Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η "ΚΑΥΤΗ" ΑΤΖΕΝΤΑ !...


Γκάζι πατάει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εν μέσω θέρους για την κάλυψη των προαπαιτούμενων, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι την άφιξη της τρόικας εξαντλούνται επικίνδυνα. Οι "καυτή πατάτα" της ριζικής αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος και ότι αυτό συνεπάγεται προκαλεί πονοκέφαλο στον Γιάννη Στουρνάρα και στον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι διαθέτουν περίπου έναν μήνα για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.
 
Η κυβέρνηση αφενός αναζητεί τη χρυσή τομή στα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων για να αποφύγει κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και αφετέρου επιχειρεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να καλύψει τα προαπαιτούμενα για να δείξει συνέπεια στους δανειστές και στις μνημονιακές συμφωνίες.
 
Η φορολογική ατζέντα του υπουργού Οικονομικών είναι βαριά... και ασήκωτη, περίπου έναν μήνα πριν επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι η επόμενη αξιολόγηση θα κριθεί εν πολλοίς και από τις επιδόσεις στο πεδίο της φορολογίας.
 
Αντικείμενο των πολύωρων συσκέψεων υπό το Γιάννη Στουρνάρα που ήδη έχουν ξεκινήσει και οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του Σεπτεμβρίου, είναι η φοροδιαφυγή, οι ελεγκτικοί στόχοι, η νέα φορολογία ακινήτων, τα νέα φορολογικά κίνητρα για τη προσέλκυση επενδύσεων, το νέο πλαίσιο για τη συλλογή αποδείξεων, η επικαιροποίηση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Συναλλαγών.
 
Στο μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής, με φόντο τα απίστευτα στοιχεία που καταφτάνουν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, των Δ.Ο.Υ. και της Οικονομικής Αστυνομίας, εκπονείται ήδη ο σχεδιασμός των επόμενων μηνών, ο οποίος εκτός από τους προληπτικούς ελέγχους έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που σύμφωνα με το ΔΝΤ παραμένει στο απυρόβλητο παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις από την αρχή του Προγράμματος.
 
Ακόμα και το νέο πλαίσιο για τη συλλογή των αποδείξεων, που θα συμπεριληφθεί στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς με δεδομένο ότι θα αποσυνδεθούν από το αφορολόγητο, μελετώνται ισχυρά κίνητρα για τη συγκέντρωση τους, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το νέο Περιουσιολόγιο, τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου (έλεγχοι αμερικανικού τύπου με βάση το προφίλ των φορολογούμενων) και τις νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την μη έκδοση των νόμιμων φορολογικών παραστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: