Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΜΙΑ ΑΠ΄ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ? ΤΙ ΛΕΤΕ, ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ?...

«ΥΠΑΡΧΕΙ ζημιά εκατομ-μυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από τις ανταλ-λαγές με τη Μονή Βατο-παιδίου, η οποία μπορεί και πρέπει να βρεθεί αρ-μοδίως και ειδικότερα με τον διορισμό πραγματο-γνωμόνων που θα εκτι-μήσουν το ύψος της».

Σ΄ αυτή τη δήλωση-βόμβα προβαίνει στο «Βήμα» ο γενικός επιθεωρητής Δημό-σιας Διοίκησης κ. Λεαν. Ρακιντζής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή την επιστολή Καραμανλή προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που επικα-λείται παλιότερη εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΕ) για μη ύπαρξη ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, ο κ. Ρακιντζής προσθέτει επίσης ότι «πρέπει να ερευνηθεί και η αξία της εκμετάλλευσης της λίμνης που φέρεται να προσέφερε η μονή».

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται σε παλαιότερο έγγραφο της δικογραφίας, το οποίο αποδεικνύει ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ ετησίως, ποσόν που εκτιμήθηκε αρκετό για την αντιπαροχή των φιλέτων του Δημοσίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Με τη δήλωση Ρακιντζή όμως τίθεται το θέμα της ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, όπως ήδη την έχουν διαπιστώσει με τα κατηγορητήρια τα οποία συνέταξαν πέντε εισαγγελείς οι οποίοι ερεύνησαν την υπόθεση (Σανιδάς, Σωτηροπούλου, Κολιούσης, Σπυροπούλου και Στραγάλης) αλλά και η ανακρίτρια κυρία ΕιρήνηΚαλού με τις κατηγορίες τις οποίες απηύθυνε σε βάρος των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή , κ. Ι. Αγγέλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ εξελισσόταν η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι (επί κυβέρνησης ΝΔ), ο κ. Ρακιντζής με επείγον έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομίας και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι στο σκάνδαλο «αναδεικνύεται η καθοριστική εμπλοκή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ)».

Ο κ. Ρακιντζής επεσήμανε ότι οι εκτιμητές του ΣΟΕ υπολόγισαν την αξία της λίμνης Βιστωνίδας στα 63 εκατ. ευρώ, ενώ απαριθμούσε και την εκτίμηση ακινήτων και δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωνε δε ότι «οι γενόμενες εκτιμήσεις των προς ανταλλαγή ακινήτων είναι υποπολλαπλάσιες και της αντικειμενικής τους αξίας».

«Υιοθετούμε πλήρως τα κατηγορητήρια της ανακρίτριας κυρίας ΕιρήνηςΚαλού, για το θέμα της ζημιάς του Δημοσίου» είπε μιλώντας στο «Βήμα» μέλος της Προανακριτικής. «Εφόσον δόθηκε στη μονή περιουσία του Δημοσίου υπάρχει και ζημιά εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να προκύψει αν υπολογίσουμε την αντικειμενική, έστω, αξία των 230 ακινήτων με την αξία που τελικά αποτιμήθηκαν κατά την ανταλλαγή. Σας διαβεβαιώ ότι το νούμερο που θα προκύψειθα ζαλίσει και τον πλέον ευφάνταστο σεναριογράφο» σημείωσε η ίδια πηγή.
Πρόσθεσε δε για τις εκθέσεις των εκτιμητών του ΣΟΕ,τις οποίες επικαλέστηκε στην επιστολή του και ο πρώην πρωθυπουργός για να θεμελιώσει την άποψη ότι δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου, ότι
«αποτελούν απλώς εκθέσεις εκτίμησης και όχι πορίσματα προσδιορισμού ζημιάς».

Εγκυροι δικαστικοί κύκλοι διαπίστωναν επίσης ότι
«μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν επίσης στο Δημόσιο, βρίσκεται “στον αέρα” και η έστω μικρότερης αξίας αντιπαροχή στα φιλέτα των εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν» .

2 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Τι έγινε; Δεν σας βγαίνει η ζημιά 4 Δις και την ρίξατε στο 200 εκατομμύρια για να φανεί πιστευτή;

Ανώνυμος είπε...

Κατά την γνώμη μου,
μεγαλύτερη σημασία έχει
το ποιός αποχαρακτήρισε τον βιότοπο
και με ποιανού εντολές.

Νομίζω αυτό έγινε το 1998.

Οι επόμενοι βρήκαν έτοιμη, στρωμένη την δουλειά.
Θα την άφηναν ?