Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Καταγράφει μεγάλη μείωση του εισοδήματος, κάθετη πτώση της κατανάλωσης αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της εξόφλησης οφειλών προς κράτος, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής :
1) Η κοινωνία του 50% (1/2) κάνει την εμφάνισή της. Ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις).
2) Το 93,1 % των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης.
3) Το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.
4) Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά. Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 72% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2013). Το κλίμα αυτό επιδρά στην επιδείνωση του οικονομικού κύκλου.
5) Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς Δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο., δάνεια κ.λπ,, λόγω αδυναμίας (το 40% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 50% δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων).
6) Κρίση ποιότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή και κλιμακούμενη τάση αναζήτησης από τα νοικοκυριά (42,5%) αλλά και προσφοράς από τις επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης ποιότητας. Κίνδυνος υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.
7) Επικίνδυνη άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης για λόγους επιβίωσης: η μεγάλη φορoλογική επιβάρυνση σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση και την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, «χαλαρώνει» τα φορολογικά ήθη, με ορατό τον κίνδυνο μείωσης και των δημόσιων εσόδων. Το 47% του πληθυσμού (με αυξητικές τάσεις) είναι δεκτικό στη μη έκδοση αποδείξεων προκειμένου να πετύχει κάποιο οικονομικό όφελος. Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. [Δεν αντιμετωπίζεται με ποινές και χειροπέδες και με μέτρα περιορισμού της ρευστότητας].
8) Η αγορά βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δεκάμηνη χειμερία νάρκη, δεδομένου ότι το 70% των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις (2 μήνες) για να αγοράσει βασικά αγαθά.
9) Καθίζηση συνεισφοράς στα εισοδήματα των νοικοκυριών από επιχειρηματική δραστηριότητα (μόλις το 12,6% δηλώνει ως ΚΥΡΙΑ πηγή το εισόδημα από επιχείρηση). Βασική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (42,6%).
Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά την οριζόντια μείωση εισοδημάτων. Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 70% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 92% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου