Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ !...

Ο πολυθρύλητος και πολυαναμενό-μενος νέος αναπτυξιακός Νόμος, επιτέλους διαμορφώθηκε και βρίσκεται, εδώ και μια εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση.
Οι συντάκτες του μιλάνε για νέες διαφανείς διαδικασίες, που στοχεύουν στη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, οι οποίες προωθούν την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυ-ξη, την παραγωγική αναδιάρθρωση κ.α.
Καλές οι συζητήσεις, χρησιμότατες οι προτάσεις, είναι δείγμα λαϊκού ενδιαφέροντος οι σχολιογραφικές παρεμβάσεις στο opengov.gr, πλην όμως η κατάσταση της οικονομίας και κυρίως, τα υφεσιακά φαινόμενα, επιβάλλουν την εφαρμογή του νέου Νόμου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα !

Παραδοσιακά, οι Νόμοι αυτού του είδους υφίστανται κριτική από δύο αντίθετες πλευρές : η μία προβάλλει την χαριστική διασπάθιση πόρων για την προνομιακή ενίσχυση των ιδιωτών επιχειρηματιών, που με τη σειρά τους παίρνουν τις επιδοτήσεις και δεν προχωρούν στις επενδύσεις που πρέπει, ενώ η άλλη – τελείως αντίθετα – θεωρεί, πως τα όποια βήματα είναι μικρά, διστακτικά και ανεπαρκή, ενώ οι προθέσεις προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων, καρκινοβατούν σε δαιδαλώδεις και έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το πρώτο ρίσκο, που παίρνει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, είναι ακριβώς σ΄ αυτό το σημείο, καθώς καλείται, με το νομοθέτημά της, αν όχι να εξαλείψει, τουλάχιστον να περιορίσει τις κριτικές. Δεν είναι καθόλου εύκολο, κάτι τέτοιο, καθώς στους κριτές και επικριτές, παρυσφύουν, κάθε φορά, κάθε καρυδιάς καρύδια, από τους πάσχοντες από τη χρόνια δογματική αγκύλωση, έως τα λογής – λογής λαμόγια, ειδικευμένα στην απομύζηση του δημόσιου χρήματος. >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Αν όμως, το πρώτο αυτό ρίσκο, είναι σχετικό, το δεύτερο είναι απόλυτο και καθοριστικό : η αιμοδότηση της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας με νέες επενδύσεις, είναι όχι μόνο απαραίτητη και αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αλλά είναι και η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει αποκόλληση από το τέλμα, στο οποίο έχει βρεθεί.
Η αποτελεσματικότητα κάθε άλλου μέτρου, που έχει ληφθεί, εξαρτάται, κατά μεγάλο ποσοστό, από το αν και πόσο θα δουλέψει ο νέος αναπτυξιακός Νόμος, από το αν θα γίνουν καινούργιες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μ΄ αυτή την έννοια, στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε απλά ένα ρίσκο της κυβέρνησης, αλλά ΤΟ στοίχημά της, στο οποίο παίζονται τα πάντα !

1 σχόλιο:

banel είπε...

Καίριο ζήτημα, σωστά έβαλες και την ευχή, μέρα πούναι, βόηθα Παναγιά.