστερά ανοίγει ξανά. Ανοίγει πάλι, ωστόσο, με τρόπο λαθεμένο, ή, εν πάση περιπτώσει, μακριά από τις ανάγκες μιας προγραμματικής και ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης, καθώς επικεντρώνεται σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα. Κινδυνεύει να ακυρωθεί, έτσι, μια αναζήτηση που επείγει και διαιωνίζεται η μεγάλη παρεξήγηση για τη συγκρότηση και το ρόλο της Κεντροαριστεράς. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ορίσουμε ξανά το πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που δεν μπορεί παρά να αφορά την πρόταση διεξόδου από την κρίση, σε συνδυασμό με το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο που επιλέγουμε να ακολουθήσει η χώρα μας στο μέλλον.


Οι δύο στόχοι είναι αλληλένδετοι… Και όπως έγραψε ο Τάσος Γιαννίτσης την Κυριακή, "η σχέση της χώρας με την κρίση θα κριθεί από την ισορροπία στο τρίγωνο δημοσιονομική, παραγωγική και κοινωνική διάσταση". Από τη συζήτηση προβλημάτων, όπως η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η τεχνολογική ανάπτυξη, που αποτελούν ούτως ή άλλως την ατζέντα των καιρών.

Ας μιλήσουμε για την ουσία κι όχι μόνο για τους τύπους. Και για να εγκαταλείψουμε, επιτέλους, τους “γεωγραφικούς” προσδιορισμούς, ας μιλήσουμε για τη συγκρότηση -και στη χώρα μας- της "μεταρρυθμιστικής αριστερής σοσιαλδημοκρατίας".


3 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο συναντήθηκαν άνθρωποι με διαφορετική ιστορία, πεποιθήσεις και αγώνες. Επρόκειτο για μια ανομοιογενή μάζα που τη συνέθεταν άνθρωποι με ελάχιστες κοινές αναφορές και όχι οι ίδιες για όλους. Συναντήθηκαν κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, κεντρώοι και διάφοροι κεντροδήθεν που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες κάλλιστα να βρίσκονται στην απέναντι όχθη.

Ένα μεγάλο μέρος «είδε φως και μπήκε». Ορδές καιροσκόπων που προσκολλώνται πάντοτε στην κυβερνητική εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταπηδήσουν και στην επόμενη εξουσία, και στην επόμενη, …. και να κάνουν συνεχώς τον ίδιο κύκλο, ενώ όλοι οι άλλοι δίπλα τους δείχνουν να μην παίρνουν χαμπάρι.

Τα δε κόμματα, εγκλωβισμένα σε αυτή την ανόητη δίνη, είχαν πάντοτε ανοικτές τις αγκάλες σε κάθε είδους …“μεταγραφή”.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για μεγάλο ή μικρό ποσοστό, πάντως σίγουρα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναξιοπιστία κάθε εξουσίας αλλά και ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος.

Τον τελευταίο καιρό δείχνουν να ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα. Η ομίχλη έχει αρχίσει να κάθεται και το κάθε καρύδι επιστρέφει στη μαμά καρυδιά. Άλλοι κατά ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι κατά ΝΔ και οι καλύτεροι όλων προς Χ.Α (τώρα που φαίνεται να …ανεβαίνει!).

Πως το λένε αυτό για εκείνη που η χαρά δεν την αφήνει;

Ανώνυμος είπε...

Πετρο, καποιν μου θυμιζει αυτος που περιγραφεις που οπου εβλεπε φως εμπαινε ο πολιτικος καιροσκοπος. Νομιζω Δμαρα τον λεγανε που δει το φως του το πολιτικο δεν δυστασε να συνεργαστει με τον διαβολο. Πολιτικα παντα μιλα βεβαια με καταλαβεαινεις.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που είχε το μικρό κόμμα που πήρε λεφτα από την Simmens!!! ποιό κόμμα ήταν μάθαμε;;