Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΒΗΜΑΤΑ !...

Η προσέγγιση της Ελλάδας με την Κίνα για οικονομικά και άλλα ζητήματα, που σφραγίστηκε με την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, σαφώς και είναι μια, στρατηγικής σημασίας, εξέλιξη, με πολλαπλές προεκτάσεις.
Στη συγκυρία, σηματοδοτεί την ενίσχυση της προσπάθειας μεταστροφής του κλίματος στη διεθνή οικονομική σκηνή, υπέρ της χώρας μας, εμφανίζοντας μια παγκόσμια οικονομική δύναμη να εμπιστεύεται και να ποντάρει στις δυνατότητες της Ελλάδας, και την κρίση να ξεπεράσει, και την ανάπτυξη να ξαναφέρει.
Πέρα από τα όποια στοιχεία και τους αριθμούς, τις μειώσεις των ελλειμμάτων και τις μεταρρυθμίσεις, οι κλειστές πόρτες των αγορών για ν΄ ανοίξουν χρειάζονται και την δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων ανάπτυξης : οι συμφωνίες με το Κατάρ, πριν λίγες ημέρες και με την Κίνα, τώρα, λειτουργούν ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση και δίνουν άλλον αέρα, άλλη ψυχολογία και , βέβαια, άλλες θετικές προοπτικές.

Η Ελλάδα οφείλει να σταματήσει να παράγει ελλείμματα και ταυτόχρονα πρέπει να καταστεί ικανή να παράγει πόρους, αφ΄ ενός για ν΄ αποπληρώσει το χρέος της και αφ΄ ετέρου, για ν΄ ανταμείψει τον εργαζόμενο λαό της, ενισχύοντας το βιοτικό του επίπεδο.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη, που με τη σειρά της, απαιτεί επενδύσεις. Μιας, λοιπόν, και στο νέο μοντέλο που διαμορφώνεται, το κράτος συρρικνώνεται και χάνει την πρωτοκαθεδρία στον επενδυτικό τομέα, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι, περίπου, μονόδρομος και ειδικά τα εκ του εξωτερικού προερχόμενα, διπλά και τριπλά αναγκαία και χρησιμότερα.
Όπως και με το Κατάρ, έτσι και με την Κίνα η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πλαίσιο κανόνων και κυρίως συμφώνησε τους τομείς στους οποίους θα γίνουν οι επενδύσεις και οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών, που προγραμματικά έχουν προκριθεί και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς πρέπει ν΄ αναπτυχθούν προκειμένου να τονώσουν και να μεγεθύνουν την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί, πλην όμως η αρχή έγινε, η νέα πορεία άρχισε και στο μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: