Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΔΕΗ !...

Επιχειρηματικό πάρτι δισ. € ελπίζουν να στήσουν στην πλάτη της ΔΕΗ ισχυρά συμφέροντα της ενεργειακής αγοράς, με απολήξεις στον εκδοτικό κλάδο και δη σε ισχυρά συγκροτήματα που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω της υπερχρέωσής τους, αξιοποιώντας κατάλληλα τις υποτιθέμενες «εντολές» της τρόικας για απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με τεμαχισμό και εκποίηση χρυσοφόρων μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός μεγαλοκατασκευαστής που τα τελευ-ταία χρόνια αναπτύσσει δραστηριότη-τες στην ενέργεια και διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα, είναι από τους πρώτους επιχειρηματίες που κινήθηκαν, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς, και στράφηκε σε ευρωπαϊκούς γίγαντες για να δημιουργήσει συμμαχία, με στόχο την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι «βαρόνοι» της ενεργειακής αγοράς, εξίσου καλά συνδεδεμένοι με το σύστημα των ελληνικών media και με το πολιτικό παρασκήνιο. Οι «αεριτζήδες» της ενέργειας, όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Ν. Φωτόπουλος, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που μέσα σε λίγα χρόνια μπορεί, ανεξάρτητα από την οικονομική τύχη της χώρας, μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη, με τη δέσμευση συγκριτικά ελάχιστων κεφαλαίων και τεχνογνωσίας (εξ ου και ο μάλλον εύστοχος χαρακτηρισμός «αεριτζήδες»…).
Το σχέδιο των «χρυσών» business στην ενέργεια, όπως τουλάχιστον το οραματίζονται οι «βαρόνοι», έχει ως εξής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες :
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

 Η Κομισιόν θα εντάξει στο μνημόνιο, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης προόδου της τρόικας, που δίνεται στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, την υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της. Με πρόσχημα αυτή την «εντολή» της τρόικας, η κυβέρνηση θα θέσει σε κίνηση το μηχανισμό εκποίησης, ενώ η ΓΕΝΟΠ θα αρχίσει, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, σκληρές κινητοποιήσεις, που μπορεί και να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση, με τη δύναμη του… μνημονίου, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, το μέτρο της εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ θα περάσει και θα ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο μέρος του μεγάλου σχεδίου.

 Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της ενέργειας επιχειρηματίες ετοιμάζονται να προσφέρουν σε ισχυρούς ξένους ομίλους, όπως η γερμανική RWE, την «τεχνογνωσία» τους σε θέματα λειτουργίας του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας (γιατί, φυσικά, δεν έχουν ιδέα πώς να λειτουργήσουν μια λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού…). Και με αυτό το «κεφάλαιο», να εξασφαλίσουν «συμμαχίες», μέσω των οποίων θα διεκδικήσουν τις «χρυσές» μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες θα εντάξουν στις ήδη υφιστάμενες υποδομές τους στην ενέργεια, δημιουργώντας σε συνεργασία με τους ξένους εταίρους τις επιχειρήσεις που θα κυριαρχήσουν στην ενέργεια, την ώρα που η ΔΕΗ θα συρρικνώνεται και –γιατί όχι;- θα περνά σε ρόλο δευτεραγωνιστή.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, η βάση του σεναρίου είναι τουλάχιστον σαθρή: η Κομισιόν δεν ασκεί πίεση για να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε το σενάριο του διαμελισμού της ΔΕΗ, το οποίο ορισμένοι προβάλλουν ως αναπόφευκτο, λόγω της υποτιθέμενης πίεσης των Βρυξελλών. Αυτό που θέλουν οι Βρυξέλλες –και αυτό που αναφέρεται στο μνημόνιο- είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Ο διαμελισμός της ΔΕΗ είναι μια ακραία λύση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά δεν είναι η μοναδική, όπως έχει δείξει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. της Ισπανίας).

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εξηγούν τη στάση της Κομισιόν, είναι ότι οι κοινοτικοί, όπως και η τρόικα στο σύνολό της, θέλουν μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το θέμα της ενέργειας και περιμένουν προτάσεις της κυβέρνησης, που αν δεν φθάσουν ποτέ, φυσικά θα εξωθηθεί η τρόικα στη «σκληρή» λύση του διαμελισμού της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό θα έχει γίνει όχι επειδή το επιδίωξαν οι Βρυξέλλες, αλλά επειδή ορισμένοι στην κυβέρνηση θέλησαν να «πριμοδοτήσουν» το σενάριο του διαμελισμού, ενδεχομένως γνωρίζοντας και τους συσχετισμούς εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων, που διακαώς επιθυμούν αυτή τη «λύση».

Όπως τονίζουν πηγές στην Κομισιόν, όλα όσα θα γίνουν θα αποτελούν περισσότερο προϊόν επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης, παρά επιβολής από την τρόικα. Αν η Αθήνα ήθελε να συζητήσει σοβαρά το θέμα και κατέθετε συγκροτημένες προτάσεις απελευθέρωσης, χωρίς την ακραία λύση του διαμελισμού της ΔΕΗ, η Κομισιόν πιθανότατα θα τις έκανε δεκτές! Αν κάποιοι στην Αθήνα «κλείνουν το μάτι» στους κοινοτικούς, τασσόμενοι υπέρ της ακραίας «λύσης», που συμπτωματικά εξυπηρετεί και τα ισχυρά συμφέροντα εγχώριων επιχειρηματιών, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή τη «λύση», θα την εντάξει σε λίγες ημέρες στα υποχρεωτικά μέτρα του μνημονίου και η κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ!!!!
Διαβαστε:
"Στο πλαίσιο αυτό και υπό τη λογική του στόχου για δράσεις «ισοδύναμου αποτελέσματος» βρίσκεται ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΩΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ. Ηδη η ΡΑΕ έχει ανάψει το πράσινο φως, εισηγούμενη δημοπρασίες Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος σε ιδιώτες, τα οποία αντιστοιχούν σε μέρος του παραγόμενου ηλεκτρισμού από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
* Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν δε πως οι αλλαγές που προωθούνται από τον Σεπτέμβριο στην αγορά της χονδρικής, όπου θα επιχειρηθεί άρση των στρεβλώσεων οι οποίες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών και σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιάρθρωση των τιμολογίων και τον υποχρεωτικό νομικό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ, από την παραγωγή και την προμήθεια ρεύματος, συνιστούν παρεμβάσεις οι οποίες θα ωθήσουν τον ανταγωνισμό και θα περιορίσουν την ηγετική θέση της ΔΕΗ στην αγορά."-Ελευθεροτυπια 4-8-10.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189899

Καταλαβατε;
Εκει που αγοραζαμε το ρευμα κατευθειαν απο το παραγωγο πανε να στησουν μια κρατικοδιαιτη και κρατικα προστατευμενη αγορα μεσαζοντων οι οποιοι θα αγοραζουν απο τη ΔΕΗ υποχρεωτικα στο κοστος το ρευμα(αυτο βρε ψευτολαμογια της αγορας δεν ειναι κρατικος παρεμβατισμος;γιατι να σας πουλαει στο κοστος το ρευμα η ΔΕΗ;) και θα το μεταπωλουν στο καταναλωτη και καλα ψευτοανταγωνιζωμενοι επι της ακριβειας.Κερδοφορια με το αζημιωτο δηλαδη.
Εδω λεμε να φυγουν οι μεσαζοντες να αγοραζει ο καταναλωτης κατευθειαν απο το παραγωγο που ειναι ο μονος τροπος να πεσουν οι τιμες, και στην ενεργεια πανε να φτιαξουν ενα κρατικοδιαιτο κυκλωμα μεσαζοντων που θα αυξησει τις τιμες και το ονομαζουν και "απελευθερωση της αγορας" οι φωστηρες.
Γι αυτο κοπτονται για την τιμολογιακη πολιτικη της ΔΕΗ και ζητανε αυξηση της τιμης για τον καταναλωτη γιατι ειναι ο μονος τροπος να σταθουν οι ιδιωτες της αρπαχτης.
Οταν μετα απο ολα αυτα υπαρχει ανθρωπος στη χωρα αυτη που πιστευει οτι η τροικα και το ΔΝΤ ηρθαν για το καλο μας κι οχι για πλιατσικο (οπως συνεβει σε τοσες αλλες χωρες που τους πηραν με τις πετρες) και υποστηριζει ακομη την ΕΕ της γαλλογερμανικης αυτοκρατοριας και της νεοαποικιοκρατιας και τη συντεχνια των πολυεθνικων τους που κατασυκοφαντουν μεσω ΜΜΕ ολους τους ελληνες εργαζομενους για να αρπαξουν οτι απεμεινε απο τη χωρα μας ειναι για τεστ νοημοσυνης.
Ρε λαμογια του ΔΝΤ καιτης ΕΕ πτωχευση τωρα να μην παρετε φραγκο! Ζουμε στο καλυτερο οικοπεδο του κοσμου καπως θα επιβιωσουμε.