Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΜΟ !...

Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, (περίπου 6.000, σ΄ όλη την Ελλάδα), κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα όργανα του συνδικαλιστικού τους φορέα, σε μια συγκυρία, που τα οικονομικά και τα εργασιακά ζητήματα περνούν την πιο δύσκολη και σκληρή, για τους εργαζόμενους, φάση τους.
Η ετυμηγορία τους έχει σημασία πολύπλευρη και το αποτέλεσμα σηματοδοτεί, σκέψεις, διεργασίες και επιλογές, αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για γενικότερες εκτιμήσεις.

Σε σχέση με τις αντίστοιχες αρχαιρεσίες, που ο ίδιος χώρος έκανε το 2007, (Ιούνιος), σ΄ αυτές του 2010, παρουσιάζεται το εξής σκηνικό :

1. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΕ στην ΑΤΕ), σημείωσε άνοδο κατά 6,5%, λαμβάνοντας ποσοστό 41% κι αύξησε κατά 1 τις έδρες της στο Διοικητικό Συμβούλιο.
2. Η ΔΑΚΕ – ΑΤΕ έχασε γύρω στο 9% (!), της δύναμής της, κατρακυλώντας στο 23,5%, ενώ οι έδρες της στο Δ.Σ. μειώθηκαν κατά 1.
3. Το σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε τις δυνάμεις του κατά 4%, πετυχαίνοντας ποσοστό 21,5% και παίρνοντας 1 έδρα επί πλέον.
4. Το ΠΑΜΕ (ΕΣΑΚ στο χώρο), μειώθηκε κατά 0,80%, λαμβάνοντας ποσοστό 8%.
5. Δυο μικρότερες συνδικαλιστικές κινήσεις, μία με χαρακτηριστικά ειδικότητας και μία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ποσοστά 4 και 2,70%.
6. Το 4,4% των ψηφισάντων, έριξε στην κάλπη άκυρα και λευκά.

Πέρα από τις οποιεσδήποτε ιδιομορφίες παρουσιάζει ο κάθε εργασιακός χώρος, που εν πολλοίς έχουν να κάνουν και με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές, των επί μέρους συνδικαλιστικών παρατάξεων, η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα, με κυριότερο εκείνο που λέει, πως στην κάλπη, ο ψηφοφόρος, εξακολουθεί και σήμερα να στηρίζει τις ελπίδες του στις ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις, ενώ θεωρεί, σχεδόν, τελειωμένη υπόθεση, αυτή της νεοδεξιάς !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: