Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ !...


Σενάρια σταδιακής απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τα προγράμματα στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών της ΕΕ δημοσιεύει την Παρασκευή η γαλλική «Le Figaro».

Ειδικότερα η εφημερίδα κάνει λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των πιστωτών των υπερχρεωμένων κρατών (ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωτράπεζα), με το ΔΝΤ να θεωρεί αναποτελεσματική και ατελέσφορη την πολιτική που ακολουθεί η τρόικα κυρίως έναντι της Ελλάδας.

Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Le Figaro» και είπε στο Εurogroup της Λευκωσίας ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με τις ακολουθούμενες εδώ και μια τριετία πρακτικές για την Ελλάδα .

Το πρόγραμμα, που προβλέπει τον περιορισμό του δημοσίου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και την επιστροφή της επόμενης χρονιάς (2021) της Ελλάδας στις αγορές είναι καταδικασμένο να αποτύχει, είχε προβλέψει το δημοσίευμα ότι θα υποστηρίξει η Λαγκάρντ στο Eurogroup.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Λαγκάρντ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους του Ταμείου και δη από τις αναδυόμενες οικονομίες, που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του, που διαμαρτύρονται ότι το ΔΝΤ πετάει τα κεφάλαιά του σε μια «ευρωπαϊκή Πίθο των Δαναΐδων».

Αναφέρει επίσης η Figaro ότι η γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης του βάρους που έχει επωμιστεί η Αθήνα για να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, καθώς πιστεύει ότι οι συνταγές που έχουν προσώρας δοθεί για τον σκοπό αυτό έχουν αποτύχει.


Ειδικότερα, αναφορικά με την Ελλάδα η Λαγκάρντ φέρεται να υποστηρίζει σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα παράταση χρόνου για να πετύχει τους στόχους της. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει τη μείωση των τόκων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα, τουλάχιστον στο επίπεδο που καταβάλλουν οι ιδιώτες δανειολήπτες.

Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ μοιάζει να μετανιώνει για την εμπλοκή του στην υπόθεση διάσωσης των υπερχρεωμένων αλλά εν πάση περιπτώσει πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών. Και θεωρεί ότι το βάρος για την στήριξή τους να ανακάμψουν πρέπει να το σηκώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τους.

«Η τελική έκθεση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, θα καταδείξει αναμφίβολα το μέγεθος του αδιεξόδου», αναφέρει η Figaro και προσθέτει ότι «οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν στη δημιουργία ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι συμμερίζεται τις απόψεις Λαγκάρντ δηλώνοντας «πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Εκείνο που μένει πλέον, κατά τη Figaro, «είναι να πειστούν η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: