Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ !...


«Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών» κλείνει για την Ελλάδα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, είτε θετικό είτε αρνητικό.

Εάν είναι θετικό, το τούνελ της ύφεσης και της πολύχρονης σκληρής λιτότητας για αρκετά χρόνια είναι δεδομένο, με την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ, αλλά ως «ειδική περίπτωση», η οποία μπορεί και να μην δικαιούται ευρω-ομόλογα στο μέλλον.

Εάν είναι αρνητικό, πάει στράφι πορεία τριάντα και πλέον ετών της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη, το «πρόσωπο» της Ελλάδας θα μεταβληθεί πλήρως και θα πρέπει οι επόμενες γενιές να καταβάλλουν ηράκλεια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της.

Εδώ και τουλάχιστον 8-9 μήνες, δηλαδή από το τέλος του Μαΐου του 2011, όλες οι επιλογές για τη χώρα έγιναν απίστευτα δύσκολες, κυριολεκτικά «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Οι χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας εντοπίζονται ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα από το 2004 μέχρι και τώρα, όταν τότε υπήρχε πολύς χρόνος για αλλαγή του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν εκμεταλλεύτηκε τη θετική συγκυρία για τη χώρα, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι βέβαια μας καταχρέωσαν, και τα άφησε όλα στον «αυτόματο πιλότο». Δανεισμός, προσλήψεις στο Δημόσιο, γραφειοκρατία, ανορθολογική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και πολλά άλλα χιλιοειπωμένα.

Το «καράβι» έξυνε τα βράχια, ήδη, όταν ο κ. Καραμανλής παρέδιδε την εξουσία στο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά μάλλον υπολόγισε τουλάχιστον ερασιτεχνικά την εξέλιξη των πραγμάτων.

Εχασε περίπου επτά μήνες χωρίς να προχωρήσει σε θεραπείες «σοκ» στην οικονομία, δηλαδή ξεπάτωμα του αναποτελεσματικού Δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις τότε που τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία άξιζαν κάτι και άνοιγμα της χώρας στις ξένες επενδύσεις.

Με μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη Ν.Δ. βαρύτατα λαβωμένη, ο κ. Παπανδρέου σπατάλησε ένα πολύτιμο εξάμηνο και έφτασε στο αναπόφευκτο. Ο όλος χειρισμός δεν είναι επιτυχία του και οι ισχυρισμοί του πως έσωσε τη χώρα θυμίζουν προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Κυπέλλου, αλλά με αξιοπρεπές σκορ ήττας.

Ακόμη όμως και εντός του Μνημονίου, η μεταρρυθμιστική ισχύς της κυβέρνησής του εξαντλήθηκε γρήγορα και εάν ο ίδιος πίστευε πως κάποιοι υπουργοί του δεν κάνουν για τη δουλειά, ας τους άλλαζε εγκαίρως.

Το ΠΑΣΟΚ όπως και η Ν.Δ. είναι κόμματα ανίκανα να στραφούν κατά του εαυτού τους, ακόμη και τώρα που η χώρα βουλιάζει, γιατί μεγάλο μέρος των στελεχών τους έχει λάθος αντίληψη περί κράτους, περί οικονομίας και περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι πολιτικοί των δύο κομμάτων με αυτές τις αντιλήψεις δεν είναι εφικτό να κάνουν «μεταμόσχευση εγκεφάλου», αλλά χρειάζονται αντικατάσταση. Εάν οι ηγεσίες των κομμάτων δεν το πράξουν, μάλλον θα το κάνει ο λαός στις επόμενες εκλογές.

1 σχόλιο:

χ.κ. είπε...

Σωστος εν μερει ο σχολιασμος ,διαφωνω με το εξαμηνο που επρεπε να παρει μετρα και δεν τα πηρε ο Παπανδρεου ξεχνατε οτι ολοι ηταν στα καγκελα απο 3 μηνες οι αγροτες ειχαν κλεισει δρομους κ,α και οι ναυτεργατες τα λιμανια οι ΔΥ.μερα παρα μερα κατεβαζαν ρολα η αντιπολιτευση επισης στα καγκελα τι μετρα μπορουσε να παρει ακομη και οι υπουργοι του εκαναν οτι δεν ηξεραν τιποτα ο ΓΑΠτραβαγε το καρο μονος του κιαυτα που εκανε ηταν πολλα θα ειχαμε χρεοκοπισει απο τον πρωτο μηνα και ειναι αλλο να εχεις 30% απωλεια εισοδ.και αλλο 90% εχει διαφορα.