Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΤΑΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΑ !...


Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κρίση και το χαρακτηριστικό είναι το ό,τι υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Ο Γ. Παπανδρέου που από πολύ νωρίς είχε εκτιμήσει – σωστά όπως αποδείχτηκε – τον χαρακτήρα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, έρχεται τώρα να μιλήσει για πολλά ακόμα που μένουν πίσω και θα συμβούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κάνοντας λόγο για «Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώνεται» και πρόσθεσε ότι δημιουργείται «ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίσαμε, τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν "όσα λέγαμε από την αρχή της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει για σειρά θεμάτων" και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, στην εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, στην ανάγκης ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως τρόπου συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος που "έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008", αλλά και ως τρόπου εξεύρεσης πόρων για τον μηχανισμό EFSF, καθώς και για την ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η έλλειψη σωστής εποπτείας "της οποίας ήμασταν κι εμείς θύμα με την προηγούμενη κυβέρνηση, που αν το είχε αντιμετωπίσει σωστά δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ένα τέτοιο χρέος και έλλειμμα".

Ανανφερόμενος στα ευρωομόλογα, είπε ότι "μέσα από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων", ενώ ταυτόχρονα, θα δοθεί μεγαλύτερο βάθος στην ίδια την αγορά των ομολόγων και ακόμα περισσότερη αξία στο ίδιο το ευρώ.

"Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια στις αγορές, ακόμα και ο φόβος και αυτό, βεβαίως, δεν βοηθάει επενδυτικά, δεν βοηθάει στην προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα στις προτάσεις της και σημειώνοντας ότι "φυσικά προϋπόθεση ήταν και είναι - και νομίζω κι αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί - η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει - να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα".
Ο πρωθυπουργός τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο την αναγκαιότητα επιμονής στις "μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις - όχι σε δάνειες δυνάμεις - στα δικά μας πόδια" φέροντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Επίσης, επανέλαβε ότι η αναγκαιότητα, να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω των διεθνών εξελίξεων, ενώ ταυτόχρονα "απελευθερώνονται και οι υπάρχουσες μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει μέσα της η χώρα μας και ο ελληνικός λαός".

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει τάξη "στα του οίκου μας", από την Ανώτατη Παιδεία, ως τον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού και γενικότερα σε θέματα διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των θεσμών.
"Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης, με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και που η κοινωνία στηρίζει", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουν στην ατζέντα, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΕΘ και υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις προς υλοποίηση, που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο μέχρι το τέλος του Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: