Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ...ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ !...


Άνθρακες είναι ο θησαυρός της «συμφωνίας με την Ελβετία». Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν στο Capital.gr ότι, τουλάχιστον σε εισπρακτικό επίπεδο, ο θόρυβος που έγινε τις τελευταίες ημέρες περί φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Για το θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες μετά και την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών θα γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις εισοδημάτων όσων έχουν εμβάσει ποσά στο εξωτερικό (και στην Ελβετία). Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους και στενό μαρκάρισμα όσων διαθέτουν αδήλωτα ποσά σε ξένες τράπεζες προκειμένου να προσέλθουν οικιοθελώς και να καταβάλουν τους σχετικούς φόρους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ελληνικό δημόσιο ταμείο θα αργήσει πολύ να δει το χρώμα του ελβετικού χρήματος καθώς η όλη διαδικασία, παρά τα όσα ακούγονται τα τελευταία δυο χρόνια και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της «επιβεβαίωσης των προθέσεων για συνεργασία των ελληνικών με τις ελβετικές αρχές».

Για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών και των ελβετικών αρχών, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, απαιτείται μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων και επιμέρους συμφωνιών η οποία απαιτεί πολύ χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για εισροή στην Ελλάδα από τη συμφωνία του ποσού των 4 έως 6 δισ. ευρώ από το 2013 είναι στην καλύτερη περίπτωση υπεραισιόδοξες.

Στην Ελβετία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, βρίσκονται σταθμευμένα περίπου 20 δισ. ευρώ που ανήκουν σε κατοίκους Ελλάδας. Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από προμήθειες που καταβλήθηκαν στο εξωτερικό καθώς και επιχειρηματικά κέρδη που διέφυγαν την φορολόγηση από τις ελληνικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι απαιτείται πολύς χρόνος ακόμη για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ελβετούς και να ξεκινήσουν οι αποδόσεις φόρων από την Ελβετία στην Ελλάδα, το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να πιέσει όσους διαθέτουν μαύρα κεφάλαια στις ελβετικές τράπεζες να προσέλθουν οικειοθελώς στην ελληνική εφορία και να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας κατʼ αποκοπήν φόρους. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο ΣΔΟΕ υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία τα οποία προέρχονται από το περίφημο CD που είχε υποκλέψει Γάλλος πρώην εργαζόμενος σε ελβετική τράπεζα ο οποίος και το πούλησε στις γαλλικές και γερμανικές αρχές. Στο CD αυτό περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, και περίπου 1000 Έλληνες τα στοιχεία των οποίων μαζί με τα αντίγραφα των τραπεζικών τους λογαριασμών είχε παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση το 2010 το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: