Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ... ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ !...


Κλιμακώνεται η δημόσια συζήτηση για το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ όσο και ο Β. Σόιμπλε έδειξαν προς την Άνοιξη του 2014 για αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα, με τον τελευταίο να αποκλείει πάλι, ένα νέο «κούρεμα». Την ίδια ώρα η Αγκ. Μέρκελ επιτέθηκε στο Γ. Σρέντερ, κάνοντας λόγο για προκάτοχο της που κάνει εξωπραγματικές επισημάνσεις, αλλά ο ίδιος, ενάντι σε όλες τις παρατηρήσεις, άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. «Δεν βρίσκεται υπό συζήτηση, ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα» δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Μ. Φέκτερ ενώ σε δημοσίευμα του το Reuters υποστηρίζει πως η 50ετής επιμήκυνση στα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα και η μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο, είναι η καλύτερη επιλογή για να αποφύγει η Β. Ευρώπη νέο «κούρεμα».

Το σχέδιο των Ευρωπαίων

Η θέση της ΕΕ, με την οποία αναμένεται να προσέλθει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με το ΔΝΤ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014 - 2016, παγιώνεται : Η Ελλάδα έχει μεν ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης, αλλά το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν συζητείται.

Αντ' αυτού αναμένεται να υπάρξει δέσμη ήπιων παρεμβάσεων στο χρέος, στη βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν στην κατεύθυνση της περαιτέρω, πιθανόν γενναίας, επιμήκυνσης στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, νέων μειώσεων στα επιτόκια που πληρώνει η χώρα προς τους πιστωτές της αλλά και ευνοϊκούς όρους αξιοποίησης των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, με επέκταση της αύξησης του ποσοστού της συγχρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ στο 95% για μια ακόμη διετία. Ειδικά στο τελευταίο αναφέρθηκε χθες και ο Β. Σόιμπλε. Στο πακέτο των παρεμβάσεων θα μπορούσε να ενταχθεί και νέο, μικρό δάνειο γέφυρα προς τη χώρα ενώ μένει να ξεκαθαρίσει εάν και σε τι βαθμό θα ισχύσει αναδρομικά η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Σενάρια θέλουν αδιάθετα κεφάλαια 8 δισ. από τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μπορούσαν να διοχετευθούν για την κάλυψη του κενού. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ ευελπιστεί πως το ΔΝΤ θα πειστεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η οποία είναι ο όρος που θέτει για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, αγοράζοντας πολύτιμο χρόνο και ευελπιστώντας πως η χώρα θα ανακτήσει μερική πρόσβαση στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, περιορισμένου ύψους. Εφόσον βέβαια, η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, και οριακή ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και απουσίας επενδύσεων.
Ο Β. Σόιμπλε επιχείρησε να διαβεβαιώσει το εκλογικό σώμα στη Γερμανία πως δεν υπάρχουν «κρυφά σχέδια» για μετά τις γερμανικές εκλογές. Απέρριψε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ, και ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να επανεξεταστεί στα μέσα του 2014. Όπως είπε είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς ποιο θα είναι το ύψος του επόμενου πακέτου προς την Ελλάδα ενώ υπενθύμισε τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου.
 
Εναλλακτικές λύσεις αντί για haircut.
 
Η 50ετής επιμήκυνση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα και η μείωση των επιτοκίων στο «ελάχιστο», είναι μία επιλογή για τη Γερμανίας και τον Ευρωπαϊκό Βορρά, ώστε να αποφύγουν ένα νέο «κούρεμα», υποστηρίζει ανάλύση του Reuters. Υπογραμμίζοντας ότι το πως θα δοθεί νέα ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα θα αποτελέσει «σκληρό τέστ» για το Βερολίνο, εκτιμά πως για το νέο πρόγραμμα, οι όποιες δύσκολες νύχτες διαπραγματεύσεων ακολουθήσουν «είναι απίθανο να προκαλέσουν το είδος της κρίσης που ήγειρε πρόσφατα το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ». Όπως υποστηρίζει η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι πλέον άμεσος κίνδυνος αντανακλά την σταθερότητα της πολιτικής συμφωνίας που έσωσε την Ελλάδα πριν έναν χρόνο, αν και η Ε..Ε παλεύει ακόμη από το να «αφοπλίσει» τελείως την απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: