Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ, ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ !


Τη στρατηγική την επανέλαβε και την ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την πιο σημαδιακή στιγμή : το βράδυ της ίδιας μέρας που υποβλήθηκε η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά από την Πειραιώς της ΑΤΕ και του ΤΤ, ο Γ.Παπανδρέου δήλωνε, πως η δημιουργία κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα είναι βασική επιλογή.
΄Εχει τονιστεί, άλλωστε, πως η πολιτική αυτή έχει διεθνή αφετηρία και προέκυψε από τα γεγονότα και τις συνθήκες που δημιούργησαν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Η ανάγκη, από την άλλη πλευρά, του περιορισμού του κατακερματισμού των ελληνικών τραπεζών και της συνένωσής τους σε λίγες, μεγάλες, ισχυρές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, προκύπτει εκ των ουκ άνευ κι αποτελεί επιθυμία και επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τρόικας.

Η εγγενής απροθυμία και αδυναμία των ελλήνων μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών, να στέρξουν σε συνεργασίες και συνενώσεις, ενισχύθηκε μετά τα stress tests, καθότι οι τράπεζές τους φάνηκαν ανθεκτικές, στη μοναχική τους λειτουργία και πορεία.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης πείστηκαν, πλέον, πως μόνο μια κομβική πρωτοβουλία της πολιτείας μπορεί να προκαλέσει την απαρχή των επιθυμητών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, (η πρόταση της Πειραιώς «κάηκε» μετά πολλών επαίνων, καθότι αναιμική και ατελέσφορη). >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση για τη μεγάλη κρατική τράπεζα, το μεγαθήριο με τα ασυναγώνιστα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είναι γεγονός : Εθνική, Αγροτική και ΤΤ μαζί !

Η τρόικα έχει δεχθεί τους κυβερνητικούς προβληματισμούς και σχεδιασμούς, (μόλις προχθές ο υπεύθυνος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως «Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση»…), οι τρεις εταιρείες σύμβουλοι που προσλήφθηκαν θα μελετήσουν και θα διαμορφώσουν τα οικονομικά δεδομένα, η ΑΤΕ θα εξυγιανθεί από τα βαρίδια της, (επισφαλή δάνεια και ζημιογόνες θυγατρικές) και ο ισχυρός κρατικός πυλώνας είναι έτοιμος προς δημιουργία και ταυτόχρονα ο καταλύτης για τις κινήσεις στο χώρο των ιδιωτικών τραπεζών.

Ποιος ιδιώτης τραπεζίτης θα επιμείνει στην κατά μόνας πορεία του, μ΄ αυτό το δεδομένο ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: