Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ...

Η κυβέρνηση που καθοδηγεί και σιγοντάρει την κατάσταση, και οι Τράπεζες που λεηλατούν, ακόμα παραπέρα, τα ήδη εξαθλιωμένα κουφάρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι οι πρωτα-γωνιστές του πιο ανάλγητου πολιτικοκοινωνικού παιχνιδιού, το οποίο εξελίσσεται στις μέρες μας.
Αναγνώρισαν, στα λόγια, τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εξάγγειλαν την δανειοδότησή τους μέσω ΤΕΜΠΜΕ, με δάνεια μέχρι 300.000 €, άτοκα, (επιδότηση από το κράτος) και χωρίς διασφαλίσες, (εγγύηση κράτους 80%, Τράπεζα 20%).
Δόθηκαν κάποιες χιλιάδες δανείων – περίπου 15.000 – κύρια από την Αγροτική, αρχικά και Εθνική αργότερα. Το σύνολο των επιχειρήσεων ; ΄Ισα με 800.000 !...

Από τις αρχές Μαρτίου η στρόφιγγα έκλεισε : τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ δίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο μετά από παρέμβαση γραφείου, γαλάζιου πολιτικού ή πολιτευτή…

Τα βαμπίρ του συστήματος, οι Τράπεζες, λειτουργώντας, άμα λάχει, και ως ύαινες, έχουν πέσει πάνω στους φουκαράδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες : δεν μπορείς να πάρεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ ; Ιδού, πάρε όσα θέλεις, από μένα αλλά, με επιτόκιο 6,5%, που εύκολα φτάνει και ξεπερνάει το 9% (!), και πλήρη διασφάλιση, δηλαδή 150%, με υποθήκες ακινήτων ή κατάθεση μεταχρονολογημένων επιταγών !...

Στο παιχνίδι και οι «Εφιάλτες» της περίπτωσης, (ΕΒΕΑ), που μεσουρανούσης της διαδικασίας ΤΕΜΠΜΕ, πήγαιναν κι έκαναν συμφωνία με ιδιωτική Τράπεζα, η οποία δεν έδινε ΤΕΜΠΜΕ, αλλά δικό της προϊόν, φυσικά με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Η έλλειψη εναλλακτικής λύσης, κάνει το θύμα ευάλωτο !...

Το μεγαλύτερο έγκλημα ομαδικού βιασμού, με τα περισσότερα θύματα στην παγκόσμια ιστορία : 785.000, περίπου, μικρομεσαίους επιχειρηματίες !!!

Και οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, απτόητοι και ατιμώρητοι, συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο. Ως πότε ;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτεί κανείς πως η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα έχει ρίξει το επιτόκιο, κάτω και από τα 2%...

Ανώνυμος είπε...

Ξεσηκωθείτε, μωρέ ! Μας ληστεύουν !!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΕΑ κατά Αγροτικής για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

Κατά της Αγροτικής Τράπεζας βάλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών καταλογίζοντάς της το "κλεισιμο" της στρόφιγγας στα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ για τις επιχειρήσεις.

Όπως ισχυρίζεται το ΒΕΑ, η Αγροτική Τράπεζα δε δέχεται από τις 3/3 αιτήσεις για δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ εάν οι αιτούντες δεν είναι πελάτες της.

Η διοίκηση του ΒΕΑ σημειώνει εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ και επιδότηση επιτοκίου -με μία ξεκάθαρη κρατική παρέμβαση- οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να κινούνται στη διελκυστίνδα.

Το ΒΕΑ καταγγέλλει ότι "το πρόβλημα της λειτουργίας του προγράμματος δανείων ΤΕΜΠΜΕ είναι υπαρκτό, σοβαρό και άλυτο μέχρι σήμερα εξαιτίας των τραπεζών" και τονίζει την ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ ούτως ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και να ενισχυθεί το ταμείο με πόρους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για να υπάρχει δυνατότητα επιπλέον εγγυοδοσίας τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Επίσης, ζητά να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να διαθέτουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις ΜΜΕ μέσω προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, εφόσον κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ και κατ’ αναλογίαν του μεριδίου τους στην τραπεζική αγορά.

Ανώνυμος είπε...

Βάζω στοίχημα πως είναι στο κόλπο όλοι ! Οι Τράπεζες μοιράζουν προμήθειες...

Stathis είπε...

Ταμείο εγγυοδοσίας ΤΕΜΠΕ, μία νέα πρόταση!
Του Στάθη Σαραφόπουλοιυ

Οικονομολόγου – πρ.Βουλευτή Δράμας

Μέλλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Δράμας.

Η κυβέρνηση έφτιαξε το Ταμείο Εγγυοδοσίας για να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους για δανεισμό, Ο ρόλος αυτού του ταμείου είναι ακόμη πιο επιτακτικός και χρήσιμος ενόψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, όταν ζητούν δάνειο, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών της περιφέρειας, το πρώτο διάστημα, δηλώνουν άγνοια. Περιμένουν εντολές από το κέντρο, οι οποίες καθυστέρησαν αδικαιολόγητα! Όταν ήρθαν οι εντολές από την Αθήνα, οι Τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν την ρευστότητα τους. Καλούν τους πελάτες τους και τους προτείνουν να πάρουν δάνεια, τα οποία να τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, με επιτόκια 6-7%. Σε περίπτωση που οι επαγγελματίες αρνούνται την διαδικασία και δηλώνουν ότι επιθυμούν την δανειοδότηση, τότε οι τράπεζες τους συνιστούν να απευθυνθούν στις κρατικές τράπεζες και ιδιαίτερα στην Αγροτική!



Τα πρώτα στοιχεία, λοιπόν, από την υλοποίηση των επιδοτούμενων δανείων του Ταμείου Εγγυοδοσίας, δεν φαίνεται ότι κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, αλλά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την ρευστότητα των τραπεζών.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλο αυτό το διάστημα, οι τράπεζες, περιορίζουν τον δανεισμό, αυξάνουν καταχρηστικά τα επιτόκια, κλείνουν αυθαίρετα λογαριασμούς προεξόφλησης επιταγών και παρακρατούν, με διάφορες δικαιολογίες ακόμα και τα χρήματα των πελατών τους, υπάρχει μια συνολική και μαζική αφαίρεση χρημάτων από την αγορά. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση με την εξαγγελία αυτού του καινοτόμου προγράμματος!

Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Scotland για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι είναι αρκετά καλές οι επιδόσεις του Τραπεζικού κλάδου και στο κριτήριο της χρηματοδότησης, αφού η εξάρτηση του από την αγορά χονδρικής και την Διατραπεζική είναι σχετικά μικρή. Παρά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο, η συμπεριφορά τους κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη! Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι να καθηλώνεται η επιχειρηματικότητα, να αυξάνεται η ανεργία, οι επιταγές να σφραγίζονται και επιχειρήσεις να οδηγούνται ακόμη και σε πτώχευση.

Με τις αυθαίρετες και καταχρηστικές αποφάσεις των τραπεζών κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι αλλά οι περισσότεροι οδηγούνται στην καταστροφή, και η οικονομία στην ύφεση και την ανεργία.

Με τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, παρά τις οδηγίες και παροτρύνσεις του αρμοδίου υπουργού αλλά και της κυβέρνησης, οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να συμμορφωθούν. Αναγκαίο και επιτακτικό είναι λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει η σχετική διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης στο Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, αποφασίζουν πρώτα οι τράπεζες εάν μια επιχείρηση ενταχθεί στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και μετά αποφασίζει οριστικά, την έγκριση, το ΤΕΜΠΕ!

Για να αποφευχθούν όλα όσα αναλυτικά αναφέραμε ανωτέρω και το Ταμείο Εγγυοδοσίας να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, προτείνουμε να αποφασίζει πρώτα το ΤΕΜΠΕ, για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα και μετά να απευθύνεται η επιχείρηση, έχοντας την υπαγωγή στην κατοχή της, στην τράπεζα της αρεσκείας της. Με αυτή την αλλαγή της διαδικασίας οι ρόλοι θα αντιστραφούν, οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα χρηματοδοτήσει την υπαγόμενη επιχείρηση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και θα αποκτήσει το πρόγραμμα ταχύτητα, χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα.



Εκτιμούμε ότι με την αντιστροφή των ρόλων, το πρόγραμμα θα ξεμπλοκάρει, θα λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, θα αποκτήσουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις και η αγορά, θα διατηρηθούν τουλάχιστον οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ευνοϊκούς όρους. Με άλλα λόγια θα υλοποιηθεί η επιθυμία της κυβέρνησης να στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την διεθνή οικονομική κρίση!

Τα χρήματα του ΤΕΜΠΕ θα οδηγηθούν στην πραγματική οικονομία!

www.emprosdrama.blogspot.com
Δράμα 15/ 2/2009