Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η ΦΙΛΟ ...ΠΑΡΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ !...


 
Πολλές είναι οι εταιρείες που ανεξάρτητα από το ύψος των δανείων που διαθέτουν, έχουν παράλληλα και πολύ γερό «ταμείο» στο ενεργητικό τους. Και όταν λέμε ταμείο, μιλάμε ουσιαστικά για τραπεζικές καταθέσεις.

Ενα ερώτημα που θα είχε αξία να απαντηθεί είναι το πόσες από αυτές τις εταιρείες έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες –ή έστω σε θυγατρικές τους σε Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη- και πόσες άλλες έχουν φροντίσει να βγάλουν τα λεφτά τους… έξω. Εξω για έξω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι καθόλου λίγες οι επιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας και οι αιτιολογήσεις των διοικήσεών τους είναι ποικίλες. Για παράδειγμα, «χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση την βιωσιμότητα της επιχείρησης».

Ή ακόμη, «έχουμε τα λεφτά έξω, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κρίση στην απευκταία περίπτωση που επιστρέψουμε στη δραχμή».

Ή τέλος, «εμείς λογοδοτούμε μόνο στους μετόχους μας».
 Με άλλα λόγια, οι εταιρείες αυτές αφενός έχουν λάβει ένα σκασμό δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες (δηλαδή τα λεφτά των καταθέσεων των αποταμιευτών) και από την άλλη πλευρά μέρος των χρημάτων αυτών το έχουν παρκάρει στο εξωτερικό «για ασφάλεια»! Ακόμη και αν εκεί παίρνουν επιτόκια χαμηλότερα του 1%.
Και φυσικά, δεν εξετάζουμε και το ποιο ποσοστό των προσωπικών τους κεφαλαίων έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών κατηγορούν τις τράπεζες γιατί οι τελευταίες δεν έχουν να τους δώσουν κι άλλα δάνεια!

Επίσης, εύχονται ολόψυχα η Ελλάδα να μην επιστρέψει στη δραχμή, την ώρα που οι δικές τους κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν!

Και πιστεύουν πως -σε αντίθεση με τους ίδιους- οι υπόλοιποι θα πρέπει να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα!

Και έπειτα μας κακοφάνηκε, όταν ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων μας αποστόμωσε: Πώς ζητάτε από εμάς να επενδύσουμε στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες βγάζουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, είχε αναρωτηθεί.

Και επίσης, κακοφαίνεται σε ορισμένους όταν οι ξένοι (μεταξύ αυτών και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε) βάλλουν εναντίον της ελληνικής ελίτ.


ΥΓ1: Ευτυχώς που η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών δεν αποτελεί την πλειοψηφία.

ΥΓ2: Κατανοητό είναι πως η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη «φιλοπατρία των Ελλήνων».

ΥΓ3: Το νόμιμο κύριοι, είναι πάντα και ηθικό;


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων