Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ..."ΚΟΥΡΕΑ" ?...


Αυτή η διεθνής συζήτηση, για το αν θα γίνει ή όχι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δεν γίνεται, βέβαια, μόνο, με φόντο τις γερμανικές εκλογές και τους ψηφοφόρους της Μέρκελ. ΄Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, κάνει λάθος και μάλιστα μεγάλο. Μπορεί να μην θέλουν να πουν, από τώρα, τι θα κάνουν και να δώσουν το έναυσμα, για ακροδεξιούς ξεσηκωμούς στη Γερμανία, το ζήτημα, όμως, αυτό δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία, αφού, όπως τους καρφώνει κι η Λαγκάρντ, «υπάρχουν υποσχέσεις στην Ελλάδα, που θα τηρηθούν…» !

Τι λένε οι υποσχέσεις ; Μα, πως στην περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, το χρέος της θα κουρευτεί εκ νέου, για να καταστεί βιώσιμο. Άλλωστε, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, το πρόγραμμα πάπαλα !

Δυστυχώς, όμως, η ουσία του όλου θέματος δεν βρίσκεται στο αν θα γίνει ή όχι νέο κούρεμα. Αυτό μοιάζει αναπόφευκτο και για την Ελλάδα και για, κυρίως, για την Ευρωζώνη. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται και δεν τίθεται, σχεδόν από κανένα, είναι «ποιος θα πληρώσει το κόστος του νέου κουρέματος» ;

Επεκτείνεται όλο και περισσότερο, η εκτίμηση, πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους, θα το πληρώσει πάλι η Ελλάδα, δηλαδή, ο ελληνικός λαός.

 Με τι κι από πού, θα γίνει αυτό ; Όχι, βέβαια, από νέες περικοπές ή νέα φορολογία στους μισθούς και τις συντάξεις, (εκεί το κοντέρ τερμάτισε προς τα κάτω…), αλλά από τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων, τα οποία είναι τα ακίνητα και οι …καταθέσεις !

Λένε, πως ο Σόϊμπλε, συνηθίζει να μουρμουρίζει, εδώ και καιρό, πως αν οι έλληνες «κατέχοντες» βάλουν το 75% του κόστους, ενός νέου κουρέματος, μέσω ενός «ειδικού» κουρέματος όλων των καταθέσεων, που υπάρχουν, οι ευρωπαίοι δεν θάχαν αντίρρηση να επωμιστούν το υπόλοιπο 25% και με λαϊκή αποδοχή, μάλιστα !

Οι σαμαροβενιζέλοι κι οι στουρνάρηδες, από τη μια δεσμεύονται πως δεν θα κάνουν άλλες περικοπές στα εισοδήματα και από την άλλη, όμως, θεωρούν βέβαιο το νέο κούρεμα, μόλις υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν λένε κουβέντα, (ούτε θετικά, ούτε διαψευστικά…), όμως, για την «ταμπακιέρα», δηλαδή, για το ποιος θα πληρώσει τον …«κουρέα» !

Δεν υπάρχουν σχόλια: