Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΖΟΝΕΤΑΣ !...


Οι συζητήσεις με τον γηραιό κύριο, που είχε μακρά θητεία στην οικονομική διαχείριση, σπουδαγμένη στο πεζοδρόμιο των αγορών, απ' αυτές της Κατοχής ως εκείνες του εμφυλίου, των Ιουλιανών, της Χούντας, της πρώιμης και όψιμης μεταπολιτευτικής περιόδου με την χρηματηστηριακή απάτη περί την ΟΝΕ και την φρενίτιδα των δανείων, γίνονταν περί το 2005.

Τότε που σχεδόν ο οποιοσδήποτε με ένα συμβατικό και αβέβαιο μισθό μπορούσε όχι μόνο να ονειρεύεται αλλά και να επιτυγχάνει δανεισμό 200 και 300 χιλιάδων ευρό, όχι πάντα για ένα συμβατικό σπίτι. Τις περισσότερες φορές για κατοικία με διπλό τζάκι και μπάρμπεκιου στη σοφίτα ή στην βεράντα, ακόμη και ασανσέρ από το γκαράζ ως το υπνοδωμάτιο.

Ήταν έξαλλος με την αφροσύνη και την εγκληματική, όπως έλεγε, πολιτική των τραπεζών και του συστήματος που εκμεταλευόταν την αφέλεια των πολιτών και τους φόρτωναν με ισόβια δεσμά δανείων στο ακριβότερο νόμισμα του κόσμου. Όλα αυτά θα καταρρεύσουν σύντομα, τόσο σύντομα που μπορεί να μη ζω (ευτυχώς ζει) και τότε θα δείτε θρήνους και οδυρμούς.

Θυμάμαι συχνά τον αυτοδίδακτο οικονομικό διευθυντή που σπούδασε μάνατζμεντ στο πεζοδρόμιο όταν μιλούσε για ανωμαλία της αγοράς που θα γεννήσει άλλη ανωμαλία και πολιτική κρίση. Τώρα βεβαίως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για πολιτική κρίση με μια χώρα στην τεχνητή αναπνοή, όμως η θύελλα των πλειστηριασμών ακινήτων προμηνύεται δραματική.

Τι θα πει αν δεν γίνει άρση του εμπάργκο στους πλειστηριασμούς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες ; Αφού είχαν ως κίνητρο το κέρδος και όφειλαν να βλέπουν το κλατάρισμα της οικονομίας γιατί πολιορκούσαν τον οποιοδήποτε να του φορτώσουν λεφτά με την αίσθηση ότι του τα χάριζαν; Οι ευθύνες του τραπεζικού συστήματος και των κυβερνήσεων που ενθάρρυναν την όλη κατάσταση για ψηφοθηρικούς λόγους είναι δραματικές . Δευτερευόντως είναι και των δανειοληπτών που έπεσαν στην λούμπα με την καταναλωτική ανωριμότητα που διακρίνει τις γενεές της μεζονέτας.

Τι θα πει θα πέσουν οι τράπεζες, που μπήκαν στην αναδιάρθρωση κεφαλαίων με τα δανεικά του μνημονίου που θα πληρώνουν για δεκαετίες οι μελλοντικοί φορολογούμενοι ; Δεν θα σωθούν αν εγγράψουν στους ισολογισμούς τίτλους ιδιοκτησίας διαμερισμάτων προς εκποίηση. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που εμπίπτουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για σπίτια πρώτης η δήθεν πρώτης κατοικίας και είναι στον πυρήνα του πελατειακού πολιτικού συστήματος .

Οπότε είναι και η κρίσιμη μάζα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες και την τύχη τόσο του σχήματος που κυβερνά τώρα και σε δεύτερο χρόνο αυτού που θα προκύψει μετα τις εκλογές όποτε γίνουν .Κάποιοι θα αναγκασθούν να υποσχεθούν πως θα χαρίσουν σπίτια αλλά μετά πρέπει και να το κάνουν .Ομως η εποχή των ανέξοδων υποσχέσεων μάλλον τελειώνει.

Τα παραπάνω σημειώνονται με θέα στον ανοιχτό ορίζοντα από ένα σπίτι που λαξεύτηκε πάνω στο βράχο ,με πηλό και φερτή άμμο θαλάσσης. Πριν από 50 χρόνια , με φούρνο , παχνιά , και δεξαμενή που γέμιζε από τον βροχοσυλλέκτη στο δώμα. Χωρίς δάνειο , παρά μόνο με αίμα και ιδρώτα. Δυστυχώς θα πέσει κάποια στιγμή αλλά όχι στα χέρια κάποιας τράπεζας έναντι κάποιου ληξιπρόθεσμου δανείου που ευτυχώς δεν αιτήθηκε και δεν ελήφθη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: