Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !...

Η κριτική που γίνεται στην πολιτική επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, είναι εκείνη που στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο πονάει πιο πολύ, γι αυτό και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα με τα προς αντιμετώπιση ζητήματα.
Οι μειώσεις των μεσαίων και χαμηλών συντάξεων, π.χ., μέσα από την αφαίμαξη των δώρων και του επιδόματος αδείας, βρίσκεται στην προμετωπίδα κάθε κριτικής, ακόμα και της καλόπιστης : «εντάξει οι περικοπές των δαπανών στο δημόσιο τομέα και η συνακόλουθη (αν και υπερβολική) μείωση των αμοιβών, αλλά εκείνη την επέλαση στους χαμηλοσυνταξιούχους τι την θέλατε ;».

Σε ανύποπτη στιγμή ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους έχοντες την πρωτοβουλία στον σχεδιασμό της πολιτικής στον οικονομικό τομέα και στον καθορισμό των μέτρων, πως στην πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να υπάρξει κάποια κίνηση, ενισχυτική προς τις αδύναμες, οικονομικά, κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα αυτές των απόμαχων της εργασίας.

Παράλληλα, συζητήσεις επί αυτών των θεμάτων, δηλαδή, των σκληρών επιπτώσεων της περιοριστικής πολιτικής στις τάξεις των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, έχουν γίνει, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και με τους εκπροσώπους της τρόϊκας, οι οποίοι, κατ΄ αρχήν δεν έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Είναι γνωστές, άλλωστε, οι δηλώσεις, των ελεγκτών και του ΔΝΤ και της Ε.Ε., για την μονόπλευρη συμμετοχή στα βάρη της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας, των μη προνομιούχων εισοδηματικών τάξεων, διαπίστωση που συνοδεύτηκε με την προτροπή για λήψη μέτρων κατά των υψηλών εισοδημάτων και κυρίως κατά της φοροδιαφυγής.
Μ΄ αυτά ως δεδομένα, ήταν προς αναζήτηση η κατάλληλη στιγμή, για την εκδήλωση της πρώτης διορθωτικής και αντισταθμιστικής κίνησης κι όπως φαίνεται, αυτή η στιγμή είναι κοντά !
Η καλύτερη του αναμενομένου και σχεδιασμένου, πορεία του ελλείμματος για το 2010, καθώς και οι ευοίωνες προβλέψεις για το 2011, δίνουν τη δυνατότητα μιας παρέμβασης τώρα, μέσω του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
΄Οσο κι αν μοιάζει παράξενο, το θέμα δεν συζητείται και δεν προσεγγίζεται μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά και πολιτικούς, και μάλιστα οι τελευταίοι – οι πολιτικοί όροι – είναι που απασχολούν περισσότερο !

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ξεκαθαρισμένη η άποψη, πως οι όποιες διορθωτικές κινήσεις καθίστανται δυνατές, θα πρέπει να αποφασίζονται και να διεκπεραιώνονται, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και να εμφανίζονται ως εξελίξεις οφειλόμενες στην απόδοση της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στις προόδους που σημειώνονται στον γενικότερο οικονομικό τομέα.
Η κατεύθυνση είναι ρητή και κατηγορηματική : καμιά πρόθεση και καμιά επιδίωξη δεν υπάρχει για την άσκηση ψηφοθηρικής πολιτικής ! Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμφανίσει την πολιτική και τα μέτρα αυτής της κυβέρνησης, αντίστοιχης μορφής και στόχευσης, με εκείνα των κυβερνήσεων του παρελθόντος : μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα και σκοπιμότητας, αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρει !

Πρόκειται για τον κυριότερο των λόγων, που οι όποιες εξελίξεις στο παραπάνω ζήτημα, θα μείνουν και θα έρθουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: